Slovenija

Poplave zaradi malomarnosti

Ljubljana/Železniki, 18. 07. 2008 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Deset mesecev po ujmi v Železnikih je zaradi močnejših padavin ponoči v tej občini znova poplavljalo. Razlog so bili stroji v strugi reke, ki so jih za seboj pustili delavci.

Delavci Cestnega podjetja Kranj so v strugi reke Češnjice pustili stroje, kar je onemogočilo pretok.
Delavci Cestnega podjetja Kranj so v strugi reke Češnjice pustili stroje, kar je onemogočilo pretok. FOTO: Kanal A

Tokrat je v vasi Log breg prestopila reka Češnjica, saj so delavci Cestnega podjetja Kranj v strugi pustili stroje za regulacijo pretoka, ki pa so ob močnem deževju ovirali pretok in povzročili, da je voda poplavila devet hiš. Voda v notranjosti kletnih in pritličnih prostorov je segala kar meter visoko. Z njo so se borili gasilci petih okoliških prostovoljnih društev. Do poznega jutra so jo sicer izčrpali, Ložani pa sedaj odpravljajo posledice poplave. Cestno podjetje Kranj je delno krivdo že priznalo, drugi del naj bi nosila sama občina Železniki, ki bi morala pred sanacijo na tem območju očistitu strugo, pa je ni, kljub temu, da je za to dobila zagotovljena sredstva. V strugi reke je tako poleg strojev ležalo ogromno nanešenega materiala še od jesenskih poplav.

Voda je ponekod segala tude do meter visoko.
Voda je ponekod segala tude do meter visoko. FOTO: Kanal A

Neobičajno izrazita hladna fronta

Na agenciji za okolje so sicer v analizi neurij zapisali, da je nedeljsko neurje najprej zajelo severni del Ljubljanske regije, nato pa se je začelo pomikati proti severovzhodu in zajelo severovzhodno in zahodno Štajersko, Koroško in Pomurje. Sunki vetra so dosegali hitrost okoli 90 kilometrov na uro. Največjo škodo je t.i. piš ob nevihtah, ki je presegal hitrost 120 kilometrov na uro, povzročil v vasi Gozd pri Črnivcu.

Ponedeljkove nevihte so ponovno zajele območje celotne države, čez dan pa so predvsem v južnem delu države nastajale močne nevihte. Na agenciji za okolje so zaključili, da je šlo za skupek vremenskih neurij, ki so bila uničujoča le na posameznih področjih, vzrok pa je bil prehod hladne fronte, ki je bila za poletni čas neobičajno izrazita. Več o analizi si lahko preberete v pripetem dokumetu.

Novih deževij se bojijo predvsem na območjih, ki so jih nedavna neurja najbolj prizadela.
Novih deževij se bojijo predvsem na območjih, ki so jih nedavna neurja najbolj prizadela. FOTO: Tea Beznec

Posebno ravnanje z azbestnimi kritinami

Ponekod so neurja poškodovala, razlomila in tudi odpihnila azbestne strehe, s čimer so v zrak prešla tudi azbestna vlakna. Vdihavanju nevarnih vlaken se je treba izogibati, zato okoljsko ministrstvo odsvetuje gibanje v bližini, kjer je poškodovan azbestcementni material. Azbestnih vlaken namreč ne vidimo s prostim očesom, jih ne vohamo in ne čutimo ob vdihavanju. Pri delu z odpadki, ki vsebujejo azbest, navadna maska vdihavanja azbestnih vlaken ne bo zaustavila, potrebna je uporaba posebnih filtrov, zato je ob odstranjevanju še toliko bolj pomembna pravilna zaščita ljudi in okolja. Tudi zato je odstranjevanje najbolje prepustiti usposobljenim osebam.

Prvi konkretnejši podatki o škodi

Slovenska Karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim v neurju na TRR: 02140-0015556761, sklic: 00 6220, namen: neurje. Rdeči križ Slovenije pa na TRR: 03100-1111122296, sklic 98615, s pripisom Ujma 2008.

Po prvih podatkih o nastali škodi je znano, da bo ta presegala 50 milijonov evrov. Končna številka bo znana konec prihodnjega tedna, saj je zadnji rok za oceno škode 25. julij. Slovenska vlada je za sanacijo namenila okoli tri milijone evrov, 682.000 evrov bo občinam nakazala takoj, denar pa bo šel za obnovo najbolj uničenih stanovanjskih objektov.

Poleg tega je vlada za posek poškodovanih gozdov namenila 915.000 evrov, za humanitarno pomoč posameznikom in družinam 500.000, za kritje stroškov gasilskih in drugih enot pa 200.000 evrov.

Hkrati bo vlada prizadete v neurju razbremenila tudi z odlogom, odpisom ali obročnem odplačevanjem davkov. Poudarili so, da davčni zavezanci (tudi podjetja in gospodarske družbe) lahko uveljavljajo olajšavo za donacije za določene namene, tudi humanitarne.

Tisti, ki bo sredstva izplačal Rdečemu križu ali Slovenski Karitas torej lahko uveljavlja davčno olajšavo. Gospodarske družbe olajšavo lahko uveljavljajo tudi za določeno novo opremo, s katero bodo nadomestili poškodovano. To pravico imajo tudi osebe, ki se ukvarjajo s kmetijsko ali gozdarsko dejavnostjo.

Pomagala bo tudi Kmetijska zbornica

Kmetijska zbornica bo organizirala tudi akcijo fizične pomoči kmetom pri odpravljanju posledic neurja, zavzemajo pa se tudi za ustrezno izobraževanje ljudi, ki bodo delali pri sanaciji gozdov, saj gre za izredno nevarna dela.

Kmetom, ki jih je prizadelo neurje, bo pomagala tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Predsednik zbornice Ciril Smrkolj je po izredni seji napovedal, da bodo del prispevka namenili v solidarnostni sklad za pomoč kmetom. Po začasnih podatkih zbornice je neurje poškodovalo 26.000 do 28.000 hektarjev kmetijskih površin, med katerimi je veliko trajnih nasadov, popolnoma uničilo 600 hektarjev gozdov in 6.000 hektarjev gozdov močno poškodovalo. Poškodovano je bilo tudi drevje v skupni količini 437.000 kubičnih metrov lesa, sanirati bo treba tudi 420 kilometrov gozdnih cest. Kot je pojasnil Smrkolj, ima zbornica 112.000 članov, letna članarina pa znaša okrog tri milijone evrov. Svetniki so se odrekli tudi sejnini z današnje izredne seje, Smrkolj pa je pozdravil sklepe vlade in izrazil pričakovanje, da bo finančno ministrstvo zelo hitro nakazalo denar občinam, ki jih je neurje močno prizadelo. Svetovalna služba zbornice je kmetom, ki so utrpeli škodo, že svetovala, kako ravnati pri uničenih ali poškodovanih pridelkih, zlasti pri krmnih posevkih in vinogradih. Zbornica je začela tudi s postopkom evidentiranja kmetov, ki jih je neurje prizadelo, zbirajo tudi podatke, koliko kmetov je imelo zavarovane kmetijske površine, predvsem trajne nasade. Ob tem je Smrkolj še enkrat pozval kmete, naj se zavarujejo, saj so v tem primeru deležni tudi pomoči države, strošek zavarovanja pa se prišteva k stroškom pridelave.

Analiza neurij

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
19. 07. 2008 09.44
Še en mandat je nujen, da popravijo vsaj to, kar so zašuštrali v sedanjem, zakaj bi drugi pospravljali za njimi! Uresničiti je treba še praktično vse iz programa iz leta 2004 Zdaj smo ukinii nalepke in znižali notarske tarife, v novem mandatu gremo pa dalje, nove zdravstvene kartice, ukinitev EMŠO in podobne pomembne reči nas čakajo v novem mandatu, mogoče še zastave pred vrtci in igranje himne na začetku pouka, tudi nabava kakšnih novih letal nbi bila dobrodošla! Pa uniforme bo treba zamenjati, v vojski in policiji!! Bravo vlada, tako se dela!
contra-potentes
18. 07. 2008 19.45
pri našem "uspešnem" potratnem slogu življenja pričakujmo,da se bojo tovrstne zadeve še stopnjevale po moči in obsegu...planet nam le vrača neprijaznost,ki mu jo izkazujemo
trac
18. 07. 2008 13.01
Arso ugotavlja?
486956_
18. 07. 2008 09.55
nestrpno pričakuješ kakšen šolski test ne pa padavine
Carmel
18. 07. 2008 08.39
mislim, res cepci od novinarjev. Kvečjemu smo S STRAHOM pričakovali nove padavine in ne nestrpno. Beda!
1P2L
18. 07. 2008 08.28
in zakaj SMO NESTRPMO PRICAKOVALI NOVA DEZEVJA? če je odgovor skrit v novinarjevem zato,da bo ugotovljen oz viden celoten obseg skode..ste prav mimo udarli. Vsaj tolk bi se potrudili,da bi z svojo betico mislili,pa bi bilo ze bolje...