Slovenija

Nov delavnik trgovin

Ljubljana, 01. 01. 2006 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začel je veljati zakon o trgovini, ki omejuje poslovanje trgovin ob nedeljah.

Seznam izjem, ki bodo lahko odprte več nedelj v letu, se bo še podaljšal - je bil zakon potreben?
Seznam izjem, ki bodo lahko odprte več nedelj v letu, se bo še podaljšal - je bil zakon potreben? FOTO: Dare Čekeliš

Zakon o trgovini, ki ga je DZ sprejel februarja 2004, a je ustavno sodišče njegovo izvajanje do danes zadržalo, je stopil v veljavo. Prodajalne z nujnimi življenjskimi izdelki so po novem lahko odprte do deset nedelj na leto, prodajalne na bencinskih servisih, v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah pa so lahko odprte brez omejitev. Seznam izjem se bo predvidoma razširil že v prvi polovici januarja.

Izjem bo še več

Zaradi izglasovanega veta državnega sveta na novelo zakona o trgovini, ki jo je državni zbor sprejel decembra lani - ta spisek prodajaln, ki so lahko ob nedeljah odprte, razširja -, bo tako veljal bolj restriktiven zakon. A ta bo predvidoma v veljavi le prve dni leta 2006, saj naj bi poslanci o noveli zakona o trgovini znova odločali že na izredni seji, ki je predvidena 10. januarja. Če bodo novelo zakona znova potrdili, bo ta zamenjala veljavni zakon.

Zakon, ki začne danes veljati, bo uredil prepoved nedeljskega dela z izjemo desetih nedelj v letu in izjemami, opredeljenimi že v referendumskem vprašanju izpred dveh let. To je sicer predvidevalo tudi omejitev prodajne površine izjem, ki pa za zdaj ne bodo veljale. Ustavno sodišče je namreč hkrati, ko je zadržalo izvajanje zakona, omejitev površine na 80 kvadratnih metrov, kot je določal zakon, razveljavilo. Predlagatelju so naložili, da omejitev določi znova, vendar ne arbitrarno.

Na področju omejitve prodajne površine je z neuveljavitvijo novele zakona - ta predvideva omejitev prodajne površine na 200 kvadratnih metrov - nastala pravna praznina, zato bodo lahko izjeme odprte ne glede na prodajno površino. Zakon bo veljal kljub tej pravni negotovosti, vendar bi težava nastala, če DZ ne bi znova potrdil novele zakona, saj bi v tem primeru nastal večji zamik in bi bila pravna praznina bolj neugodna, pojasnjuje strokovni sodelavec v zakonodajno pravni službi DZ Miro Cerar.