Slovenija

Nov kmetijski nadzorni odbor

Ljubljana, 02. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarna mandatno-volilna komisije je na seji izvolila nov nadzorni odbor Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

Poslanske skupine so za pet mest predlagale skupno osem kandidatov, podporo pa so dobili Marija Osvald (predlagatelj poslanska skupina NSi), Janez Tavčar (kandidat SD), Branko Tomažič (kandidat SLS) ter Marijan Golavšek in Tomaž Šinigoj (kandidata SDS).

Nadzorni odbor, ki ga mora potrditi še DZ, je imenovan za obdobje štirih let, medtem ko je njihov mandat do spremembe statuta sklada trajal dve leti.

Omenjeno peterico so podprli poslanci koalicije, proti pa so glasovali poslanci LDS, SD in SNS, in sicer zaradi neustrezne zastopanosti strank. Jožef Školč (LDS) je po glasovanju dejal, da se nadaljuje izločanje vseh kandidatov za člane nadzornih svetov, ki jih predlaga LDS. Po njegovih besedah je to po eni strani sicer razumljivo, vendar lahko postane tudi problematično, glede na to, da je LDS največja opozicijska stranka, ki je na volitvah prejela kar eno četrtino vseh glasov volivcev. Školč je tako ocenil, da v mandatno-volilni komisiji izigravajo dobre običaje pri delu, ki so veljali doslej.

Borut Sajovic (LDS) je ob tem ocenil, da so se predstavniki koalicije v nadzorni odbor sklada "bali" imenovati kandidatko LDS Lidijo Majnik, ker je bila ta že v preteklosti kritična do razmer na skladu. Na to pa je Alojz Sok (NSi) odvrnil, da je prav Majnikova kot članica odbora za kmetijstvo v prejšnjem mandatu prispevala k brezpravju na tem področju, zaradi česar je v poslanski skupini NSi niso podprli. Afera, ki je izbruhnila na skladu, je namreč po njegovih besedah posledica dogajanja iz prejšnjega mandata.