Slovenija

Nova davčna reforma: 'Tresla se je gora in rodila miš'

Ljubljana, 28. 05. 2024 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Sandra Boršič
Komentarji
7

Novi davki in nobene razbremenitve plač, bomo pa, kot kaže, plačevali več za sladke pijače in pri vsakem nakupu na avtomatu čakali tudi na račun. Izhodišča za novo davčno reformo vlade že dvigujejo veliko prahu. "Ponovno se je tresla gora in rodila miš – razbremenitve plač ni, "fasali" pa smo nove davke," so nad predlaganimi davčnimi spremembami razočarani delodajalci. Pričakovali so namreč širši nabor ukrepov, trgovci pa se že sprašujejo, ali bodo morali investirati v nove avtomate.

Če so v gospodarstvu pričakovali konkretno razbremenitev plač, so jih težko pričakovana predlagana davčna izhodišča pustila na hladnem."Glede na to, da se je ponovno tresla gora in rodila miš, smo doživeli spet obremenitev namesto razbremenitev, tukaj se je vlada premalo ambiciozno lotila teh razbremenitev na davčnem področju," je povedal Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije. "Zaenkrat so to neke manjše spremembe, nekatere so korak v pravo smer, vendar ne prinašajo velikih učinkov," pa je dodal Blaž Cvar, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.  

Pričakovanja trgovcev so bila predvsem usmerjena v debirokratizacijo, razbremenitev plač in ugodnejše poslovno okolje. "Nič od tega, vsaj, kar smo na osnovi medijev ugotovili, te spremembe ne prinašajo. Mi smo kot gospodarstvo razočarani," poudarja Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije. Razočaran pa je tudi ekonomist Anže Burger: "Tudi sam sem razočaran. Pričakoval sem bolj širok nabor, bolj korenit nabor ukrepov, ve se, v katero smer bi morali iti, bolj razbremeniti delo, bolj produktivne zaposlene z višjimi plačami in najti rezerve v drugih davčnih virih, kot je nepremičninski davek." 

A priznava, da ni vse tako črno. Pozdravlja, denimo, obdavčitev pijače z dodanim sladkorjem. Vlada bi jim namreč dvignila DDV z 9,5 na 22 odstotkov. "Nekaj so ekonomski argumenti, uživanje presladkih pijač je problematično z vidika zdravstvene blagajne in bi bilo smiselno to omejevati z višjimi davki," pojasni Burger.  

Bolj neposrečen pa je predlog o računih na avtomatih, priznavajo trgovci. In to potem, ko smo račune že enkrat ukinili. Da tega ne zahteva niti evropska direktiva, so jasni, kupovati bi tako morali nove avtomate, nadgradnja obstoječih naj namreč ne bi bila mogoča. "Tehnično ni mogočeni nadgraditi avtomatov, da bi izdajali račune, zato so vse investicije, napori, ki so bili vloženi v nakup opreme, vrženi v koš," pove Lahova. "Uvedba izdajanja računov je nepotrebna, če govorimo o razbremenitvi, korak v napačno smer," doda Burger. Kot pa opozarja, bi višje cene bremenile ravno potrošnike. S svojimi pomisleki so se trgovci že obrnili tudi na finančno ministrstvo.  

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
30. 05. 2024 16.43
Sdh super nagrade v 10000 eurih invalidski penzjonisti pa 350 eur
nogutsnoglorry
29. 05. 2024 16.18
tako davčno reformo bi znal oblikovati vsak srednješolec
Miran Petek
29. 05. 2024 11.59
Papirni racuni so bedarija‼️
Grma53
29. 05. 2024 11.29
+3
Bog jim pomagaj! Saj se trudijo, a ne znajo čisto nič
zmerni pesimist
29. 05. 2024 10.14
+1
In bo coca cola v gostilni 2.5 dl 2.5 evra pir pol litra pa enako bom pač poleti pivo popil
Victoria13
29. 05. 2024 08.35
+4
Samo polnjenje državne blagajne s temi davki, ki je vsak dan bolj prazna!!!
apodgra
29. 05. 2024 08.14
+3
Šele danes ali jutri bo šla v javnost tako pričakovana davčna reforma. Ampak ,že pred tem se že ve kaj je vsebina te reforme in opozicija je že v napadalnih bojnih vrstah. Finančni minister je v Odmevih lepo povedal , da bo vsebina te davčne reforme javnost prišla v nekaj dneh in takrat bo znano vse. Tipična slovenska medijska in strankarska opozicijska propaganda . Mediji ,sladke pijače in povišanje davka na to pijačo je vse kar lahko pričakujemo o tej reformi. Nihče od teh se ne bo opravičil , če bo njihova udarna novica veljala za povsem nepomembno novico. Neresnično izgovorjene nedokumentirane besede in papir preneseta vse in žalostno je to ,da to počnejo odgovorne osebe in ustanove . Nova balkanska verzija rojena na severu Balkana ( beri v Sloveniji)