Slovenija

Nov razpis za predor Markovec

Ljubljana, 10. 07. 2008 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dars je razveljavil razpis za izbiro izvajalca gradnje predora Markovec. V italijanskem Vidoniju se s tem ne strinjajo in razmišljajo o nadaljnih ukrepih.

Kot je povedal predsednik Darsovega nadzornega sveta Franci Slak, nadzorniki niso dali soglasja k predlogu uprave za izbor izvajalca za gradnjo predora Markovec. Osnova sedanje razpisne dokumentacije je projekt za razpis, ki je bil izdelan leta 2005, tega leta sta bili narejeni tudi recenzija in revizija projekta. Zaradi sprememb in dodatnih zahtev tako na tehničnem kot na varnostnem področju, se je nadzorni svet odločil predlagati upravi, da ne izbere nobenega ponudnika.

Dars bo ponovil razpis za gradnjo predora Markovec.
Dars bo ponovil razpis za gradnjo predora Markovec. FOTO: Kanal A

"Nadzorni svet Darsa je na podlagi dodatne dokumentacije, ki jo je prejel od uprave, in razprave z upravo ugotovil, da obstajajo prevelika tveganja za nadaljevanje s projektom na podlagi obstoječe dokumentacije in starim zakonom o javnih naročilih," je dejal Slak.

Upravi so predlagali, naj pripravi nov razpis v skladu z novim zakonom o javnih naročilih, pri čemer naj upošteva vse pripombe in spremembe, ki so nastale v zadnjih treh letih. "Prepričani smo, da bo projekt doživel manj aneksov in manj izsiljevanja izvajalcev."

V konzorciju italijanskih podjetij niso zadovoljni z odločitvijo Darsa; natančno jo bodo preučili ter razmislili o svojih nadaljnjih ukrepih, so sporočili iz Vidonija. Še vedno menijo, da so skladno z razpisnimi pogoji, ki jih je predpisal naročnik, ter zahtevanimi potrdili o usposobljenosti in referencami, oddali "korektno in pravilno, predvsem pa najboljšo ponudbo".

Po besedah predsednika uprave Darsa Tomislava Nemca so o razveljavitvi razpisa že obvestili izvajalce: "Na upravi je, da pripravi nov razpis v skladu z zakonom o javnih naročilih ter izkušnjami in dognanji, ki smo jih dobili pri izgradnji predorov v zadnjih letih." Razpis bi po njegovih besedah lahko bil objavljen do konca septembra letos.

Iz terminskega plana, ki ga je pripravila uprava, je razvidno, da je postopek z novim razpisom lahko celo krajši, kot če bi, upoštevajoč vse napovedane pritožbe, nadaljevali s sedanjim, je dejal Slak. Po njegovih besedah bi lahko predor Markovec za promet odprli sredi leta 2011. "Projekt se ne odmika. Postavljeni so novi temelji z manjšimi tveganji na področjih kakovosti, rokov in cene," je prepričan.

Pritožbe na odločitev Darsa so možne in če bodo vložene, jih bodo skladno z zakonom obravnavali. "Upamo pa, da pritožbe ne bodo bistveno vplivale na podaljšanje postopka in se bodoči izvajalci zavedajo družbene odgovornosti, da je treba čim prej priti do pravno veljavnega izvajalca," je dejal Nemec.

Spomnimo...

Kot je znano, je Dars že v začetku marca med tremi prispelimi ponudbami na razpis izbral skupino italijanskih podjetij v skupnem nastopu (Vidoni, Oberosler cav. Pietro in Intercantieri Vittadello). Poleg Italijanov sta se za gradnjo potegovala tudi konzorcij, ki ga sestavljata SCT in Primorje, ter avstrijski Strabag.

Na Darsovo odločitev sta se z zahtevo po reviziji pritožila SCT in Primorje, nakar je odločitev o oddaji javnega naročila Državna revizijska komisija razveljavila. Ugotovila je namreč, da italijanski ponudniki niso izkazali potrebnih referenc.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scort87
13. 07. 2008 17.21
kolk pa misliš da je dobila državna revizijska komusija, da je ugodila SCT-JU IN PRIMORJU TER ODLOČILA DA ITALJANI NISO SPOSOBNI. DRŽAVNA REVIZIJSKA DELA KAKOR JIM KDO PLAČA.
starasablja
11. 07. 2008 14.19
Kaj, samo za razpis tri mesece,pa nevem koliko za projekt, pa samo izgradnjo in vrsto nedoslednosti in bo zgrajen 2015. Pa nebo pomagal noben boj proti tajkunom.
exim@t-2.net
11. 07. 2008 10.03
Hja, takole nagci: sedanji DARS je to naredil, prejšnji DARS je pa podkupnino vzel. Pa nismo vedeli za to, kajne. Malce možgane uporabite, ne samo lapati in natolcevati. Dogovorjeno?
trout80
11. 07. 2008 09.08
Heh za tak denar bi nam japonci nardil luxus tunel s projekcijami landscapov, ko bi se pelali bi mislili, da se vozimo po naravi ne pa v tunelu. NE morš verjamet kaki loji so.
Prvo Borec
11. 07. 2008 08.15
Kitajce povabit, pa bo končan v enem tednu !! Saj je bil tam MJJJ ?? Kaj je samo gledal Kitajski zid, ki ga misli narediti v Sloveniji ?
gabrijela.t
11. 07. 2008 08.10
Ja meni ni jasno kako je Vidoni sploh lahko bil izbran na prvem razpisu, ko toliko vsi poudarjate varnost, pol pa dajo delo tistemu, ki sploh nima znanja, ustrezne mehanizacije, si sam piše reference (kar je kaznivo dejanje BTW)...nimam nič proti tujcem...samo Vidoniju bi morali prepovedat sodelovanje na naslednjem razpisu, tako kot so nekaterim slovenskim gradbincem za kontrolni stolp...al naši zakoni ne veljajo za tujce? Po vsem sranju, ki smo ga imeli z Italijani...očitno ne!
politik70
11. 07. 2008 07.57
PERO258910.07.2008, 23:26 Kar se pa tujih izvajalcev tiče: Samo primer šentviške galerije poglej. Podizvajalec najel podizvajalce ki so najeli podizvajalce oziroma čisto navadne romune ki so na trgu! In tako bi naredili tudi tujci ki bi dobili razps! Se mogoče ne spomniš trojanskih predorov?? Graseto???? Koliko denarja je ostal dolžen slovenskim !! šoferjem ???? Ne veš????? Pol pa tiho bodi! Tujci pa kvaliteteta dej nehi no......
politik70
11. 07. 2008 07.53
Vsi sam pluvate čez SCT ! Res majo veliko masla na glavi samo preveč pozabljate na Primorje in še bolj na Vegrad od Hildice Tovšakove ki v LJ zida na vsakem vogalu.... Samo to vas pa ne moti , ker Hildica Strašna je pa vaša oziroma Janšev kader.... Mogoče veste kakšni denarji se vrtijo v Vegradu? Bolje da ne. Na stolp iz brnika pa ste že čisto pozabili. In kdo je bil tam glavni igralec????? Vegrad z Navezo SDS ! Mater ste glupi....
WyattEarp
11. 07. 2008 07.13
ne vem kako smo slovensi take naivčine (no, vem, dobijo mastne kuverte pod mizo in pol zberejo njih). zmeri se jav kak SCT in podobni in majo najcenejšo ponudbo (tuji zmeri odpadejo, pa so ponavad najboljši), pol pa itak tuji naredijo za tuk ku rečejo, naši pa pol 5x ceno na konc vržejo in mi to plačamo. pa rečejo so bli zapleti in ne vem kaj. sej narediš načit in vse ukalkuleraš, malo se lahko spremeni če je ne vem kaj, samo ne tako kot se dgaja v sloveniji. ne moreš verjet!
lepota in zdravje
11. 07. 2008 03.55
Zopet bodo naši "najcenejši" in izbrani,na koncu pa juhuhu iztavili cenovni rekord
PERO2589
10. 07. 2008 23.26
@gismo Obstajo sonarji, ki lahko ugotovijo kašna je zgradba tal. Ampak pri nas tega ni. Zato je bolje če se najame tuje izvajalce. So dražji, ampak stvari naredijo po evropskih standardih.
gismo@email.si
10. 07. 2008 22.58
Ah ja, najbolj da ste spet vsi najbolj pametni. K bi mel vsaj mal pojma o cem govorite, ukint anekse, jao jao. A sploh veste kolk je tunelogradnja zahtevna in nepredvidljiva. Vi verjetno nimate pojma kaksen teren je 1m pod dvoriscem, kako nej se pa pol ve kak je v tunelu 500m v hribu.Če je razpisna dokumentacija slabo pripravljena ni krivda izvajalca ce so potem potrebni aneksi. Kar se pa rokov tiče, je pa tolk možnih upravičenih razlogov za zamik. Tak da ne se sam iz medijev ucit pa pol neki udrihat. Medije vodi vlada ce se ne veste. LP
F10
10. 07. 2008 22.43
Sam pr ns pa ne more bit, da bi neki šlo brez trapastih zapletov.
PERO2589
10. 07. 2008 22.11
In zgodba se ponavlja. Tisti ki bo najcenješi ponavadi ceste naredi slabše.
androit
10. 07. 2008 19.10
Zopet ena pravlica za lahko noč,ali pa jara tunelska kača tej bandi kaj verjet že ko govorijo kradejo ,ko delajo pa še bolj.
juventus
10. 07. 2008 19.05
Če ni narejeno do roka naj pa za vsak dan plačajo penale !!!!!!!!! BANDA SKRUMPIRANA !
juventus
10. 07. 2008 19.03
Zdaj naj pa dela eden ,ki bo garantiral za koliko novcev bo to naredu !Tiste anekse pa je trba ukint ..Dejte že enkrat delat kot to počnejo malo bolj razvite države ! ! !
pravicen
10. 07. 2008 18.05
Zadj bo SCT ali pa eden od ostalih TREH MUŠKETIRJEV garantirano najcenejši.. pol pa bodo že z aneksi in blagoslovom uradnikov zadevo poštimal tako kot do zdaj torej enih 200% zraven saj ovce vse plačajo
mc_burek@email.si
10. 07. 2008 17.58
in potem bo SCT dobu zadevo in spet naredu sh*it kot v šentviškem predoru
luka.6000000@gmail.com
10. 07. 2008 17.52