Slovenija

Novi radar: Nasmešek prosim!

Ljubljana, 30. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Občane zanima veliko podrobnosti o delovanju novih stacionarnih radarjev za merjenje hitrosti na avtocestah.

Vodja sektorja za nadzor in prometne nesreče v sektorju prometne policijske uprave uniformirane policije Robert Sušanj je na današnjem odprtem brezplačnem telefonu 080 22 35 odgovarjal na vprašanja, povezana z delovanjem stacionarnih merilnikov hitrosti. Prvi takšen radar je začel sredi marca delovati pri predoru Golovec na ljubljanskem avtocestnem obroču.

"Največ vprašanj je bilo glede načina ugotavljanja hitrosti in prepoznavanja vozil, kdaj bodo prvi kršitelji prejeli plačilne naloge, kakšna je veljavna omejitev hitrosti na merilnem mestu," je za 24ur.com povedal Sušanj.

Kršitelji prejmejo tudi fotografijo

Stacionarni radar pred črno točko predora Golovec: V prvem tednu 1211 prekoračitev hitrosti, rekorder z 211 kilometri na uro (Foto: POPTV)
Stacionarni radar pred črno točko predora Golovec: V prvem tednu 1211 prekoračitev hitrosti, rekorder z 211 kilometri na uro (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

Kljub obveščanju o namestitvi radarja je v enem tednu njegovega delovanja policija ugotovila 1211 prekoračitev hitrosti, najvišja izmerjena hitrost je bila 211 kilometrov na uro. Kršitelji bodo po pošti prejeli plačilni nalog s fotografijo vozila v trenutku prekoračitve hitrosti.

Prva lokacija ni naključna

Lokacija prvega radarja pri predoru Golovec ni bila izbrana naključno, pravijo na policiji. Na tem odseku ceste sta lani v 53 prometnih nesrečah umrli 2 osebi, 13 pa jih je bilo poškodovanih. V prihodnje bodo na slovenskih avtocestah določili še nekaj merilnih mest, na katerih bodo občasno merili hitrost vozil.

Denarne kazni in kazenske točke

Kazni, ki vključujejo polovični "popust" v primeru plačila v 8-dnevnem roku po prejemu plačilnega naloga, so: 10.000 tolarjev (prekoračitev do 20 km/h), 20.000 tolarjev (prekoračitev do 30 km/h), 30.000 tolarjev in ena kazenska točka (prekoračitev do 40 km/h), 40.000 tolarjev in tri kazenske točke (prekoračitev do 50 km/h), najmanj 60.000 tolarjev, pet kazenskih točk in postopek pred sodiščem (za prekoračitve hitrosti nad 50 km/h).