Slovenija

Nova pogajanja s sodniki?

Ljubljana, 04. 12. 2008 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada sodnikom predlaga sporazumno prekinitev stavke in nadaljevanje pogajanj, s čimer bi "preprečili nastajanje škode tako državi kot strankam v sodnih postopkih".

Minister Aleš Zalar si prizadeva za končanje sodniške stavke.
Minister Aleš Zalar si prizadeva za končanje sodniške stavke. FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo za pravosodje bo po pooblastilu vlade sodnikom predlagalo sporazumno prekinitev stavke in nadaljevanje pogajanj, je po seji vlade pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar. Po ministrovem mnenju obstaja realna možnost, da do prekinitve stavke in obnovitve pogajanj o plačnem režimu za sodnike tudi pride.

Vlada je namreč na današnji seji obravnavala informacijo o stavkovnih zahtevah sodnikov ter pravosodno ministrstvo pooblastila za obnovitev pogajanj s sodniki. Predlog za sporazumno prekinitev stavke bodo sodnikom posredovali že v petek, je napovedal Zalar in ob tem poudaril, da še ne bo vseboval nobenih zavezujočih vsebinskih ponudb. To bo po ministrovih besedah mogoče šele, ko bo stavka prekinjena, saj je "prekinitev stavke procesna predpostavka za obnovo pogajanj". Sodnikom bodo tako najprej predlagali obnovo pogajanj in oblikovanje pogajalskih skupin, nato pa bo vladna stran oblikovala vsebinsko ponudbo. Vlada si bo namreč po Zalarjevih besedah prizadevala, da se sodniška stavka prekine ter prepreči nastajanje škode tako državi kot strankam v sodnih postopkih.

Minister za pravosodje sicer glede na formalne in neformalne pogovore, ki jih je imel z akterji v sodstvu, meni, da obstaja realna možnost za prekinitev sodniške stavke in obnovo pogajanj o plačnem režimu za sodnike.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 12. 2008 21.28
trboveljska sodba prepoved izražanja huh komunisti,hosta vas še ne spusti z objema
Buena Vita
04. 12. 2008 20.54
največji lažljiv je ZALAR,NO TAKOJ ZA PAHORJEM IN ZAKON BODO PISALI SEBI NA KOŽO KATERE BANKE BODO DAJALE KREDITE\'\'\' to bo uredil križanec
kriss714@amis.net
04. 12. 2008 20.10
Še predobro so plačane za svojo lenobo in neumnosti. Najprej naj jim določijo minimalni IQ za opravljanje sodniške funkcije.
ircslo@yahoo.com
04. 12. 2008 18.11
bravo bnam točn tk pa nč drgč. Ti naši sodniki so tk bl socialni delavci, zato nej bojo tk tut plačan, ko jim bojo pa jajce zrasle pol pa nej majo tut plačo večjo
brinalina
04. 12. 2008 17.40
fantodfare
04. 12. 2008 17.28
hehe, podpišem BNAM, he,he. sodbe za srednji vek pišejo, he,he
nejco13
04. 12. 2008 16.52
Ja Zalar, kako si pošten. Ko si jih pa ti sam pozival k stavki v predvolilnem času takrat ti pa ni bilo mar za nastalo škodo oz. je bila nastala škoda prav tvoj politični cilj kajne? Lopovi, laznjivci, dvolicnezi, zahrbtnezi....
bnam 2707
04. 12. 2008 16.28
S sodniki se ni kaj npogajat.Naj zaćnejo končno delat!Njihovo delo je tudi branje sodnih spisov ,kar pa le redki počno,zato so sodbe takšne ,kakršne so.Malomarnost pri delu je velika,nepoštene in krivične sodbe se vrstijo,oni bi se pa pogajal o višjih plačah.Omejitev mandata na 4 leta,bi jih streznilo,pa tudi zamenjava z drugimi bi bila primerna,ne pa pogajanja. Oni so plačani iz davkoplačevalskega denarja,če niso zadovoljni z plačo,naj gredo drugam.Višje plače si enostavno ne zaslužijo,glede na tako kvaliteto dela,ki se kaže navzven.Sram naj jih bo.To naj bi bila pravna drž ava .Davkoplačevalci nimajo nobenega zaupanja v tretjo vejo oblasti,ki se hoče očitno povzpeti nad zakonodajalca.Nedopustno!