Slovenija

Nova lista zdravil

Ljubljana, 23. 05. 2007 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med zdravili, ki jih je ZZZS uvrstil na listo, so med drugim zdravila za zdravljenje več vrst raka in raka in presnovnih bolezni.

ZZZS je izdal pomladansko listo zdravil
ZZZS je izdal pomladansko listo zdravil FOTO: Kanal A

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je sprejel predlog nove, spomladanske liste zdravil in predlog seznama medsebojno zamenljivih zdravil z najvišjo priznano vrednostjo. Na ta način bo 38 zdravilom s povsem novimi zdravilnimi učinkovinami omogočeno predpisovanje na recept v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Med zdravili, ki jih je zavod uvrstil na spomladansko listo, so med drugim zdravila za zdravljenje raka ledvic, levkemije, pljučnega raka in raka trebušne slinavke, za presnovne bolezni, za zdravljenje hiperaktivne motnje, alergij, astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni ter druga pomembna zdravila.

Nov seznam medsebojno zamenljivih zdravil

Z novo razvrstitvijo zdravil na liste se uvaja tudi nov seznam medsebojno zamenljivih zdravil z najvišjo priznano vrednostjo, ki bo po novem vseboval 53 (sedanji 45) zdravilnih učinkovin, 126 (sedanji 114) oblik zdravil oziroma skupno 363 (sedanji 309) zdravil z lastniškim imenom. Nov seznam je dopolnjen z dodatnimi osmimi zdravilnimi učinkovinami oz. kombinacijami učinkovin za zdravljenje osteoporoze, depresije, benigne prostatične hiperplazije, arterijske hipertenzije, glivičnih okužb ter slabosti ob zdravljenju s citostatiki.

Na novem seznamu je 43 zdravil (11,8 odstotka), za katera bo potrebno doplačati razliko med ceno zdravila in najvišjo priznano vrednostjo - tovrstna doplačila se bodo gibala od 0,01 evra pa do 17,14 evra, pri čemer se večina doplačil giblje med ena in pet evri.

Zavod bo prihranil

Sicer pa bo zaradi uveljavitve novega pravilnika o cenah zdravil za uporabo v humani medicini oz. nižjih cen zdravil obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje na letni ravni prihranilo 24 milijonov evrov za zdravila, ki bodo uvrščena na nov seznam medsebojno zamenljivih zdravil. Na podlagi pogajanj ZZZS s proizvajalci zdravil pa naj bi po prvi oceni prihranili še dodatnih 6,5 milijona evrov na letni ravni za ostala zdravila, ki se izdajajo na recept.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.