Slovenija

'Novinarska svoboda je resna zadeva'

Ljubljana, 16. 10. 2007 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga sta v DZ predala peticijo proti cenzuri in političnim pritiskom na novinarje.

Po besedah Zgage so pritiski na novinarje primer Vide Petrovčič na TV Slovenija, Roberta Škerjanca na Radio Slovenija, odpoklic dopisnikov Dela iz Zagreba in Dunaja ter vpletanje lokalne politike v Primorske novice. Omenil je tudi Slovensko tiskovno agencijo (STA), pri kateri naj bi prišlo do vrste kadrovskih sprememb in zasuka uredniške politike.

Predsednik državnega zbora France Cukjati je sprejel novinarja Radia Slovenija Mateja Šurca in Večera Blaža Zgago, ki sta mu predala Peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje. Cukjati je ob tem poudaril, da je novinarska svoboda resna zadeva v demokratični družbi in je vrednota, s katero se ne sme igrati.

Novinarja obžalujeta, da ju nekateri novinarji obtožujejo levičarskega aktivizma, medtem ko se borita zoper cenzuro in politične pritiske.
Novinarja obžalujeta, da ju nekateri novinarji obtožujejo levičarskega aktivizma, medtem ko se borita zoper cenzuro in politične pritiske. FOTO: Dare Čekeliš

Šurc in Zgaga sta peticijo v parlament predala v imenu 571 podpisnikov, prav tako pa sta peticijo s celotnim seznamom podpisnikov poslala Evropskemu parlamentu. Ob tem sta pobudnika v izjavi za javnost zapisala, da je število zbranih podpisov preseglo vsa pričakovanja. „Molk slovenskih novinarjev o cenzuri in političnih pritiskih nanje je s to peticijo presežen, prizadevanja za večjo medijsko svobodo pa se bodo nadaljevala,“ sta še zapisala novinarja.

Predsednik državnega zbora je pojasnil, da je peticijo poslancem in pristojnim delovnim telesom poslal že septembra, in zagotovil, da bo DZ, v kolikor bo peticijo obravnaval, pozval uredništva, naj omogočijo svojim novinarjem, da pišejo morda bolj korektno, uravnoteženo in objektivno.

Cukjati je sprejel Šurca in Zgago, ki sta mu predala peticijo s 571 podpisi.
Cukjati je sprejel Šurca in Zgago, ki sta mu predala peticijo s 571 podpisi. FOTO: Dare Čekeliš

"Število podpisov ima svojo težo, vendar je presenetljivo, da je največji proporcionalni delež podpisov iz Dnevnika in Mladine. Za ti dve uredništvi je pomemben čas, da premislijo o svojem ravnanju z novinarji," je še poudaril Cukjati.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
17. 10. 2007 11.08
barbika51: si zapisal cisto resnico.... mnogi novinarji pri nas menijo, da je objavljanje lazi in zalitev medijska svoboda. Sicer pa se lepo vidi iz kje izvira vecina tega kadra pri nas... FDV. In FDV ne zna proizvajati kadrov, ki bi bili sposobni svobodnega, predvsem objektivnega razmisljanja in profesionalizma pri svojem delu. Da o kaksni etiki sploh ne zgubljam besed. Zna pa FDV zelo dobro proizvajati razna trobila in poslusneze, ki kot je ze nekdo spodaj zapisal "pisejo po nareku" in bognedaj objektivno, nepristransko.
barbika51@gmail.com
17. 10. 2007 08.25
ofd kdaj pa novinarji ne smejo pisati kot bi želeli? naj se raje ukvarjajo s tem, da bodo pisali resnico, ne pa podtikali neresnice in laži
neo-
16. 10. 2007 23.34
O ti bogi, bogi nasi novinarji...pa bi jim clovek se skor verjel, koliko jamrajo in tozijo cez zdajsno vlado, kako jim jemlje novinarsko svobodo...Toda isti novinarji se vedno lahko pljuvajo po zdajsnji vladi (to se sedaj imenuje "kriticna drza novinarjev" - a so vsi bili na kaksnem tecaju tujini v zadnjih 3 letih?) ne da bi jim kdor koli to prepreceval...da bi vsaj za lazi odgovarjali ali pa se javno komu opravicili...
123_Zoke_vec_ni
16. 10. 2007 22.18
CICIBANOVI PETIČNEŽI !! HEHE....
pahor?ek
16. 10. 2007 20.02
Dovolite mi malo sarkazma... Vlada pritiska na uredništvo CICIBANA (so med podpisniki peticije), naj najmlajšim v naši Sloveniji pišejo o tem, kako vlada pritiska na medije, kako krati pravice ustvarjalcem javnega mnenja.... SEVEDA JE MEDIJSKA SVOBODA POTREBNA!!!
manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2007 19.50
Fantje nič bat, to so poslednji vzdihljaji levičarjev v Slo. Pisalo se bo leto 2008, ko bo sleherni levičar dojel tisto črko L in S v njihovih imenih strank. Res so podle tele finte, da nekdo tako lažnivo laja ko mu umaknejo skledo iz katere se je ne-upravičeno napajal!
tomi.passion@gmail.com
16. 10. 2007 18.46
Oh ja. Komunisti pa res ne vedo več kaj še storiti, da bi ustvarili občutek kaosa v državi. Na ceste hujskajo sindikate, ki že ponujajo klobaso in špricer vsem, ki bodo prišli (akcija že poteka po Sloveniji), nahujskajo dva, politično najbolj obremenjena novinarja, da prineste nekakšno kvazi peticijo o državnih pritiskih na medije in še in še. Ko pa smo ravno pri državnih pritiskih na medije je zanimivo to, da v medijih ves čas poslušamo samo kritiko sedanji vladi. Ali ne bi bilo logično, da bi, če bi si vlada podrejala medije, poslušali same hvalnice. Nekateri so že tako obupani, da niti opazijo ne, da postajajo zelo očitni.
kriss714@amis.net
16. 10. 2007 18.44
Ta članek bi si lahko prebral tisti, ki briše poste, kakor mu pride.
123_Zoke_vec_ni
16. 10. 2007 18.32
Bravo Cukjati, zadel si žebljico na glavico!! Totalitarna medija Mladina in Dnevnik žal še nista stopila v demokratični režim Slovenije in še vedno izvajata pritisk na lastne novinarje. Jep, "Najboljši pišejo po nareku." Zato pa novinarji ne smejo napisat nič lepega o vladi, temveč jo smejo le pljuvat. Ampak pripomba retema je pa na mestu: - M. Šurc pred leti v eter najbolj gledanega TV Dnevnika sporoči, da je nek ameriški politik tak "politični beček" kot JJ. - B. Zgage pa se tudi jaz spomnim, kako slastno je pisal o tajni službi JJ, ki je ugrabila Troho. Potem ga pa najdejo in sodišče presodi, da je šlo za samougrabitev. Zgaga pa za besedo "oprostite JJ" še ni slišal. In takšni vodijo "Peticijo proti cenzuri Cicibana"??...
zico
16. 10. 2007 18.14
571 majster retema, dobro jutro. Dragi Cukjati ne bodi tak negativček, to samo pomeni , da se iz teh dveh časnikov najmanj bojijo oz. da si upajo kar si drugi cenzurerančki pač ne. Bogi, bogi Cukjati.
K_K
16. 10. 2007 17.54
m. šurca javno, v eter, imenuje predsednika vlade idiot in se ne zgodi nič. b. zgaga napiše serijo laži o ugrabitvi majorja trohe in sodišče pravnomočno vse ovrže. potem pa ta dva pisuna cvilita o , kaj že ? ?