Slovenija

Notranji strokovni nadzor v ZD Slovenska Bistrica ni ugotovil nepravilnosti

Slovenska Bistrica, 16. 10. 2024 11.00 | Posodobljeno pred 9 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izredni notranji strokovni nadzor, ki ga je Zdravstveni dom (ZD) Slovenska Bistrica izvedel v povezavi z evidentiranjem pacientov pri novi zdravnici, ni ugotovil nepravilnosti, je pisno sporočila direktorica ZD Slovenska Bistrica Urška Sedmak. Medtem je Občina Slovenska Bistrica objavila nov razpis za podelitev koncesije.

Za strokovni nadzor so se v ZD Slovenska Bistrica odločili po tistem, ko je bilo 30. septembra ob vpisovanju pacientov k novi zdravnici družinske medicine veliko gneče in tudi nejevolje. Nova zdravnica je namreč v nekaj urah zapolnila vsa razpoložljiva mesta. K zdravnici so vpisali med 1200 in 1300 oseb, saj je imela na voljo 1895 glavarinskih količnikov.

"Notranji strokovni nadzor ni ugotovil nepravilnosti, saj so izbire osebnega zdravnika potekale v skladu z veljavno zakonodajo in tudi pri pregledu niso našli nepodpisanih obrazcev za izbiro. Vse izbire so podpisane," je v današnjem pisnem odgovoru navedla direktorica Sedmak.

Kot je še pojasnila, imajo v ZD Slovenska Bistrica z zdravniki zapolnjene vse programe družinske medicine in tudi vsi presegajo kvoto glavarinskih količnikov. Na spletni strani ZD Slovenska Bistrica so sicer isti dan, ko je potekalo vpisovanje k novi zdravnici, nato objavili obvestilo, da v njihovem ZD ni več možno izbirati osebnega zdravnika ali pediatra.

Gneča pred ZD Slovenska Bistrica
Gneča pred ZD Slovenska Bistrica FOTO: Bobo

Nezadovoljni in razočarani pacienti pa so se po torkovem poročanju Televizije Slovenija (TVS) organizirali v civilno pobudo. Prepričani so, da vpis ni potekal po pravilih, zato od pristojnih ustanov pričakujejo, da ga bodo razveljavile. Kot je ena od članic civilne pobude dejala za TVS, so lahko posamezniki pri vpisovanju listine podpisovali tudi za druge, denimo sosede ali mlajše.

Razmere na področju družinske medicine v Slovenski Bistrici so se začele zaostrovati po tistem, ko je maja zapustila delovno mesto dotedanja strokovna direktorica ZD Slovenska Bistrica Alenka Antolinc Košat, konec junija pa se je upokojila zdravnica koncesionarka Tanja Pavlovič. Skupno sta skrbeli za okoli 3000 pacientov.

Delo prve nadaljujeta dve zdravnici, ki menjaje delata v ambulanti tri dni v tednu, preostali program zdravstvenega doma pa je prevzela zdravnica, ki je 30. septembra začela delo.

Občina Slovenska Bistrica medtem še ni podelila nove koncesije. Na prejšnjem razpisu, za katerega se je rok iztekel 19. septembra, ni bilo zanimanja. Nov razpis za podelitev koncesije za en program na področju splošne medicine pa je občina objavila prejšnji teden. Rok za prijave se izteče 25. oktobra, je razvidno iz objave na spletni strani občine.

Razmere v ZD Slovenska Bistrica je sicer na poslansko vprašanje iz vrst SDS 1. oktobra komentiral tudi predsednik vlade Robert Golob. Dejal je, da je za kaos v ZD Slovenska Bistrica odgovorno vodstvo zavoda, za primarno zdravstvo pa lokalna skupnost. "Vlada, tudi če bi hotela, ne more posegati v podelitev koncesij na primarnem nivoju, kot vi to zelo dobro veste, še manj pa v organizacijo dela v zdravstvenem domu," je v odgovoru na poslansko vprašanje Jelke Godec dejal Golob.

Gneča je bila pred ZD Slovenska Bistrica tudi 1. oktobra, ko sta nove pacientke vpisovali ginekologinji. V zvezi s tem pa so na spletni strani ZD 7. oktobra objavili obvestilo, da bo "izbira novega ginekologa mogoča ob pregledu".