Slovenija

NSi: Afere v kmetijstvu čim prej razčistiti

Ljubljana, 03. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najnovejše afere na področju kmetijstva po ocenah NSi hromijo delo na kmetijskem ministrstvu, zato bi bilo prav, da se vse te dileme čim prej razčistijo.

Alojz Sok
Alojz Sok FOTO: POP TV

Afero o uničevanju arhivov o razdeljevanju subvencij in drugih državnih pomoči v kmetijstvu je v sorazmerno znatni meri že pomagal razčistiti odbor DZ za kmetijstvo. Pri še novejši aferi v zvezi s skladom kmetijskih zemljišč pa bo potrebno počakati, da se pokaže, ali so izrečene obtožbe osnovane ali ne, menijo v Novi Sloveniji.

"Treba bo počakati, ali bodo te, zaenkrat samo nekakšne obtožbe na verbalni ravni, tudi podkrepljene z dokazi," je dejal vodja poslanske skupine Nsi in podpredsednik stranke Alojz Sok. Tudi kot predsednik odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je dejal, da bodo na odboru DZ z obravnavo te problematike počakali, da organi nadzora opravijo svojo delo. Na podlagi njihovih ugotovitev se bodo potem odločili, ali je seja potrebna, je dejal Sok in dodal, da v kratkem pričakujejo poročilo nadzornega odbora sklada.

Gozd
Gozd FOTO: POP TV

Afera o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov je, kot je znano, izbruhnila, ko je v javnost prišlo tako imenovano poročilo o nepravilnostih pri poslovanju sklada, v katerem član nadzornega odbora sklada Milan Kuster očita direktorici Marji Majer Cuk okoriščanje s preprodajo zemljišč.

Kot trdi Kuster, naj bi direktorica sklada Marja Majer Cuk s pomočjo svojega moža prek slamnatih kupcev sebi in nekaterim vidnim članom SLS omogočala velike zaslužke s preprodajo zemljišč. Cukova pa dolži Kustra klevet, ker naj se ta ne bi mogel okoristiti sam.

Sok se je poleg tega dotaknil vprašanja glede sprejetja nove finančne perspektive Evropske unije v času luksemburškega predsedstva. "Kot sedaj vse zgleda, do tega sporazuma ne bo prišlo," meni Sok in dodaja, da je to za Slovenijo zelo pomembno vprašanje. "V tem trenutku ne vemo, s kakšnimi sredstvi bo razpolagala Evropska unija in predvsem kakšna sredstva, z vidika kmetijstva, bodo namenjena za program razvoja podeželja v letih 2007-2013," je dejal Sok in pojasnil, da so zlasti sredstva razvoja podeželja še v popolni odvisnosti od sprejetja nove finančne perspektive.