Slovenija

Novi izstopi iz LDS

Ljubljana, 22. 02. 2007 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V poslanski skupini LDS so potrdili, da so iz stranke izstopili še trije poslanci, ki bodo ustanovili svojo poslansko skupino.

Gantar pravi, da bodo skupaj s samostojnim poslancem Lahovnikom ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev
Gantar pravi, da bodo skupaj s samostojnim poslancem Lahovnikom ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev FOTO: POP TV

V poslanski skupini LDS so za 24ur.com potrdili, da so iz stranke izstopili še trije poslanci, Pavel Gantar, Davorin Terčon in Alojz Posedel.

Jelko Kacin, predsednik LDS, je glede na dosedanaje dogajanje v stranki odstope pričakoval. Že na januarskem kongresu se je videlo, kdo še sodeluje v stranki, kdo pa ni več aktiven, so povedali v poslanski skupini.

"Nobeden od teh ni sodeloval pri pripravi programskega dokumenta, nekateri se tudi niso udeležili kongresa in zato bi rekel, da je v tem trenutku težko komentirati, kaj bo iz tega nastalo," je povedal Kacin. Kot je dodal, mu je eden od teh v odstopni izjavi zapisal, da izstopa iz zasebnih razlogov.

Kacin drugače v tem trenutku ne vidi programskih razlik med poslanci poslanskega kluba LDS in štirimi poslanci, ki so se iz osebnih razlogov odločili, da oblikujejo svojo poslansko skupino.

Stališče stranke do tega, ali prerazporediti pravice, ki izhajajo iz naslova poslanskega kluba LDS, pa je po Kacinovih besedah, da "nihče, ki je bil izvoljen na listi LDS, ne more na račun svojih privilegijev teh privilegijev prenašati drugam". Kot je še dodal, "za temi ljudmi stojijo glasovi volivk in volivcev in poslanska skupina LDS ima pravico do opravljanja določenih dolžnosti in prevzemanja določenih funkcij v DZ".

Kot je potrdil Gantar, bodo skupaj s samostojnim poslancem Matejem Lahovnikom, ki je iz poslanske skupine LDS izstopil že pred časom, ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev. Gantar pravi, da so se za izstop odločili zaradi nestrinjanja z načinom vodenja stranke. Gantar, Terčon in Posedel so z izstopom iz LDS sledili Lahovniku, ki je izstopil tudi iz poslanske skupine, ter Milanu M. Cviklu in Slavku Gabru, ki pa sta zaenkrat še vedno člana poslanske skupine LDS.


Ustanovili bodo skupino nepovezanih poslancev

Štirje poslanci nameravajo ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev, o čemer so že obvestili predsednika DZ Franceta Cukjatija. Kot so pojasnili v predsednikovem kabinetu, poslanci izpolnjujejo pogoje za ustanovitev takšne poslanske skupine, v treh dneh pričakujejo le še obvestilo vodje poslanske skupine LDS Antona Ropa o izstopu poslancev iz poslanske skupine.

Kacin je odstope pričakoval
Kacin je odstope pričakoval FOTO: Dare Čekeliš

Poslanska skupina nepovezanih poslancev mora sicer imeti najmanj tri člane. V takšnem primeru sicer ne gre za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki bi se združili zaradi lažjega delovanja. Ni pa jasno, kako bi se v takšnem primeru upoštevalo njihovo članstvo v delovnih telesih, saj takšnega primera, odkar delo DZ določa nov poslovnik, še ni bilo.

Matej Lahovnik je sicer največjo opozicijsko stranko zapustil 25. januarja. V izstopni izjavi je zapisal, da je bilo preveč prikritega medsebojnega spotikanja in premalo odkritega sodelovanja. Cvikl in Gaber pa sta se za izstop odločila po kongresu LDS. Medtem ko Gaber svoje poteze ni komentiral, je Cvikl ocenil, da LDS ni več stranka, ki bo ustrezno odgovarjala na izzive razvoja Slovenije.

Cvikl je današnjo odločitev štirih poslancev pozdravil. Kot je dejal, bo sam počakal na ustrezen trenutek za naslednji korak, je pa po njegovem mnenju zdaj zelo pomembno, da se pristopi k oblikovanju nove samostojne poslanske skupine. "Mislim, da bomo našli ustrezno obliko sodelovanja glede na pravila, ki veljajo v DZ," je poudaril.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
23. 02. 2007 10.39
tomi, malo si poglej anketo. koga bolj podpiramo? drnovška ali janšo v njunem zadnjem spopadu?? ha????????? centrala, bo treba spremenit strategijo, če ne bo hudič.
malasutra@gmail.com
23. 02. 2007 09.58
tomi, opozicija je opozicija. zmeraj p***, že po definiciji. spomni se, kako se je penil šele jj, ko je dolga leta prebival v opoziciji. demokracija, tomi, demokracija. in njeni mehanizmi.
tomi.passion@gmail.com
23. 02. 2007 08.33
Hehehe. Partija se je razbila. Res pa je, da se bo skušala združiti v Kučan-Jankovićev hram in nivneže skušala prepričati, da ponujajo socialno-liberalno rešitev. Ne razumem pa, zakaj kapljajo iz tega LDS-a? Bolj praktično bi bilo, če bi vsi, ki so hoteli, naenkrat izstopili. Mogoče gre pa za načrtno uničevanje LDS, pleg tega parakomunistične organizacije in posamezniki načrtno širijo nestrpnost v javnosti, tudi s pomočjo medijev, da bi ustvarili vtis vsesplošnega nezadovoljstva (čeprav sami ne vedo zakaj, do danes mi nihče ni znal razložiti kaj je tako hudega, razen to, da so izgubili na volitvah-demokracija nekatere zelo boli in tudi moti), potem pa bo prišel Milan K. ali pa Zoran J., ki bo ponudil odrešitev. Naivneži pa se tako ali tako pustijo vedno nategovati in ponovno bodo prišli na svoj račun.
jsmazarot@email.si
22. 02. 2007 22.42
Kako že gre tisti rek v angleščini? (bom pisal piša kao govoriš): Abandon ship, women and cowards first!
malasutra@gmail.com
22. 02. 2007 19.11
tomi, ti pa zelo trpiš ob misli, da se bo kučan morda reaktiviral. ajme, ajme, kam gre ta svet. zdaj nas že tomi šola iz osnov demokracije. kolikor vem, ima kučan prav take pravice delovati v politiki, kot ti tomi (če mu glih paše). malca centrale pa je verjetno izdatno subvencionirana (za zveste soldate). samo, da je dosti kruha in iger, pa gre...rdečešajkačepress
kosir_maks
22. 02. 2007 17.43
Malasutra ; Ja, ti bi kar svojo stranko ustanovu . Predlogov za ime. RDEČE ŠAJKAČE Men se zdi ,da moraš it pogledat za mejo KKK. Tam so tvoji idoli . Kaj se boš tle ukvarju z " alpskimi hrvati" .
Tonček Balonček
22. 02. 2007 17.29
Ti so že vsi izstopali, iz KPj (ZKS pravzaprav), pa iz ZSMS, ko je nastala LDS in še iz kje.. Očitno v Sloveniji spet manjka ena SZDL, ki je zduževala vse, ki želijo tej deželici vse dobro in bi še sami kaj postorili za ta cilj! Opažam, da je plemenitih in željnih napredka čedalje več, kot vedno v preteklosti. Kacin se verjetno ne čudi, saj je ni stvari na tem planetu, ki je ne bi pričakoval in predvidel! Gotovo ima na zalogi že kakšno floskulo, le da prileti na Brnik! Imajo pa ti LDS-ovci smolo, ker ne igrajo golfa, tako kot tisti naši, ki nas peljejo po poti blaginje. Tam bi se vse pogovorili!
zupancicevajama@email.si
22. 02. 2007 16.28
zanimivo je brati pametovanja dezurnih komentatorjev.kako ste pametni..hahaha PO BITKI! kaj bo naprej pa si ne upate napovedat? Zanima me zakaj eni imenujejoJaneza Janso diktator? saj je bil izvoljen na demokraticnih volitvah? Meni je tudi Drnovsek v taksnem kontekstu bolj vsec kakor pred leti! Ali ni bil tudi on legalno izvoljen? Ali ni bila LDS tudi v prejsnjih mandatih legalno izvoljena?
tomi.passion@gmail.com
22. 02. 2007 16.12
albertinum. Hehehe si pa ažuren, kot Hanžek. Partija deluje :). Da tudi za mojo pečenko je kriv Kučan. malasutra. Edina težava v tvoji izjavi je ta, da želite partijci učiti kaj je demokracija in da se bodo največji dobičkarji tranzicije kazali v luči liberalno-socialnih privržencev. Kam gre ta svet? Nekateri pa res nimate občutka. Zdej grem pa na malico. Centrala organizira topel obrok.
hefaist
22. 02. 2007 16.12
Sama zveneča imena! Prav veselim se že volitev 2008, ko bodo porazili diktatorskega Janeza J.
piko2263
22. 02. 2007 15.58
Zdaj bo treba pa počasi že članarino povečat, ker jih bo tolk malo ostalo.
malasutra@gmail.com
22. 02. 2007 15.56
ja, in, tomi? kaj te skrbi? si za demokracijo ali nisi? po mojem imamo vsi državljani slovenije pravico oblikovati razne politične stranke ali sodelovati v njih, če nam glih paše. v čem je torej problem? se bo kučan pač reaktiviral, če se mu bo glih zazdelo. so what?
albertinum@excite.com
22. 02. 2007 15.26
Tomi.passion iz centrale SDS, vidim, da te že spet daje Kučan. Če se ti prismodi pečenka, je tudi kriv Kučan?
tomi.passion@gmail.com
22. 02. 2007 14.57
Hmmm?Ustanovili bodo skupino nepovezanih poslancev. Me že skrbi, očitno bodo nepovezano delovali, dokler se ne bodo priključili Kučan-Jankovićevi kvazi nadstrankarski listi in zopet bomo imeli iste ljudi, le ime interesnega združenje bo drugo.