Slovenija

Novi vetrovi na RTV

Ljubljana, 11. 01. 2006 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opozicija trdi, da se na javni televiziji 'širi strah', vladna koalicija pa zagotavlja, da bo šele zdaj očiščen 'Avgijev hlev'.

Opozicija trdi, da se na RTV Slovenija 'širi strah': Kdo so tisti, ki bodo na javni radioteleviziji morali pripravili kovčke?
Opozicija trdi, da se na RTV Slovenija 'širi strah': Kdo so tisti, ki bodo na javni radioteleviziji morali pripravili kovčke? FOTO: POP TV

Poslanke in poslanci so imenovali člane novih organov Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Na predlog političnih strank so izvolili pet članov novega programskega sveta, na predlog zainteresirane javnosti pa še 16 članov tega organa.
Imenovali so še pet posameznikov, ki bodo na predlog strank sedeli v novem nadzornem svetu.

Člani programskega sveta, ki so jih predlagale politične stranke, so postali odvetnik Jože Hribernik (na predlog SDS), publicist in profesor na Fakulteti za družbene vede Vlado Miheljak (LDS), profesor na Fakulteti za družbene vede Jernej Pikalo (SD), novinar Tino Mamič (NSi) in profesorica na mariborski Pedagoški fakulteti Jana Bezenšek (SLS).

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: POP TV
Dušan Kumar (SD) je pred glasovanjem prebral listič, na katerem naj bi bila navodila poslancem vladne koalicije o tem, katere kandidate za člane programskega sveta RTVS naj podprejo.

Branko Grims (SDS) je zanikal pristnost lističa in povedal, da ga je videl prvič. Hkrati je poudaril, da so med člani programskega sveta kvalitetni kandidati, med katerimi je posebej omenil Mita Trefalta, ki naj bi po Grimsovem mnenju pripravljal najboljši zabavno-glasbeni program v času, ko je še bil urednik, dokler ga niso "politično odstranili". "Ne prej, ne kasneje RTV Slovenija ni imela boljšega programa," je še povedal Grims.

Pet članov programskega sveta na predlog stranke je podprlo 57, nasprotovalo pa jim je devet poslancev.

Med 184 kandidati, ki so jih posredovali gledalci in poslušalci programov RTVS, univerze in fakultete, društva, zveze društev (zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva) ter druge organizacije civilne družbe, je državni zbor imenoval še 16 članov programskega sveta.

Polovica članov novega programskega sveta bo imela v skladu z zakonom skrajšani, dvoletni mandat. Kdo bo v programskem svetu sedel štiri, kdo pa dve leti, je določil žreb.

Štiriletni mandat v programskem svetu bodo imeli Boris Cipot (na predlog gledalke in poslušalke), Stane Granda (Zavod za oživitev civilne družbe), Tanja Kuštrin (društvo Zapisi Dornberk), Gregor Pivec (Univerza v Mariboru), Tanja Lesničar Pučko (Društvo novinarjev Slovenije), Jože Snoj (Nova revija), Ivan Štuhec (Zavod za oživitev civilne družbe, društvo Mohorjeva družba) in Mito Trefalt (Športno društvo Brazde vzdržljivosti).

Dve leti pa bodo v programskem svetu sedeli Alenčica Marija Bole Vrabec (na predlog Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske), Boris Grabrijan (Kmetijsko-gozdarska zbornica), Bine Matoh (na predlog gledalca in poslušalca), Hubert Požarnik (društvo Pobuda za šolo po meri človeka, Društvo katoliških pedagogov in društvo Slovenski katoliški izobraženci), Jože Faganel (društvo Slovenski katoliški izobraženci in Teološka fakulteta), Spomenka Hribar (Forum 21), Helena Kastelic Zupančič (Rdeči križ Slovenije) in Ivo Jakop (Gorniški klub Savinjske doline Luče).

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: POP TV

Takšno sestavo programskega sveta je podprlo 53, proti pa je bilo 23 poslancev. Največ nasprotovanja je bilo med poslanci opozicijskih LDS in SD. Za izglasovanje je bila sicer potrebna večina vseh poslancev.

Za člane nadzornega sveta javnega zavoda pa je državni zbor imenoval pravnika Klemna Jakliča in ekonomista Franca Orešnika (oba na predlog SDS), direktorja agencije Ninamedia in dosedanjega predsednika nadzornega odbora javnega zavoda Nikolo Damjanića (LDS), ekonomista Tomaža Glažarja (SNS) in veterinarja Igorja Šetinca (na predlog poslanke madžarske narodne skupnosti).

Tudi temu "paketu" je nasprotovalo največ poslancev LDS in SD. Za predlog je sicer glasovalo 50, proti pa 21 poslancev.

SORODNI ČLANKI