Slovenija

Le prisebni za volan!

Ljubljana, 02. 06. 2006 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Policisti bodo v soboto začeli posebno akcijo preverjanja navzočnosti mamil med vožnjo.

Pravilnik policistu nalaga, da ob razlogih za sum, da je udeleženec v cestnem prometu pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, odredi in izvede postopek za prepoznavo znakov oz. simptomov, ki so posledica teh snovi v organizmu.

Postopek obsega preizkus oči, oceno velikosti zenic in odreditev strokovnega pregleda. Pred izvedbo postopka sme policist udeležencu cestnega prometa odrediti preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola, ki ga izvede v skladu z določbami zakona o varnosti cestnega prometa.

Če bodo v tem postopku ugotovljeni določeni simptomi ali če bo udeleženec v cestnem prometu odklonil sodelovanje ali tega postopka sploh ne bo mogoče opraviti, bo policist odredil strokovni pregled. V vsakem primeru kot dokaz v postopkih pred pristojnimi organi velja le rezultat toksikološke analize.

Navzočnost mamil med udeleženci v prometu je iz leta v leto večja, opozarjajo policisti
Navzočnost mamil med udeleženci v prometu je iz leta v leto večja, opozarjajo policisti FOTO: POP TV

Policisti bodo opazovali neposreden vpliv psihoaktivnih substanc na sposobnost udeleženca v cestnem prometu za upravljanje vozila. Od postopka pričakujejo, da bo omogočil večjo selektivnost in racionalizacijo ob odrejanju strokovnih pregledov ter odkril večje število kršiteljev.

Izvedbo postopka je policistom omogočil novi zakon o varnosti cestnega prometa, sam postopek pa je natančno predpisan v pravilniku o postopku za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu. Pravilnik je bil sprejet 28. aprila letos in bo začel veljati v soboto, na dan začetka akcije.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jägermeißter
02. 06. 2006 13.46
"Policisti bodo v soboto začeli posebno akcijo preverjanja navzočnosti mamil med vožnjo"!(a je mišljeno "v svojih vrstah?")
darja.trontelj@belinka.si
02. 06. 2006 12.52
Rajš naj celo noč stojijo pred sveže pobarvanimi stavbami in jih čuvajo pred grafitarji (tistimi, ki samo čečkajo) pa še po parkih naj se sprehodijo in polovijo uničevalce-vandale