Slovenija

Novi vladni predstavniki v ZPIZ-u

Ljubljana, 27. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na današnji seji imenovala sedem svojih predstavnikov v skupščini Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

30-člansko skupščino poleg sedmih predstavnikov vlade sestavlja osem predstavnikov sindikatov (Foto: POP TV)
30-člansko skupščino poleg sedmih predstavnikov vlade sestavlja osem predstavnikov sindikatov (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Novi predstavniki vlade v skupščini ZPIZ so Marko Štrovs z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, direktor Varstveno delovnega centra Mengeš Peter Svetina, ki ga je predlagala SLS, upokojenec Ivan Sisinger in upokojenka Ana Roza Hribar, ki ju je predlagala DeSUS, upokojenec Bogdan Podobnik, ki ga je predlagala NSi, predsednik Društva seniorjev Slovenije Ivan Bizjak, ki ga je predlagala SDS, in ekonomistka Marija Strniša, članica uprave GP Hotelov Bled, so povedali na uradu vlade za informiranje.

Minister Drobnič je pobudo za zamenjavo predstavnikov vlade v skupščini ZPIZ napovedal že 19. januarja
Minister Drobnič je pobudo za zamenjavo predstavnikov vlade v skupščini ZPIZ napovedal že 19. januarja FOTO: Dare Čekeliš

Kot je znano, je minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič napovedal pobudo za zamenjavo predstavnikov vlade v skupščini ZPIZ 19. januarja, takoj potem, ko skupščina na seji ni glasovala o predlogu ministrstva za delo, da bi zavod že v tem mesecu upokojencem izplačal akontacijo denarnega dodatka za rekreacijo za leto 2005 v višini 10.000 tolarjev na upravičenca. Minister je po seji dejal, da ga je odločitev skupščine presenetila, razlog za razmislek pa je ravnanje predstavnikov vlade na skupščini.

Vladni predstavniki, ki so bili imenovani še v času prejšnje vlade, so namreč po njegovih besedah omenjenemu predlogu nasprotovali in ga niso podprli.

Sedanja skupščina se je konstituirala 16. maja 2001, mandati zdajšnjim članom pa potečejo 15. maja. 30-člansko skupščino poleg sedmih predstavnikov vlade sestavlja osem predstavnikov sindikatov, nadalje osem predstavnikov delodajalskih združenj ter sedem predstavnikov upokojencev.

Kmalu razpis za novega direktorja

Upravni odbor ZPIZ-a je sprejel besedilo novega razpisa za mesto generalnega direktorja zavoda. Razpis bo v kratkem objavljen v Uradnem listu ter v časniku Delo, so sporočili iz ZPIZ. Na prvi razpis, ki je bil objavljen 19. novembra lani, se je prijavil samo sedanji generalni direktor Janez Prijatelj. Upravni odbor je 7. decembra sklenil skupščini predlagati, da ga imenuje tudi za naslednji štiriletni mandat. Skupščina ga je 16. decembra tudi imenovala, vendar pa vlada 13. januarja ni dala soglasja k imenovanju.