Slovenija

Vlada od ustavnega sodišča pričakuje čim hitrejšo presojo ustavnosti Zakona o RTVS

Ljubljana, 24. 03. 2023 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
6

Vlada od ustavnega sodišča pričakuje pospešeno vsebinsko presojo v postopku za oceno ustavnosti novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). V stališču je vlada izpostavila, da objektivne okoliščine potrjujejo izjemno pomembnost čim hitrejše presoje. Stavkovni odbor novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija je medtem na seji soglasno sprejel sklep o zaostritvi stavkovnih aktivnosti, stavkovni dan s prekinitvijo dela bo 4. aprila, so sporočili.

Vlada je v sprejetem sklepu spomnila, da je ustavno sodišče v odločbi, s katero je zadržalo izvajanje nekaterih določb zakona, sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno in takoj nadaljevalo vsebinsko presojo. Ob tem vlada ustavno sodišče obvešča, "da identificira objektivne okoliščine, ki z vidika zagotovitve funkcioniranja zavoda in doseganja namena, za katerega je bil ustanovljen, dodatno potrjujejo izjemno pomembnost odločitve sodišča o pospešeni vsebinski presoji".

Ustavno sodišče sicer te točke doslej še ni uvrstilo na dnevni red seje. So pa na sodišču dobili tudi več pobud za javno obravnavo v tej zadevi, a na ministrstvu za kulturo z odločitvijo, ali in kdaj bo ustavno sodišče razpisalo javno obravnavo, kot so pojasnili, še niso seznanjeni.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Luka Kotnik

Ustavno sodišče je sicer februarja začasno zadržalo izvrševanje dela 23. člena ter 24. in 25. člena novele Zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave, vsebinsko pa o ustavnosti novele še ni odločilo. Zato spremembe pri vodenju in upravljanju javnega zavoda še ne morejo biti uveljavljene.

Medtem se v javnosti pojavljajo očitki, da vodstvo zavoda, ki ima mandat vršilcev dolžnosti, sprejema sporne odločitve in deluje v škodo javne radiotelevizije.

Novinarji RTVS napovedali stavkovni dan za 4. april

Pogajanja z delodajalcem so namreč januarja zastala že po prvem sestanku in niso prinesla nobenih novih rešitev ali sprejemljivih ponudb, vodstvo pa se po mnenju stavkovnega odbora pogajanjem in socialnemu dialogu z novinarskimi sindikati na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) izogiba, obenem pa dodatno zaostruje razmere v zavodu, slabša delovne pogoje, ruši profesionalne in programske standarde ter poglablja pritiske na avtonomijo novinarskega dela.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Luka Kotnik

Kot je v sporočilu za javnost pojasnila predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković, stavkovne aktivnosti zaostrujejo tudi zato, ker ugotavljajo, da sta sodbi dveh sodišč o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Televizije Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

V. d. generalnega direktorja RTVS po njihovih navedbah prav tako ne opravlja tekočih poslov niti pri vzpostavitvi socialnega dialoga, obenem pa še ovira pogajanja novinarskih sindikatov z vlado za nov plačni sistem v javnem sektorju.

Stavkovni dan s prekinitvijo dela bo na RTVS 4. aprila, trajal bo od polnoči do polnoči, to pa ne bo prvi tovrsten dan. Novinarji RTVS namreč zaradi posegov v avtonomijo, padanja profesionalnih in programskih standardov ter neizvajanja socialnega dialoga neprekinjeno stavkajo od 23. maja lani.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava b
25. 03. 2023 09.45
Groza za kaj vse porabljajo denar od naročnin.Program pa tak,kot da bi bili še v prejšnjem stoletju.
Oknaj 4
24. 03. 2023 19.27
-4
Šef vlade se boji resnice
Jožajoža
24. 03. 2023 18.58
+0
lopovom janšističnim ni do položaja,gre se jim samo, kako bi preko trv hiše kradli proračunski denar.pa še uspeva jim
ElChe
24. 03. 2023 20.20
pekoči paradižnik
24. 03. 2023 18.46
+0
Smrt janšizmu,. svoboda narodu in javnemu zavodu RTV.
ElChe
24. 03. 2023 20.21
+3
Slava tistim ki plačujejo RTV naročnino za nikakršen tv in radijski program.