Slovenija

Nezakonit prevzem?

Ljubljana, 21. 08. 2008 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ATVP naj bi s pomočjo Banke Slovenije pridobila informacije, da je bilo financiranja prevzema Pivovarne Laško nezakonito.

Boško Šrot je predesdnik uprave Pivovarne Laško in lastnik Atke Prime, ki je že dve leti lastnica Kolonela
Boško Šrot je predesdnik uprave Pivovarne Laško in lastnik Atke Prime, ki je že dve leti lastnica Kolonela FOTO: POP TV

Policija je julija prejela naznanilo o sumu nezakonitosti pri lastninjenju Pivovarne Laško in zadeve preučuje, o ugotovitvah pa bo seznanila pristojno tožilstvo. Kot so povedali na ljubljanski policijski upravi, podrobnosti zaradi interesa preiskave na policiji ne morejo razkriti. V Laškem zanikajo, da bi prejeli kazenske ovadbe.

V Pivovarni Laško, so povedali, da do danes v družbi niso prejeli nobene kazenske ovadbe, ki bi obravnavala katero koli od odgovornih oseb in tudi ocenjujejo, da ni možnosti, da bi te ovadbe obstajale, saj so bile vse aktivnosti podjetja in posameznikov zakonite.

ATVP naj bi s pomočjo Banke Slovenije odkrila nezakonitosti

Kot je znano, je časnik Dnevnik v današnji izdaji zapisal, da policija preverja domnevne nezakonitosti pri lastninjenju Pivovarne Laško, naznanilo o sumu nezakonitega financiranja prevzema laške pivovarne pa je policiji te dni posredovala tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Kot navaja časnik, je ATVP s pomočjo podatkov Banke Slovenije pridobila informacije, na podlagi katerih med drugim sumi, da je prišlo do nezakonitega financiranja prevzema pivovarne. Tako naj bi s spremljanjem finančnih tokov v tem prevzemu ugotovili nezakonitosti.

Odgovorne osebe sedmih družb (Atka-Prima, Kolonel, Center Naložbe, Infond Holding, Fidina, Koto in Cestno podjetje Maribor), ki so sodelovale v finančnih transakcijah pri odkupu Pivovarne Laško ATVP tako sumi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic po 244. členu kazenskega zakonika.

Z ATVP pa so sporočili, da „konkretnih podatkov o postopkih nadzora, ki jih vodi Agencija nad posameznimi osebami, Agencija žal ne more posredovati,“ saj morajo vsi zaposleni in vpleteni, „kot zaupne varovati vse informacije, ki so jih pridobili pri opravljanju svoje funkcije, nalog nadzora ali drugih poslov ali nalog za Agencijo“.

Zbiranje sredstev je potekalo po dveh tirnicah

Zbiranje sredstev za prevzem Laškega naj bi potekalo po dveh tirnicah: po eni strani so sredstva zagotavljale družbe Atka-Prima, Kolonel, Center Naložbe, Infond Holding in Pivovarna Laško, ki so med seboj tudi lastniško prepletene, po drugi strani pa družbe Fidina, Koto in Cestno podjetje Maribor.

Tako naj bi podatki Banke Slovenije o denarnih tokovih pokazali, da naj bi prva skupina podjetij verižila sredstva z najemanjem posojil, zato da je najprej konsolidirala lastništvo Centra Naložb in Infond Holdinga, na koncu pa je Infond Holding skupaj s Fidino, Kotom in Cestnim podjetjem Maribor v začetku leta prevzel Pivovarno Laško.

Del sredstev naj bi zagotovila neposredno Pivovarna Union

Del sredstev za prevzem Laškega naj bi bil zavarovan z depozitom, sredstva v višini okoli 20 milijonov evrov, s katerimi je Infond Holding zavaroval posojila, pa naj bi mu zagotovila neposredno Pivovarna Union. Če to drži, tako Dnevnik, je torej Union kot odvisna družba Laškega finančno pomagala prevzemnikom Pivovarne Laško, katerih lastništvo vodi do Atke-Prime Boška Šrota, prvega moža Laškega.

Pred časom se je razkrilo, da je Atka-Prima že skoraj dve leti lastnica družbe Kolonel, ki je največja, 78-odstotna lastnica Centra Naložb, slednja pa obvladuje 70 odstotkov Infond Holdinga. Po končanem letošnjem prevzemu Laškega ima Infond Holding 37 odstotkov Pivovarne Laško, Cestno podjetje Maribor 12,9 odstotka, Fidina pa 5,8 odstotka.

Pivovarna Laško: Nekateri mediji intenzivno sodelujejo pri lansiranju politično-predvolilnih tem

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: Dare Čekeliš

V Pivovarni Laško tudi ugotavljajo, "da nekateri slovenski mediji v zadnjih mesecih intenzivno sodelujejo pri lansiranju politično - predvolilno obarvanih tem, ki so v veliki večini popolnoma nepreverjene. Zanimivo je, da obtožb na račun Pivovarne Laško v tem času v družbi ni preverjal nihče, pa čeprav bi naj bila to v primeru hudih obtožb celo obveznost, ki jo nalaga novinarski etični kodeks".

"Pivovarna Laško vsa leta posluje zakonito. V celoti so bili zakoniti tudi vsi postopki v zvezi s spremembami v lastniški strukturi podjetja. Plaz novinarskih vprašanj in želja, da bi komentirali neke fantomske ovadbe, ki jih nekateri poimenujejo tudi naznanila ali zalaganje policije s podatki, je zato popolnoma neumesten in nepotreben," poudarjajo v družbi.

Laščane posebej čudijo medijske navedbe o "nekih denarnih tokovih, ki bi naj potekali med različnimi podjetji", ki, po navedbah družbe, niso obstajali. Zato menijo, da je informacija o tem, da naj bi take tokove identificirala Banka Slovenije, izmišljena in posredovana z izključnim namenom, da bi podkrepila zgodbo, ki sicer nima realne podlage.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 08. 2008 16.03
Nič Bravo, kdaj bo na vrsti Janša? A ta tip zdaj avgusta nadomešča organe pregona in ej kar sam pervzel naloge tožilcev, kriminalistov in očitno celo sodnikov! Tako so nekoč raznim bodočim diktatorjem vzklikali marsikakšni zasleplenjci..... Škoda stroškov z raznimi Brezigarcami, Jnaša lahko postori vse sam!!! Bravo!!!!
exim@t-2.net
22. 08. 2008 15.57
hakihak: takoj za teboj, nagec, takoj za teboj!
hakihak
22. 08. 2008 12.34
no exim ljubljana-polje te pričakuje, ne se bat sej bo vse ok
exim@t-2.net
22. 08. 2008 09.09
Ne komentirajte perverzno, raznorazni levi nagci. Bodite veseli, da ne boste podpirali in plačevali tajkunom njihovega ugodja. Bravo JJ in vlada, BRAVO! Razkrinkavanje in transparentnost po eni strani in kaznovanje po drugi strani so tista merila, ki bosta preprečevala širnejnje enoumja, ideologije -istih nagcev. Rad jim rečem, tujcev, ker taki ne spadajo v kategorijo normalnih ljudi.
Tonček Balonček
22. 08. 2008 07.28
Zakaj privatne deteknive najemajo samo za sledenje nekih malih ljudi, če so res na bolniški? Zakaj jih ne najemajo npr. sindikati za sledenje direktorjem?
jansa-arms
21. 08. 2008 22.40
saj če bi se šrot mal več pajdašil z jj bi bilo vse v najlepšem redu ! lahko bi ga kdaj pa kdaj povabil na en (brezplačen) pir !
Tonček Balonček
21. 08. 2008 22.28
S čem vse se naši direktorji ne ukvarjajo med službenim časom, verjetno za to delo uporabljajo tudi službene telefone, e-maile in tajnice, šoferje itd., preganjajo pa delavce, ker kao premalo delajo, so na bolniški in predolgo malicajo!. Problem je, ker so se spravili na Šrota, ne zaradi protizakonitosti ampak iz političnih razlogov. Takih direktorjev v Sloveniji ni malo, menažerski odkupi so v izstvu izčrpavanje podjetij na račun bank, akumulacija ne gre v razvoj, plače, trg amka se kanalizira za bančne obresti, vs ele zato, da je potem, kos o kreditin odplačani, lastnik nek Boško Šrot ali pač kdorkoli, ki postane blazno bogat penzionist, firmo pa pač proda komur hoče, npr. Interbrewu ali komurkoli, saj sam odloča, lastnik pač. Ali pa to malo kasneje napravijo njegovi dediči! Praktično na račun delavcev ti tipi postanejo lastniki!
jansa-arms
21. 08. 2008 22.11
fuksel : veš ko te enkrat mafija dobi v svoje roke ni več izhoda ! temeljna krivda je v demosovi vladi ! lds je imel priložnost da bi to prepreču pa jim ni bilo mar zato prav tako sedanja koalicija ni storila praktično nič na tem področju !sicer so uvedli neki zakon ki pa je bil več kot prepozen !
bema1201
21. 08. 2008 22.04
Kaj se Šrot in njemu podobni bojijo saj če zmaga SD, ZARES ali LDS bodo lahko brez problema pobasali vse kar so si pripravili za pokrast Pa še Forum 21 jih bo podprl saj so ali so bili njegovi člani. Če zmaga desnica pa upam da se bodo za vse kar so mislili da si bodo prilastili, obrisaki pod nosom.
hakihak
21. 08. 2008 22.04
še mal pa bo vsa slovenija nezakonita
jansa-arms
21. 08. 2008 22.03
prašek: nima smisla se stem obremenjevat kaj kateri politik obljubi ker itak ni še do zdaj nihče obljubljenega naredil ! ta mesec bodo obljube kar deževale z vseh strani ! od desničarjev pa tudi ne pričakuj da bi kaj slabega rekli o jj za njih je več kot sam bog ! edino kar poslušam že 4 leta je tole " prejšnja vlada je kriva za vse slabo in sedanja tega ne more popraviti v enem samem mandatu "! s tem hočejo povedat da bi morali dobiti kar večni mandat !
fuksel
21. 08. 2008 21.58
koni 9 nikoli ni prepozno!!!!! v demokraciji je tako, da kar si ljudstvo želi to mora ljudstvo dobiti....no tako bi moralo biti.... retroaktivnosti ne sme biti problem, sploh na civilnopravnem področju...... kazenskopravno področje pa je druga stvar.....
jansa-arms
21. 08. 2008 21.54
prašek: od manje lahko pričakuješ odgovor samo v njenem slogu ! mogoče ima res kaj v glavi vendar to napačno uporablja ! s tem ne mislim da bi morala biti levičarka ! ampak bi morala vedeti da v demokraciji je tudi komunistom (čeprav jih praktično ni)dovoljeno eksistirati ! ali pa se motim in obstaja kakšen zakon ki jih prepoveduje (samo potem nismo v demokraciji ) !
jansa-arms
21. 08. 2008 21.47
prašek: ne verjamem da je kdo toliko korajžen da se jih resno loti ! men se zdi da je že prepozno ! spisal so tak zakon da je nekaterim zelo všeč ! in ti nekateri so prišli do bajnega bogatstva in politike držijo v šahu ! ta kampanja se bo vodila z tajkunskim denarjem pri vseh strankah !
fuksel
21. 08. 2008 21.38
prašek tvoje sporočilo manjiK ona ne ve, da je njen vrli vodja, ki je znan po izrazito demokratski drži, spremenil zakon o referendumu in ljudstvu odvzel kakršnokoli vidno besedo pri zakonodajnih procesih::::: ja lepo je biti slep....
jansa-arms
21. 08. 2008 21.20
prašek: tak zakon kot je zdaj izgleda vsem paše levim in desnim ! politiki so postali zelo odvisni od kapitala in kure ki nosi zlata jajca (dokler jih nosi) se ne ubija !
ugrica
21. 08. 2008 21.09
Ha ha ha-Tajkuni,saj res,ti so prišli iz Tajske.Ja,kje pa je tajska.Al pa so tajne kune.Burleska.Prava burleska.Banda111.
fuksel
21. 08. 2008 21.04
najbrž niti ni bilo toliko nelegalno, kot je bilo NELEGITIMNO!!!!! mislim, da jim ne bodo kaj dosti dokazali!!! ampak to sploh ni POINT!!!! POINT JE DA JE TAKO POČETJE NELEGITIMNO!!!!! in ga ljudstvo ne odobrava!!!! KDOR JE PISAL TAKE ZAKONE IN PREDPISE, KI SO TO OMOGOČALI, BI MORAL BITI OBSOJEN ZA DRŽAVNO VELEIZDAJO!!!!!!!! VSE PREVZEME, KI SO SE KREDITIRALI S HIPOTEKRANIMI KREDITI, PA BI BILO POTREBNO RAZVELJAVITI!!!!!!! nenazadnje v čigavo korist bi morali biti pisani zakoni? v korist peščice tajkunčkov ali v korist 99.9999999% ostalega prebivalstva!!!!!! (ali mislite, da raja ve kakšni zakoni se pišejo in sprejemajo v parlamentu......:) ko pa vidijo posledice teh zakonov, pa ljudem prekipi)!!!!!
viharnik
21. 08. 2008 21.02
Ma dajte no,ne nasedajte droptinicam,ki se nam jih meče pred nos z namenom,da bi pozabili pred volitvami na prave probleme,ki zadevajo nas male oziroma večine ljudi; Male plače ,pokojnine,napram življenskih stroškov,katere imamo,inflacija,katera še poslabšuje naš položaj... Tudi če se ugotovi,če je bilo kaj narobe se naš položaj ne bo nič spremenil...Treba je zamenjat finančnega ministra oziroma najboljše kar vso vlado saj nima kadrov...
jansa-arms
21. 08. 2008 20.56
d.večer ! nič se bat zakon bodo spremenili brž ko postanejo vsi, ki so predvideni zato, tajkuni !