Slovenija

Nove cene goriv: dizel dražji za 1,4, bencin za 1,2 centa

Ljubljana, 08. 10. 2024 06.12 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Regulirane cene naftnih derivatov so se opolnoči zvišale. Liter 95-oktanskega bencina je na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest z 1,469 evra dražji za 1,2 centa, cena litra dizla pa je z 1,499 evra višja za 1,4 centa. Liter kurilnega olje se je podražil za 1,3 centa na 1,105 evra.

Nove cene veljajo do 22. oktobra.
Nove cene veljajo do 22. oktobra. FOTO: Bobo

Dvig cen v novem 14-dnevnem obdobju je bil glede na dogajanje na naftnem trgu pričakovan, vlada pa se ni odločila za spremembe trošarin. Tudi najvišje dovoljene marže trgovcev ostajajo nespremenjene.

Če ne bi regulirali cen, bi bila podražitev teh naftnih derivatov po ocenah ministrstva za okolje, podnebje in energijo še precej večja.

Cene teh naftnih derivatov se sicer izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.