Slovenija

Nov most stoji, za smrt dveh mladih pa ni še nihče odgovarjal

Celje, 13. 09. 2018 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
23

"Minila so štiri leta. Vransko je dobilo nov most, vse ostalo pa je pozabljeno. Žalujoči še vedno čakamo na pravico," je zapisala sorodnica dveh mladih, ki sta umrla v tragični nesreči, ko je narasla Bolska točno pred štirimi leti odnesla avto AMZS, v katerem sta se peljala 17-letna Lara in njen 30-letni bratranec Miha. Tožilstvo opozarja, da gre za zelo zahteven postopek.

V noči na 13. septembra 2014 so Slovenijo zajele izredno močne padavine, ki so povzročile katastrofalne poplave. To je zračni prizor poplavljene Dolenjske.
V noči na 13. septembra 2014 so Slovenijo zajele izredno močne padavine, ki so povzročile katastrofalne poplave. To je zračni prizor poplavljene Dolenjske. FOTO: Stjepan Kolić

Točno pred štirimi leti je Slovenijo zajelo izredno močno deževje, ki je povzročilo katastrofalne poplave. Za večji del države je bilo razglašeno rumeno in oranžno hidrološko opozorilo. Za območje porečja Krke pa celo rdeče. Poplavljeni so bili številni kraji, zaradi poplavljenih cest in plazov so bila nekatera območja odrezana od ostalega sveta. Prizori iz zraka so razkrivali neverjetno moč narave. Škoda je bila ogromna.

Poplave v Turnišču
Poplave v Turnišču FOTO: Dominik Vnuk

Poplavne vode odnesle dve mladi življenji

Narasle vode pa ta dan niso povzročile le ogromne materialne škode, pač pa so odnesle dve mladi življenji. V zgodnjih jutranjih urah (bila je sobota) se je blizu Vranskega zgodila tragična nesreča. Narasli potok Bolska je namreč odnesel del brežine pri mostu čez reko na cesti, ki je peljala do Centra varne vožnje AMZS na Vranskem. Ravno takrat sta se tam mimo v službenem vozilu peljala sodelavca AMZS – komaj 17-letna Lara Safran, mlada obetavna igralka, ki je bila tik pred premiero svojega prvega filma Vloga za Emo, in njen bratranec Miha Baloh, ki sta skupaj sodelovala v kampanji za preventivo in vzgojo mladih v prometni varnosti.

Vozilo AMZS je odnesla narasla reka. 30-letnika so našli šele dan po tragičnem dogodku nekaj metrov nižje od mesta nesreče.
Vozilo AMZS je odnesla narasla reka. 30-letnika so našli šele dan po tragičnem dogodku nekaj metrov nižje od mesta nesreče. FOTO: Alex Reberšek, PGD Prekopa

Prelaganje krivde

Takoj so se pojavile razprave, kdo je odgovoren za smrt dveh mladih v deroči reki. Namreč, večina pristojnih je vedela, da je most nevaren, a ni ukrepala. Odgovornosti so se otepale Občina Vransko, prav tako AMZS in Agencija RS za okolje. Iz podjetja Energetika Projekt – družbe, ki je imela z vransko občino podpisano koncesijsko pogodbo za upravljanje cest – pa so kmalu po tragični nesreči sporočili, da so usodne septembrske noči, le nekaj ur pred nesrečo, pregledali most. Na podlagi pregleda je nato njihov vzdrževalec sklenil, da voda ni tako visoka, da bi bilo treba promet čez most prepovedati.

Žalni knjigi za 17-letno Laro in 30-letnega Miho. Svojci na pravico še čakajo.
Žalni knjigi za 17-letno Laro in 30-letnega Miho. Svojci na pravico še čakajo. FOTO: 24ur.com

Maja 2016 ovadeni dve osebi

"Minila so štiri leta. Vransko je dobilo nov most, vse ostalo pa je pozabljeno. Žalujoči še vedno čakamo na pravico. Do danes namreč še vedno nihče ni odgovarjal za tragedijo. Dve mladi življenji mojih bližnjih se nikakor ne bi smeli končati tako in menim, da je štiri leta vsekako bistveno predolgo časa, da naše sodstvo kaj naredi," je v sporočilu zapisala naša bralka.

Maja 2016, skoraj dve leti po nesreči, so policisti, ki so sodelovali v policijski preiskavi, sporočili, da imajo dovolj dokazov, da kazensko ovadijo dva zaposlena (direktorja in vodjo vzdrževanja) v podjetju Energetika Projekt, in sicer zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Za to dejanje jima grozi do osem let zapora. Takrat je policija sporočila, da "bi cesto morali zapret in onemogočiti promet na tem delu ceste".

Prej zgradili nov most, kot pa da bi kdo kazensko odgovarjal

Ovadba je romala na Okrožno sodišče v Celju. Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl nam je danes, ko minevajo štiri leta od tragedije, na naša vprašanja o tem, v kateri fazi je postopek, odgovoril, da je bila v tej zadevi 3. marca lani vložena zahteva za preiskavo na Okrožno sodišče v Celju. "Zadeva je sedaj  v fazi preiskave na Okrožnem sodišču v Celju. Po končani preiskavi bo zadeva odstopljena nazaj na Okrožno državno tožilstvo v Celju, katero bo na podlagi dokazov, ki so bili pridobljeni v preiskavi, odločilo, ali bo vložilo obtožnico ali pa odstopilo od pregona," pojasnjuje Žaberl.

 "Pri tem je potrebno izpostaviti, da gre za zelo zahteven postopek, saj je bilo v predkazenskem postopku potrebno pridobiti različno dokumentacijo glede izgradnje mostu čez Bolsko ter nato pridobiti še izvedeniška mnenja različnih strokovnjakov," Žaberl odgovarja na očitke, da so minila že štiri leta od tragedije, pa še nihče ni odgovarjal za smrt dveh mladih oseb.

Most čez Bolsko, ki ga je odnesla narasla reka in je bil usoden za dva mlada človeka.
Most čez Bolsko, ki ga je odnesla narasla reka in je bil usoden za dva mlada človeka. FOTO: POP TV

Obrnili smo se tudi na Okrožno sodišče v Celju, kjer so nam povedali, da je v predmentni zadevi preiskovalni sodnik po končani preiskavi 4. septembra 2018 spis oddal okrožnemu državnemu tožilstvu. Več nam niso razkrili.

Žalostno je, da štiri leta po nesreči še nihče ni odgovarjal za smrt Lare in Mihe. Nad počasnostjo sodnih mlinov, pa čeprav se zavedo, da gre za zahteven primer, pa so zgroženi tudi njuni svojci.

Je pa medtem znova zaživela cestna povezava s centrom varne vožnje, na kateri se je zgodila ta nesreča. Septembra letos je namreč stekel promet čez obnovljen most čez reko Bolsko.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
13. 09. 2018 15.25
Glede na vsa dogajanja v sodstvo zadnji teden, je sodnik za prekrške kralj. Dobi vse tipitopi
sandi101
13. 09. 2018 14.47
+7
za tožilstvo in sodstvo je očitno vsak postopek zahteven jaz bi bolj rekel da ste vsi sodniki nesposobni saj povprečna obravnava pri vas traje 2 do 3 leta
Amasakul
13. 09. 2018 13.43
+6
vedno ista pesem !!! ( krivec je vreme, glavni izgovor ).
ledr
13. 09. 2018 13.04
+30
Glede na to, kako "kao strokovnjaki" iz ARSO, "strokovno" urejajo potoke (in verjetno mostove), se sploh ne čudim temu, kar se je zgodilo. Tudi sam živim ob potoku in sem leta opozarjal odgovorne, kaj se dogaja s potokom in kakšne težave nam povzroča. Ko pa so prišli "kao strokovnjaki" iz ARSO potok urejat, so vse naredili po svoje. Bolj smo jim mi, ki živimo ob potoku in ga dobro poznamo dopovedovali kaj in kako, bolj so delali po svoje češ, kaj boš ti mali državljanček solil pamet meni direktorici, ki imam končane visoke šole in sedim v pisarni, kjer prelagam papire... Jaz zagotovo več vem kot ti, saj sem pa ja hodila v šolo.... In tako se je končalo. Po njihovi "strokovni" obnovi, nam brežine trga naprej. In, če bi bil tam most, kot na Vranskem, bi se lepo zrušil. In kdo za to odgovarja? Žal v tej (ne morem rečt drugega kot pokvarjeni) državi NIHČE!!! NIHČE!!! Ti pisarniški visokošolani izobraženci so (žal) pri nas nedotakljivi! Ker nihče ne rabi za nič odgovarjat in nihče ne rabi nič plačat iz svojega žepa! Poznajo teorijo, ker so veliiiiko hodili v šole. O praksi pa žal nimajo pojma.
TistoPravo
13. 09. 2018 12.47
+8
Človek je na svetu zato, da dela napake. Vedno je blo in bo tako. Koliko se zares naučimo iz vsega tega, malo pa. Škoda je seveda dragocenih življenj, ampak človekov napredek zahteva tudi te udarce. Izgubo mora vsak sam pri sebi preboleti, sveti pa se vedno znova in znova odvrti po svoje...medtem ko se vsak od tko ali drugače premika po zemljici naši ljubi. Samo enkrat se živi, in to velja prav za vse
deltex
13. 09. 2018 12.36
+24
Vzdrževalec je pregledal most nekaj ur pred nesrečo. Možno je, da takrat voda res še ni bila previsoka, v parih urah pa lahko seveda močno naraste. Domnevam, da je težko oceniti, če ne poznaš reke, kako se "obnaša" ob nalivih. Vsekakor se je odločil napačno, kljub temu pa me čudi, da se je voznik kar iz prve podal čez most pod katerim dere narasla voda. Težko je biti zdaj pameten, le žal mi je dveh mladih življenj.
devlon
13. 09. 2018 12.22
+2
'našli bomo odgovorne!'..
dunc46
13. 09. 2018 12.18
+7
ce so amzs vedeli ,da je most nevaren pa niso ukrepali potem se lahko upraviceno vprasamo, kdaj se bo zgodilo ponovno.....hmmm tk je to lr nam
Kugakaj
13. 09. 2018 12.15
+10
Kriva sta narava in voznik. V takih poplavah še peš nesmeš čez most on pa je šel z težjim avtom...
CastrumFF
13. 09. 2018 12.06
+5
Slovenci imamo prekratek spomin!
bebo3
13. 09. 2018 11.58
+0
pepe007
13. 09. 2018 11.58
+23
V taki vremenski situaciji bo vzdrževalec težko presodil na osnovi pregleda, če bo nek objekt res vse vzdržal. Če bo tu prišlo do resne obsodbe, lahko pričakujemo, da bo ob naslednji naravni katastrofi preprosto prepovedana vožnja po Sloveniji. Objektov kot je ta, je v Sloveniji še ogromno.
fisho
13. 09. 2018 12.18
+3
A če bo žerjav popustil, ker ima M8 vijake, boš rekel, da je pač preveč pihalo? Napačno se je odločil in pika. Vremenske razmere se spreminjajo iz leta v leto, to je potrebno upoštevati in imeti dosti v hlačah za trezno odločitev.
pepe007
13. 09. 2018 13.10
-3
Ne pišeš o enaki situaciji. Nekdo mora oceniti glede na trenutno situacijo, da bo žerjav z dvignjenim bremenom stal še čez šest ur. Tistega, ki to oceni, čez šest ur ne bo tam.
fisho
13. 09. 2018 13.22
+1
Veliko ljudi dela v službah, za katere so plačani. Ne zavedajo se svojih odgovornosti in posledic. Potrebno je preventivno ukrepanje in upoštevanje "kaj pa če". Verjamem, da je pa težko včasih oceniti. Mislim pa, da zaprtje mostu za par ur ne predstavlja težav.
nebel
13. 09. 2018 11.57
+7
Odnos do ljudi, odgovornost? Nikakor. Vzeti denar in ga porabiti? Vedno in takoj.
Mali medo
13. 09. 2018 11.56
+17
za tole nesrečo je kriva mati narava
S...O.E
13. 09. 2018 11.55
+19
za tožilstvo in sodstvo je očitno vsak postopek zahteven jaz bi bolj rekel da ste vsi sodniki nesposobni saj povprečna obravnava pri vas traje 2 do 3 leta
kiki46
13. 09. 2018 11.49
+7
eh naše sodstvo. še na kitajskem so bolj pravični