Slovenija

Novinar bo tožil časopis

Ljubljana, 27. 02. 2008 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker je poleg Dnevnika dokumente MZZ objavila tudi Politika, je novinar Igor Mekina izgubil delo. Zdaj napoveduje tožbo.

Po razkritju dokumenta odpustili novinarja

Dnevnik je 25. januarja objavil članek z vsebino zapisnika sestanka političnega direktorja ministrstva za zunanje zadeve Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Vsebino dokumenta je sicer istega dne kot Dnevnik objavila tudi beograjska Politika. To naj bi bil tudi razlog, da je Dnevnik sprožil disciplinski postopek zoper Mekino, v torek pa tudi odpovedal delovno razmerje. Po navedbah odgovornega urednika Dnevnika Mirana Lesjaka naj bi namreč Politika do dokumenta prišla tako, da ga je Mekina izročil svoji ženi Svetlani Vasović-Mekina, sicer ljubljanski dopisnici Politike. Ta je pred dnevi zanikala, da bi dokument dobila od svojega moža. Po njenih besedah je do dokumenta prišla po svojih virih. Prav tako je zatrdila, da je tudi Lesjak vedel, da ga bo v beograjskem časniku objavila istega dne kot Dnevnik.

Igor Mekina bo Dnevnik tožil zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi in nedopustnega posega v čast in dobro ime, je sporočila odvetniška pisarna Zidar & Klemenčič. Postopek same odpovedi pogodbe je bil skrajno neetičen, medijskemu šikaniranju pa je bila izpostavljena novinarjeva celotna ekipa, so še poudarili.

Odvetniška pisarna tudi poudarja, da "vsebina same izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, v kateri se Igorju Mekini očita tudi, da je komentarje pisal na način, da je zavajal javnost, predstavlja grob poseg v novinarsko svobodo ter kršitev Münchenske deklaracije, ki določa pravice in dolžnosti novinarjev". Časopisna družba Dnevnik in njeni pooblaščenci so, še trdijo, s svojim ravnanjem načrtno izpostavljali in šikanirali urednika Dnevnikove zunanjepolitčne redakcije Igorja Mekino "z namenom zaščite interesov odgovornega urednika Dnevnika". Prav tako naj bi bil Mekina javno izpostavljen in obtožen še pred začetkom kakršnega koli postopka. Obenem odvetniška pisarna dodaja, da so "s strani Dnevnika neupravičeno omenjali njegove sorodstvene vezi in nedopustno izpostavljali celotno družino medijskemu šikaniranju".

Na Dnevniku so odpustili zaposlenega. Zdaj jih čaka tožba.
Na Dnevniku so odpustili zaposlenega. Zdaj jih čaka tožba. FOTO: POP TV

"Igor Mekina ne bo pristal na takšen razplet zgodbe, v kateri je zgolj izpolnjeval navodila odgovornega urednika Mirana Lesjaka, in bo zato uporabil vsa pravna sredstva zoper nezakonite odločitve Dnevnika," še piše v sporočilu. Na nedopusten način pritiska na novinarje pa bo Mekina opozoril tako domača kot tuja združenja novinarjev in jih zaprosil, da se opredelijo do neetičnega ravnanja Dnevnika, je še zapisala odvetniška pisarna.

Na Dnevniku vztrajajo

"Postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi področnemu uredniku Igorju Mekini je zaključen. Igorju Mekini je prenehalo delovno razmerje, ker je neskrbno ravnal z zaupanimi mu podatki in zavajal javnost. Razloge, vzroke in argumente za takšno odločitev, smo že večkrat podrobno pojasnili, naša stališča pa se niso spremenila," so danes sporočili iz časopisna družbe Dnevnik.


Ministrstvo ni ukrepalo, Dnevnik je?!

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Peter Jančič je dejal, da združenje uradnih stališč o Mekini še ni sprejemalo, da pa zadevo pozorno opazujejo. "Zdi se mi pa nenavadno, da je zaradi izdaje dokumenta, ki po Dnevnikovi razlagi sploh ni zaupen dokument, sedaj kaznovan novinar," je poudaril in dodal, da "niti ministrstvo za zunanje zadeve zaradi objave dokumenta ni proti nikomer ukrepalo".

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
28. 02. 2008 22.02
eBuddy Vidiš Manja je takoj ugotovila zakaj berem Dnevik. Ne zato ker bi bil komunajzar, ampak , da vem kako lažejo in hujskajo. Če ne bereš , potem ne veš.
manjakranjc@hotmail.com
28. 02. 2008 07.22
eBuddy, Slab sklep,... prebira ga zato, da je seznanjen z najnovejšimi prijemi komunajzarjev in se čudi pokvarjenosti levega bloka. Več o temi Lesjak in Mekina lahko preberete na delo.si, boste dobili realnejši sliko "delovanja" Dnevnika in urednikov! Pozdrav M.K
eBuddy
28. 02. 2008 07.10
becanm potem si ti tut komunajzer, če ga prebiraš že desetletja.
bema1201
27. 02. 2008 22.16
Dnevnik največje komunajzarsko trobilo. Časopis, ki ga prebiram že desetletja in zato lahko trdim, da je najbolj pristranski časnik, ki je kdajkoli izhajal v Jugoslaviji in sedaj v Sloveniji. Saj ne more biti drugačen, samo pogledaš kdo so uredniki in njihovi novinarj, pa ti je vse jasno.
deyvi.edini@gmail.com
27. 02. 2008 22.08
Odlično! Naj se kar tožijo med sabo. Zaračunal bi jim še škodo na veleposlaništvu v Beogradu.
DebeliFranc
27. 02. 2008 20.21
kje so komentarji? Je bil moj izbrisan?
DebeliFranc
27. 02. 2008 20.17
Očitno se je Dnevnik pogodil z Vlado, da če najdejo žrtveno jagnje, jih bo le ta pustila na miru. Če bodo novinarji leteli zaradi takšnih primerov se lahko nadejamo popolnomadirigiranih vsebin v časnikih.