Slovenija

Nujna seja zaradi pediatrije

Ljubljana, 10. 05. 2007 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SD zahtevajo nujno sejo glede Pediatrične klinike, na kateri se bosta zagovarjala ministra Bručan in Bajuk.

Poslanska skupina SD je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ s točko dnevnega reda Sum oškodovanja državnega premoženja pri naročilu in izvedbi projekta: Pediatrična klinika. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec SD Milan M. Cvikl, pričakujejo od ministra za zdravje Andreja Bručana in ministra za finance Andreja Bajuka, da bosta na seji zavrgla sum, da je pri omenjenem poslu šlo za klientelizem in korupcijo.

Na seji naj bi prišli do zaključka, ali je šlo pri poslu za korupcijo
Na seji naj bi prišli do zaključka, ali je šlo pri poslu za korupcijo FOTO: Kanal A

Cvikl je sicer že na rednem aprilskem zasedanju DZ na Bručana in Bajuka naslovil vprašanje, ali lahko na področju porabe javnega denarja - predvsem na področju investicij v zdravstvu - zagotovita smotrno, transparentno porabo javnega denarja in ali sta prepričana, da nadzor nad porabo denarja preprečuje potencialne zlorabe. Kot je pojasnil Cvikl, Bručan na to vprašanje ni odgovoril, Bajuk pa se sploh ni udeležil poslanskih vprašanj.

Sporno pri projektu gradnje klinike je davčno svetovanje, za katerega Cvikl meni, da pri izgradnji elektroinstalacij "ni potrebno". Pred podpisom pogodbe med ministrstvom za zdravje in podjetjem Makro 5 je slednje namreč s podjetjem Partner Fin sklenilo davčno in poslovno svetovanje v višini 255.000 evrov pri projektu izgradnje elektroinstalacij v Pediatrični kliniki. Ta denar je bil v breme proračuna izplačan v roku štirih mesecev leta 2006, je pojasnil Cvikl in dodal, da podjetje Makro 5 sicer še vedno izvaja investicijo na Pediatrični kliniki.

Pediatrična klinika
Pediatrična klinika FOTO: Kanal A

Poslanci SD tako pričakujejo, da bodo Bručan, Bajuk, ministrstvo za finance - urad za nadzor proračuna in računsko sodišče na seji komisije predložili listinske dokaze o tem, kaj je v ozadju posameznih pogodb, in predstavili dosedanje aktivnosti, tako glede odločitev o izbiri izvajalcev kot podizvajalcev pri Pediatrični kliniki.

Ministrstvo za zdravje se mora vprašati o celotni racionalnosti sklenjene pogodbe, je povedal Cvikl, ki meni, da imata v tem primeru tako minister za zdravje kot minister za finance skupno odgovornost. Cvikl je sicer opozoril še, da "v kolikor ni listinskih dokumentov, imamo lažnivo pogodbo".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.