Slovenija

Nova poslanska skupina na vidiku

Ljubljana, 23. 02. 2007 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nova poslanska skupina nepovezanih poslancev bo morda nastopila že na februarskem rednem zasedanju.

Anton Rop pravi, da je nemogoče oceniti, kaj se bo še dogajalo
Anton Rop pravi, da je nemogoče oceniti, kaj se bo še dogajalo FOTO: POP TV

Nova poslanska skupina nepovezanih poslancev, v katero se bodo združili nekdanji poslanci LDS, bi lahko kot samostojna poslanska skupina nastopala že na februarskem rednem zasedanju, je na današnji seji kolegija napovedal predsednik DZ France Cukjati. O razdelitvi njihovih mest v parlamentarnih delovnih telesih pa bo kolegij predsednika predvidoma razpravljal prihodnji teden.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev mora sicer imeti najmanj tri člane. V takšnem primeru sicer ne gre za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki bi se združili zaradi lažjega delovanja. Ni pa še jasno, kako se bo upoštevalo njihovo članstvo v delovnih telesih, saj takšnega primera, odkar delo DZ določa nov poslovnik, še ni bilo.
Cukjati je potrdil, da je v četrtek prejel dopis štirih poslancev, da želijo ustanoviti t. i. poslansko skupino nepovezanih poslancev. V četrtek so namreč iz liberalne demokracije in njene poslanske skupine izstopili še trije poslanci, in sicer Pavel Gantar, Davorin Terčon in Alojz Posedel. Skupaj s samostojnim poslancem Matejem Lahovnikom, ki je iz poslanske skupine LDS izstopil že pred časom, nameravajo ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop je Cukjatija danes tudi uradno obvestil o izstopu omenjenih treh poslancev iz poslanske skupine.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev mora sicer imeti najmanj tri člane. V takšnem primeru sicer ne gre za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki bi se združili zaradi lažjega delovanja. Ni pa še jasno, kako se bo upoštevalo njihovo članstvo v delovnih telesih, saj takšnega primera, odkar delo DZ določa nov poslovnik, še ni bilo.

Glede nove razdelitve mest v delovnih telesih naj bi tako kolegij razpravljal prihodnji teden, ko bo svoje predloge posredoval tudi vodja poslanske skupine LDS Rop. Ta je sicer v današnji izjavi medijem napovedal, da se bodo ravnali po pravilih poslovnika in proporcionalnosti DZ.

Rop obžaluje odstope

Anton Rop je na današnji novinarski konferenci povedal, da obžaluje izstop poslancev Pavla Gantarja, Davorina Terčona in Alojza Posedela iz stranke in njene poslanske skupine, saj so doslej v poslanski skupini z vsemi "zelo dobro sodelovali". Kot je še dejal na današnji novinarski konferenci, je potrebno priznati, da takšni odhodi kažejo na to, da stranki na kongresu "ni uspelo zadosti povezati vrste, da so nekateri s tega kongresa odšli nezadovoljni in razočarani".

"Sedaj so posledice tukaj," je povedal Rop. Meni pa, da, kolikor so lahko te posledice sedaj neprijetne za LDS, "lahko to na daljši rok seveda prispeva k temu, da se bo v Sloveniji politična sredina okrepila in bomo vsi skupaj na koncu močnejši".

Rop upa na sodelovanje

Rop ocenjuje, da med temi, ki so izstopili iz LDS ni prihajalo do kakšnih večjih razhajanj pri vsebinskih, konceptualnih stališčih, povezanih z razvojem Slovenije. Nasprotno meni, da so na tem področju zelo dobro sodelovali, zato ocenjuje, da bodo tudi v prihodnje s to poslansko skupino, ki se sedaj oblikuje, korektno in dobro sodelovali.
Kongres LDS
Kongres LDS FOTO: Dare Čekeliš

Kot je povedal, so si vsebinsko zelo podobni. Predvideva pa, da se bodo ti, ki so izstopili, verjetno poskušali na nek način distancirati, pokazati nek nov profil. Pri tem Rop upa, da tega ne bodo delali na silo, ampak iz vsebinskih razlogov. "Če bodo pokazali neko realno alternativo temu, kar je sedaj v opoziciji, potem je to dobro."

Če pa bo izstop te poslance spodbudil "k njihovemu še bolj angažiranemu delovanju v opoziciji, potem bo seveda posledica tega to, da bo opozicija v DZ močnejša in bo še bolj jasno in artikulirano izražala svoja stališča, " še meni Rop.

V primeru ustanovitve nove stranke pa je Rop izrazil upanje, "da bodo v ta strankarski prostor prihajali tudi novi ljudje in novi obrazi in svežina". Kar pa se tiče razdelitve vodilnih mest v LDS, pravi, da se bodo ravnali po pravilih poslovnika in proporcionalnosti DZ. Tako tu ne pričakuje nekih problemov, želi pa, da bodo pravila enaka za vse.

Sledijo novi izstopi?

Glede morebitnih novih izstopov iz LDS je pojasnil, da je "nemogoče oceniti, kaj se bo še dogajalo". "Vem, da je bil poskus, da bi bistveno več poslancev in poslank odšlo. Zaenkrat se je večina odločila, da še vztrajamo v poslanskem klubu LDS in pravzaprav bo prihodnost pokazala, ali bomo lahko skupaj delovali ali ne", je še povedal Rop.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endimion@email.si
23. 02. 2007 16.25
vsake 5 let bi mogl vse stranke razpustit, ker se sama zalega nardi... V vseh strankah... in pol je sam kažin in podkupnine in goljufije,etc...
malasutra@gmail.com
23. 02. 2007 14.33
ja, in?? stvari se venomer spreminjajo, nič ni večno... tudi to, kar se ti ta trenutek zdi nespremenljivo, črni panter. le kaj bo s sds, če prihodnje leto izgubi volitve? sicer pa je kriza lds priložnost za vzpostavitev nove alternative obstoječemu...
?rni panter 1
23. 02. 2007 13.13
Mogoče je pa povedati, da je LDS pojedla sama sebe,... ;)