Slovenija

Nova vlada že prihodnji teden?

Ljubljana, 09. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bo novega mandatarja za sestavo vlade najverjetneje dobila v sredo, so se na kolegiju predsednika DZ odločili vodje poslanskih skupin. Tudi ostali postopki v zvezi z imenovanjem vlade se bodo zvrstili z veliko naglico, tako da naj bi novo vlado dobili še pred koncem prihodnjega tedna.

Slovenija bo novega mandatarja za sestavo vlade najverjetneje dobila v sredo, so se na kolegiju predsednika DZ odločili vodje poslanskih skupin. Tudi ostali postopki v zvezi z imenovanjem vlade se bodo zvrstili z veliko naglico, novo vlado pa naj bi dobili še pred koncem prihodnjega tedna.

Antonu Ropu se po napovedih v DZ obeta podpora 60 poslancev: "velika koalicija", ki je Ropu napovedala načelno podporo, ima v državnem zboru 58 poslancev (LDS 34, ZLSD 11, SLS devet in DeSUS štiri), podporo mu napovedujeta tudi poslanca narodnosti.

Državni zbor bo o imenovanju novega mandatarja odločal tajno, za izvolitev pa kandidat potrebuje najmanj 46 glasov.

Kot je znano, je vladajoča koalicija zagotovila podporo Antonu Ropu, medtem ko opozicijske SDS, NSi, SMS in SNS, predvsem zaradi ocen, da se je slabo odrezal kot finančni minister, njegovi kandidaturi nasprotuje.

Sicer ne opozicija ne vladajoča koalicija hitri menjavi vlade ne nasprotujeta. Vendar pa to ne pomeni, da bo minila brez temeljitega zaslišanja prav vseh ministrskih kandidatov.

Novoizvoljeni predsednik države Janez Drnovšek
Novoizvoljeni predsednik države Janez Drnovšek FOTO: Reuters

Andrej Vizjak, vodja poslanske skupine SDS, je dejal, da je menjave priložnost, da naredijo resno inventuro dosedanjega dela vlade, saj se, po napovedih, kaj bistvenega ne bo spremenilo v sestavi vlade za naprej. »Mislimo, da je na približno polovici mandata čas, da ministri položijo na mizo račune za dvoletno opravljeno delo, da vidimo kaj se je od tega, kar so napovedali pred dvema letoma, do danes uresničilo in kaj se ni uresničilo, kje so razlogi, da se nekatere stvari niso uresničile ter kaj in kako nameravajo voditi našo državo še dve leti, do ponovnih parlamentarnih volitev. Mislim, da je primeren trenutek, da opozicija tudi dejansko zasliši ministre na vseh resorjih in s tem ugotovi, kaj bo storjeno bolje, kot je bilo doslej,« še dodaja Vizjak.

Tone Anderlič, vodja poslanske skupine LDS, je prepričan, da bodo zaslišanja ministrskih kandidatov nekoliko drugačna od tistih, ki so bila na začetku mandata, saj, kot mani, bodo nekateri želeli opraviti tudi razpravo o tem, kako se je delalo v preteklih dveh letih.

Če bo Anton Rop 11. decembra potrjen za mandatarja, bo že naslednji dan v DZ poslal seznam ministrov. Prihodnji torek in sredo, 17. in 18. decembra naj bi kandidate za ministre zaslišala matična delovna telesa, 19. decembra pa naj bi novo vlado potrdil DZ. Najpozneje 20. decembra naj bi po imenovanju vlade prisegel tudi novi predsednik države.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA