Slovenija

O deponiji na referendumu

Kranj, 10. 10. 2007 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

O izgradnji regijskega centra za ravnaje z odpadki na deponiji v Tenetišah bodo občani občine Kranj odločali na referendumu.

O izgradnji regijskega centra za ravnaje z odpadki na območju obstoječe deponije v Tenetišah bodo občani mestne občine Kranj odločali na posvetovalnem referendumu, so na današnji izredni seji sklenili kranjski mestni svetniki.

Na posvetovalnem referendumu bodo o umestitvi regijske deponije in obrata za mehansko biološko predelavo odpadkov 11. novembra odločali vsi občani in ne le krajani Tenetiš in Mlake, med katerimi jih precej nasprotuje izgradnji centra v njihovem bivalnem okolju.

Deponija v Tenetišah
Deponija v Tenetišah FOTO: POP TV

Referendumsko vprašanje, na katerega bodo Kranjčani odgovarjali sočasno s predvidenim drugim krogom predsedniških volitev, se bo glasilo "Ali ste za to, da se na območju sedanje deponije Tenetiše v skladu s predpisi EU zgradi sodoben regijski center za ravnanje z odpadki?". Takšno vprašanje je kranjski župan Damijan Perne predlagal po nasprotovanju opozicijskih svetnikov, ki niso podprli vključitve začetka priprav ustreznih prostorskih aktov v referendumsko vprašanje, saj bi to po njihovem mnenju pomenilo pritiske na sprejem teh aktov. Predlagano vprašanje je nato podprlo 24 svetnikov, trije pa so se vzdržali.

Eno najbolj spornih vprašanj na današnji izredni seji je bilo tudi območje, ki ga referendum zajema. Svetnik SD Beno Fekonja meni, da gre lahko v tem primeru za prisilo večine nad manjšino, ki bo nosila posledice bivanja blizu centra. Direktor občinske uprave Aleš Sladojević pa je pojasnil, da so se za referendum na območju celotne občine odločili, ker pri reševanju takšnih problemov občine ne more imeti ekskluzivne pravico odločanja samo del prebivalstva.

Rezultat posvetovalnega referenduma sicer ni zavezujoč, medtem ko bi izid naknadnega referenduma bil. Vendar pa na naknadni referendum po mnenju Aleša Sladojevića ni mogoče čakati, ker bo približno pol leta trajal sprejem prostorskih aktov. Zato Sladojević upa, da bo posvetovalni referendum zadostno merilo za odločanje. Če bi ljudje v večini glasovali proti centru, bi občina od aktivnosti za center odstopili, je obljubil.


"Poleg tega bo v primeru, da bo izid referenduma pozitiven, zahtevano tudi okoljevarstveno soglasje. Zato smo prepričani, da za zdravje posameznikov, ki živijo na tem območju, ni nobene bojazni," je poudaril Sladojević. Pri tem je dodal, da so še vedno pripravljeni na dogovore s člani civilnih iniciativ, v katerih se združujejo krajani, ki centru nasprotujejo in zahtevajo zaprtje deponije Tenetiše.

Svetnika SD Aleksandra Ravnikarja je zanimalo, zakaj je bil referendum predlagan tako na hitro, saj se doslej ta možnost ni kaj dosti omenjala. "Če pa smo vedeli, da referendum bo, ne vem, zakaj o njem odločamo na izredni seji in zakaj ga nismo sklicali prej, da bi potekal sočasno s prvim krogom predsedniških volitev, ki je v nasprotju z drugim krogom zagotovljen," je spraševal Ravnikar.

Župan pa je pojasnil, da je vprašanje demokratičnega preverjanja volje ljudstva viselo v zraku, vse odkar je mestni svet potrdil, da se Tenetiše prijavijo kot možna lokacija za regijski center. "Sedaj ko je konzorcij Cero to lokacijo sprejel, je pred nami, da referendum izvedemo," je dejal župan in pojasnil, da je referendum povezan s precejšnjimi stroški, ki jih bodo zmanjšali z združitvijo z drugim krogom predsedniških volitev. Ker se rok za sklic referenduma za 11. november izteka, pa je morala občina o tem odločati na današnji izredni seji.

Posvetovalni referendum o izgradnji regijskega centra za ravnaje z odpadki v Tenetišah bo 11. novembra
Posvetovalni referendum o izgradnji regijskega centra za ravnaje z odpadki v Tenetišah bo 11. novembra FOTO: Kanal A

Ravnikar je na seji spomnil tudi na pritiske o čim prejšnji odločitvi za regijski center, sedaj pa dokončno določitev dodatno odlaša posvetovalni referendum. "Kaj se je sedaj zgodilo, da ni treba več hiteti in če je tako, zakaj ni bilo temeljitih razprav z ljudmi, ki tam živijo," ga je zanimalo. Fekonja pa je opozoril, da v tujini takšne projekte spremlja tudi večdesetletna promocija, "medtem ko ga mi hočemo speljati prek dveh ali treh izrednih sej".

Sladojević je pojasnil, da je bilo z ministrstva za okolje in prostor prvotno sporočeno, da mora biti odločitev glede gorenjskega centra za ravnanje z odpadki sprejeta do konca maja. "Do tedaj je verjetno ministrstvo predvidevalo, da bi se projekt vključil v finančno perspektivo do leta 2006, potem pa je postalo jasno, da se bo za sredstva moral potegovati v obdobju od 2007 do 2013, zato se zaradi tega ne mudi več," je pojasnil Sladojević.

Hkrati pa opozoril, da je medtem začela veljati vladna uredba, da leta 2009 ne bo mogoče več odlagati nepredelanih odpadkov, zato se s centrom dejansko mudi. "Za referendum pa smo se odločili, da se postopki pri pripravi prostorskih aktov ne bi naknadno zapletali," je razložil.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.