Slovenija

Nov dohodninski obrazec

Ljubljana, 13. 06. 2006 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kar pri polovici davčnih zavezancev se podatki, zapisani v davčni napovedi, ne ujemajo s podatki davkarije.

Finančni minister Andrej Bajuk in generalni direktor DURSa Ivan Simič sta spregovorila o dohodninskih odločbah za leto 2005 in predstavila nov dohodninski obrazec za leto 2006
Finančni minister Andrej Bajuk in generalni direktor DURSa Ivan Simič sta spregovorila o dohodninskih odločbah za leto 2005 in predstavila nov dohodninski obrazec za leto 2006 FOTO: Dare Čekeliš

Dohodninsko napoved za leto 2005 je po podatkih Davčne uprave RS (DURS) vložilo 1,275 milijona zavezancev, kar je za devet odstotkov več, kot je bilo izdanih dohodninskih odločb za leto 2004. DURS je do začetka junija izdala več kot 15.000 odločb, do konca meseca pa jih bo izdala še 600.000. Pri teh se podatki v napovedi ujemajo s kontrolnimi, katerih kakovost pa je letos po besedah generalnega direktorja DURS Ivana Simiča slabša.

Kot je dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, je kakovost kontrolnih podatkov letos verjetno slabša zaradi nerazumevanja sprejete davčne zakonodaje, problem pa je med drugim tudi pravilnost podatkov o dohodkih iz kmetijstva (subvencije), ki zahtevajo veliko dodatnega preverjanja.

Predstavili nov dohodninski obrazec

Na DURS so danes predstavili tudi nov dohodninski obrazec za leto 2006, ki obsega šest strani in je krajši kot obrazec za leto 2005. Obrazec bo z navodilom za izpolnjevanje od 15. junija objavljen na spletni strani DURS, na voljo pa bo tudi program za informativni izračun dohodnine, je povedal Simič.

Andrej Bajuk in Ivan Simič
Andrej Bajuk in Ivan Simič FOTO: Dare Čekeliš

Minister za finance Andrej Bajuk je spomnil, da je nova sprememba dohodninskega zakona prinesla nekaj ključnih novosti. Ob tem je pohvalil delo DURS in izrazil veselje, da sta obrazec in navodila za odmero letošnje dohodnino že na vpogled.

Novosti in težave pri odmeri dohodnine

DURS letos prvič izplačuje znesek preveč plačane akontacije dohodnine direktno na bančni račun zavezanca, torej brez posredovanja bank. Če posameznik v napovedi ni navedel ali je navedel napačno številko računa, mu bo DURS preveč plačano akontacijo dohodnine do 30.000 tolarjev, kot doslej, vrnil s posebno nakaznico. Zavezanci z višjim zneskom bodo morali sporočiti številko bančnega računa.

DURS letos prvič izplačuje znesek preveč plačane akontacije dohodnine direktno na bančni račun zavezanca, torej brez posredovanja bank.

V novi obrazec so po Simičevih navedbah dodali telefonsko številko zavezanca, s čimer bodo zmanjšali stroške in razbremenili delavce DURS. V njem so med drugim dodali možnost navedbe podatka, kdo je zavezanca uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana. V rubriki dohodek iz dejavnosti je med drugim dodana možnost navedbe dohodka, doseženega s pridelavo vina, oljčnega olja ali čebelarstvom.

Nov obrazec na napoved dohodnine za naslednje leto je krajši od lanskega. Obsegal bo šest strani
Nov obrazec na napoved dohodnine za naslednje leto je krajši od lanskega. Obsegal bo šest strani FOTO: Dare Čekeliš

Težavo predstavlja pravilnost podatkov o dohodkih, ki so jih zavezanci ustvarjali v tujini. Z letom 2005 se je v Sloveniji uveljavilo načelo obdavčitve po svetovnem dohodku, kar pomeni, da je posameznik v državi obdavčen za vse dohodke, ne glede, kje na svetu jih zasluži. Za lani bi prvič morali napovedi za odmero dohodnine oddati prebivalci Slovenije, ki delajo v Avstriji. Po neuradnih podatkih jih je veliko, ki tega niso storili. Bajuk pa je dejal, da podatkov o tem še nima, številka pa naj bi bila res visoka.




SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.