Slovenija

Novo v zdravstvu

Ljubljana, 01. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V veljavo stopa novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Ključna novost, ki jo prinaša novela, je uvedba izravnalnih shem v dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, ki je predvidena s 1. marcem prihodnje leto.

Po današnji uveljavitvi zakonskih sprememb naj bi ministrstvo za zdravje pripravilo potrebne podzakonske akte. Za vse zavarovalnice, ki že izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa je prvi korak priglasitev vstopa v izravnalno shemo pri Agenciji za zavarovalni nadzor, in sicer najpozneje v 20 dneh po uveljavitvi zakona. Najpozneje v pol leta pa so dolžne poslovanje prilagoditi novim določbam.

Med drugim bodo morale zavarovalnice voditi prihodke in odhodke dopolnilnega zavarovanja ločeno od drugih tipov prostovoljnih zdravstvenih zavarovanj in drugih zavarovalnih vrst ter izdelati ločen izkaz poslovnega izida dopolnilnega zavarovanja. Zakon določa tudi, da bodo morale zavarovalnice v primeru pozitivnega izida iz dopolnilnega zavarovanja polovico tega izda nameniti za izvajanje tega zavarovanja.

Vključitev v izravnalno shemo je za zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, obvezna
Vključitev v izravnalno shemo je za zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, obvezna FOTO: POP TV

Vključitev v izravnalno shemo je za zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, obvezna. Z izravnavo se bodo med njimi izravnavale razlike v stroških zdravstvenih storitev, ki so posledica različnih struktur njihovih zavarovancev glede na starost in spol. Brez njihove uvedbe bi namreč zavarovalnice z večjim deležem mlajše populacije zavarovancev in zavarovank ustvarjale dodatne dobičke, medtem ko bi imele zavarovalnice z višjim odstotkom starejših oseb slabše pogoje poslovanja in posledično višje premije.

Skladno z novo ureditvijo se v dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju ne bodo več oblikovale matematične oz. starostne rezervacije. Do doslej oblikovanih sredstev teh rezervacij pa bodo upravičenih le zavarovanci, za katere so jih zavarovalnice oblikovale. Med njimi so tudi tisti, ki so pristali v spremembo zavarovanj v 12-letna. Zakon določa način izračuna obveznosti zavarovalnice za vsako zavarovalno pogodbo oz. zavarovanca. Zavarovalnice pa obvezuje k plačilu rezervacij najpozneje v roku do dveh let po uveljavitvi zakona.

V skladu z zakonom bo morala biti višina premije enaka za vse zavarovance iste zavarovalnice v istem trenutku. Izjema je predvidena ob skupinskem načinu sklepanja zavarovanj, ko lahko zavarovalnica odobri največ triodstoten popust, ter v primerih, ko se oseba ponovno vključuje v dopolnilno zdravstveno zavarovanje, potem ko določen čas vanj ni bila vključena, in se ji zato zavarovalna premija za nezavarovana leta ustrezno poveča. Spremembe bodo zavarovalcem omogočile tudi, da odstopijo od zavarovalne pogodbe po poteku enega leta od začetka veljavnosti zavarovanja, pri čemer je odpovedni rok tri mesece.

Zavarovalnice so dolžne najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi zakona zavarovalce in zavarovance pisno obvestiti o spremembah, ki jih prinaša ta zakon ter jim ponuditi pravično prilagoditev pogodbenega razmerja. V obvestilu morajo zavarovalca oziroma zavarovanca obvestiti o njegovem statusu v zavarovalnem razmerju, o pravici do odpovedi zavarovalne pogodbe, o roku, v katerem lahko sprejme ali zavrne prilagoditev zavarovalne pogodbe, o novih zavarovalnih pogojih, možnem načinu plačila premij ter trajanju zavarovalne pogodbe.

Zavarovalne pogodbe, za katere zavarovalnice niso prejele pismene odpovedi zavarovanca v štirih mesecih po uveljavivi tega zakona, ostanejo, preoblikovane v skladu z novimi zakonskimi rešitvami, še naprej v veljavi. Zavarovalnice pa so dolžne tem zavarovancem ponuditi nove, prilagojene pogodbe, ki se začnejo izvajati po novih zavarovalnih pogojih, v šestih mesecih od uveljavitve zakona.

SORODNI ČLANKI