Slovenija

Novo vprašanje za BS

Ljubljana, 13. 03. 2007 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanca SDS zanima, ali Hrvaška zaradi deviznih vlog prek sodišča v Frankfurtu res toži LHB banko.

Poslanec SDS sprašuje vlado o deviznih vlogah NBJ v LHB banki
Poslanec SDS sprašuje vlado o deviznih vlogah NBJ v LHB banki FOTO: POP TV

Poslanec Rudolf Petan (SDS) je na vlado kot največjo lastnico Nove Ljubljanske banke (NLB) in njene LHB banke iz Frankfurta naslovil novo vprašanje. Zanima ga, ali Hrvaška prek sodišča v Frankfurtu res toži LHB banko, v kateri je imela devizne rezerve tudi nekdanja Narodna banka Jugoslavije, Hrvaška pa sedaj menda zahteva razkritje, kam so te devizne rezerve izginile. Kot naj bi trdil tožnik, bi po nasledstvenem sporazumu moralo biti v LHB še 76 milijonov dolarjev, a jih je menda le okoli 3000, piše Petan.

Kot je v poslanskem vprašanju zapisal Petan, naj bi po nekaterih informacijah Banka Slovenije v svojem poročilu nedavno opozorila, da ima LHB premalo oblikovanih rezervacij zaradi tožbe Hrvaške, saj naj bi LHB v začetku leta 2004 prek deželnega sodišča v Frankfurtu prejela tožbo Republike Hrvaške, v kateri ta zahteva razkritje, kam so izginile devizne rezerve Narodne banke Jugoslavije, ki so po razpadu Jugoslavije ostale na računih LHB. Kot naj bi trdil tožnik, bi po nasledstvenem sporazumu moralo biti v LHB še 76 milijonov dolarjev, a je menda le okoli 3000 dolarjev.

Petana zanima, kje je 76 milijonov dolarjev, ki naj bi jih držala LHB
Petana zanima, kje je 76 milijonov dolarjev, ki naj bi jih držala LHB FOTO: Reuters

Petan vlado kot največjo lastnico NLB in posledično LHB sprašuje, ali drži informacija o tožbi Hrvaške proti LHB prek frankfurtskega sodišča, koliko deviznih rezerv nekdanje Narodne banke Jugoslavije je dejansko ostalo v LHB Frankfurt ter za katere namene se je ta denar porabil, če je res obstajal.

Zanima ga še, kdo je nadzoroval ravnanje s temi sredstvi in kje se nahaja vsa pripadajoča dokumentacija ter zakaj se je o tem in ostalih pomembnih ugotovitvah obveščalo le kršitelje, nikoli pa se ni ukrepalo. Zakaj se teh ugotovitev v svojih poročilih ni razkrilo državnemu zboru, še zanima Petana, ki vlado prosi, da odgovore na vprašanja, ki niso v njeni pristojnosti, pridobi od Banke Slovenije.

Petan je še s tremi poslanci SDS konec februarja na vlado naslovil poslansko vprašanje glede poslovanja podružnic NLB v tujini. Nato pa je v začetku marca vladi postavil še vprašanje, v katerem ga med drugim zanima, koliko "sredstev je uspelo Sloveniji iztožiti od NLB v sodnem postopku, ki je tekel na Cipru".

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
13. 03. 2007 16.36
Lucasa : kaj je narobe če je postavil vprašanje, ki so mu ga naročili JJ in vlada. To se prav zdej je narobe to ,da en postavi vprašanje , ne bo pa nič narobe z izginulim denarjem če se to dokaže. Jasnio je da so mu povedal kaj naj vpraša. A nej JJ samega sebe in vlado vpraša če ga neki matra. LOL
lucasa
13. 03. 2007 15.29
Gospod Petan ali slabo berete ali vam pa vsebima listka, ki ga morate v parlamentu prebrati, ni preveč jasna. Nič hudega, glavno da ste postavili vprašanje, kot so vam ukazali. UBOGLJIV POSLANE, MAR NE?
max99
13. 03. 2007 15.15
G. Petan,bodite tako prijazni in zastavite vprašanje LB,zakaj mi leta1982 ni poračunala obresti, na moji knjižici.?Že naprej hvala!