Slovenija

O ciljih sporazuma prihodnjič

Ljubljana, 23. 01. 2006 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni partnerji so dorekli poglavja socialnega sporazuma, o ciljih pa se še niso dogovorili.

Sindikati se bojijo, da pomeni izbira Krajnika za vladnega pogajalca konec tristranih pogajanj
Sindikati se bojijo, da pomeni izbira Krajnika za vladnega pogajalca konec tristranih pogajanj FOTO: POP TV

Socialni partnerji so se na današnjih pogajanjih za socialni sporazum, ki bo veljal od 2006 do 2009, dogovorili glede posameznih sklopov sporazuma, medtem ko bodo namen in cilje sporazuma predvidoma določili na pogajanjih prihodnji ponedeljek, je po koncu pogajanj povedal vodja ožje vladne pogajalske skupine Dušan Krajnik.

Socialni partnerji so se dogovorili, da bodo v prihodnjem socialnem sporazumu naslednji sklopi: socialni dialog, obvladovanje inflacije in politika cen, javne finance, davčni sistem, spodbujanje hitrejšega tehnološkega razvoja in povečanje naložb v raziskave v gospodarstvu, konkurenčno gospodarstvo in hitrejša rast, zaposlovanje in trg dela, plačni sistem in plačno politiko so združili v sklop dohodkovna politika. 

Kot je znano, je vlada na pogajanjih prejšnji teden za vodjo ožje pogajalske skupine predstavila Dušana Krajnika iz Obrtne zbornice Slovenije, s čimer niso zadovoljni sindikati, ki so prepričani, da to pomeni konec tristranih pogajanj med vlado, delodajalci in sindikati.

Socialni sporazum bo imel še sklope varnost in zdravje pri delu, izboljšanje kakovosti izobraževanja in spodbujanja vseživljenjskega učenja, soupravljanje, usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti, stanovanjska politika, zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, socialna varnost, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zagotavljanje enakih možnosti in spoštovanje različnosti, pravna varnost in družbena odgovornost podjetij. 

Pogajanja bodo vodili po vrsti

Za tiste stvari, ki so jih predlagali sindikati ali delodajalci, smo se dogovorili, da nam v roku tedna ali dveh pošljejo pisna izhodišča, da jih lahko preučimo še ostali socialni partnerji in se nato do njih opredelimo. Dušan Krajnik

Krajnik je pojasnil, da se socialni partnerji v pogajanjih ne bodo najprej lotili lažjih poglavij, težje pa pustili za konec, ampak bodo pogajanja vodili po vrsti. "Nekatere zadeve zahtevajo svoj čas. Posamezne stvari so povezane tudi z različnimi mnenji, zato jih bomo obravnavali na posameznih strokovnih skupinah, ki jih bomo ustanavljali sproti po potrebi," je dejal vodja vladne pogajalske skupine. 

Z ministrstva za finance so medtem sporočili, da so za izdelavo simulacije napovedanih gospodarskih in socialnih reform doslej prejeli le eno ponudbo. Rok za oddajo ponudb se je sicer iztekel v petek, odločitev o oddaji naročila pa bodo na ministrstvu po napovedih sprejeli 27. januarja.

Pojasnil je, da bo delo posameznih strokovnih skupin potekalo vzporedno, tako da delo v pogajalski skupini ne bo trpelo in se bodo socialni partnerji lahko pogajali naprej. 

Socialni partnerji so večinoma končali tudi pogajanja okoli določitve namena sporazuma, dopolniti morajo le še en stavek. Vsebino namena bodo dokončno oblikovali prihodnji ponedeljek, ko bodo dorekli še cilje sporazuma, je dejal Krajnik. 

SORODNI ČLANKI