Slovenija

Normalna nedostojnost in skuhana žaba, ki ničesar ne razume

Ljubljana, 14. 11. 2021 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
313

Družba, zašli smo. Saj to je že vsem jasno, kajne? Ali nam je jasno ali nam ni? Sprašujem se, ker je zadnje čase normalno vse, kar nekoč ni bilo normalno. In mislim, da ima prav tisti, ki je pred letom in pol zapisal, da moramo imeti "močan glas za skupno dobro, glas vsakega posameznika proti hujskaštvu, ustvarjanju dodatnih izrednih razmer in neodgovornemu početju". Ja, premier ima prav!

Normalizirali smo pri nas vse, kar ni bila nikoli norma. Samo v zadnjih desetih dneh je s covidom umrlo 147 Slovencev, pa se še vedno delamo, da je to vzporedno vesolje. Da zdravstvena kriza nima veze s političnim svetom. Čim nekdo omeni politiko, se že gledamo postrani, vsak z dostopom do interneta ima že doktorat s Facebook univerze in ima svoje trdno mnenje o vsem. Vsak poskus izražanja nasprotnega mnenja je vedno potolčen, potlačen, pobit in pohabljen. Zašli smo.

Divide et impera

Domobranska prisega nacistom na stadionu za Bežigradom.
Domobranska prisega nacistom na stadionu za Bežigradom. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Politiki so nas potegnili v vzporedne realnosti, namenoma razdelili, saj je normalno tako lažje pleniti in vladati. V zadnjih nekaj letih so nas nategnili na celi črti, normalizirano je vse. Normalno nas je deliti na cepljene in necepljene, to je nova verzija delitve na rdeče in črne. In ko stara delitev ne gre, se potegne iz rokava karantanske značke ali pa zimzelene partizane in domobrance. 

Normalno je tako spreminjati zgodovino, klanjanje in poveličevanje režima, ki je pomoril milijone med svetovno vojno. Normalno je v tem imenu zlorabljati vojsko, Slovensko vojsko. Ne strankarsko, slovensko. Ker je zakonito, je menda tudi legitimno in dostojno, nam zatrjujejo, ko nas kuhajo.

Rok Svetlič
Rok Svetlič FOTO: POP TV

Sprejeli smo kot normalno, da predsednik Instagrama promovira na najvišjo sodno funkcijo rasista brez pravosodnega izpita. Nedostojno je molčati, ko bi morali povedati, da je nedopustno, da o naših najbolj kompleksnih pravnih vprašanjih družbe odloča nekdo, ki ga vsi vedno nekaj "narobe razumemo". Pustimo, da najbolj ugledni pravniki zatrjujejo, da enostavno ni strokovno primeren za to funkcijo, težava je spet v nas, ljudeh. Ne razumemo. Najprej ga narobe razumemo, da bi streljal migrante, potem ga narobe razumemo, da gre za najvišjo stopnjo umetnosti in parodije, ko gode "emigranti stran, pojdite brž drugam" in "lepa si z evropskimi očmi". Ne le nedostojno, nedopustno je, da ga, pa četudi na Instagramu, kdor koli ob vsem tem vèdenju še vedno podpira za to funkcijo. Do konca, očitno deli enake vrednote.

Vse to je normalno in dostojno

Normalno je, da moramo mediji aktivirati forenzično preiskavo po tem, ko »minister roka v marmeladi« z umazanimi besedami vztrajno zatrjuje kot Shaggy "It wasn't me"*, pa čeprav je bil (preneseno kot v pesmi) zasačen na pultu, kavču, pod tušem, celo na kameri. Da naj bi vse skupaj lepili, je bil najprej kronski dokaz amaterskega poskusa ljubiteljskega »preiskovalca« zvoka. Potem je minister priznal, da tisto ni zlepljenka, ampak da je nekaj drugega zlepljenka, ampak da v resnici spet nismo razumeli. Vzeli smo iz konteksta. Ok, pa je prišel še kontekst. Veliko konteksta. Ampak spet nismo razumeli. Niso razumeli ne mali delničarji, ne združenja nadzornikov, ne razume niti protikorupcijska komisija. Šlo je za varovanje državnih interesov, ker plačilo davkov ni državni interes, to je ja normalno! Šlo je za naše skupno premoženje, ne domačijsko mešetarjenje manevrov pod mizo, s katerimi bi državo prikrajšali za davke. Ja, te davke, ki jih je še Al Capone moral plačevati za plače ministrov. Ne razumemo, kako je sedaj heroj še tajkun, ki se je trudil plačati davke, tajkun, ki je najprej pozabil, potem se spomnil, da so posnetki naenkrat verodostojni. Ne razumem, kako so sedaj kar naenkrat tiho vsi tviter ekstremisti, ki so vpili lepljenka, hiša montaže, ne razumem, kako je na Tviterju in strankarskih "medijih" kar naenkrat zmanjkalo navodil, kako spreobrniti realnost.

Davkoplačevalec Al Capone, fotografija iz policijskega arhiva
Davkoplačevalec Al Capone, fotografija iz policijskega arhiva FOTO: 24ur.com

Vse to je postalo normalno in dostojno. 

Normalno je, da članica Prešernovega sklada ob vseh svojih življenjskih izkušnjah, pri dopolnjenih 60. letih očita drugi dami preveč kilogramov. Samo zato, ker je na podlagi svojih življenjskih izkušenj izrazila drugačno stališče. Ne razumemo, da to ni skrajno infantilno in očitno z akutnim pomanjkanjem argumentov, to je pač normalno. Verjetno je potem tudi normalno in dostojno, sprejemljivo, da se nekdo povračilno norčuje s starosti ali hude bolezni? Bi šli primerjat tudi njune partnerje in njuno ustvarjalnost in doprinos k družbi? Ali v isti maniri celo videz, prispevek, družbeni status ne glede na njihove kilograme? Bi nas to pripeljalo v boljše okolje? Normalno je, da nimamo nobene samorefleksije.

Normalno je, da mlajšo žensko, ki se bori s covidom, napadi na spletu spravijo v jok in pripravijo do tega, da ne bo nikoli več delila svoje izkušnje. Normalno je, da jo spletni teroristi obtožijo, da laže, da z namazanimi nohti pa res ne more imeti virusa, ki ne obstaja, in normalno je, da dobi honorar za svojo (slabo) igro. 

Normalno je, da zaradi tega članek o njej odstranimo, kar je kronski dokaz lažnivih medijev, Lügenpressa. Normalno je, da takšni in podobni spletni ekstremisti »iz prve roke« nanizajo vrsto mnenj, kot da so dejstva in zbežijo nazaj v svoje spletne luknje ali pa vsaj na »sestanek« v precej oddaljen tržni center.

Ne, ni normalno 

Minister Roka v marmeladi ima prav. 

Prvi naj vrže kamen tisti brez greha in nihče od nas nima pomanjkanja zagrešenih poti. Jaz sem prvi, ki jih ima celo vrsto. Toda, če ne bo nihče metal kamnov vase in druge, ohranil kritičnost do vseh in vsega, potem smo vse te norme sprejeli in se ne bomo nikoli spremenili. Nikoli. 

To ne bodo ostale nove norme. To ni naša nova normalnost in prvi med tistimi, ki »delajo v interesu države«, je imel preroško prav, ko je pred letom in pol sicer pisal basen o "nas žabah" in vojni z mediji.

»Ne čakajte torej, čas je zdaj. Pod kotlom močno gori. In v bistvu kuhajo vas, ne vlado. Smo v času pandemije. Slovenija je zaradi izjemno odgovornega ravnanja velike večine prebivalstva, požrtvovalnega dela zdravnikov in medicinskih sester ter urgentnih reakcij vlade uspešno obvladala prvi val. Naredimo vse, da ne bo naslednjih izbruhov ... Zato je potreben aktiven napor za skupno dobro in močan glas, glas brez lažne »politične korektnosti«,  glas vsakega posameznika proti hujskaštvu, ustvarjanju dodatnih izrednih razmer in neodgovornemu početju.«

Ni dostojno!

Nedostojno je kjer koli in kadar koli očitati komur koli telesne "pomanjkljivosti", ki to niso. Ne le nedostojno, nedopustno je. To so sponzorji že povedali Samskemu moškemu, bo kdo povedal gospe s Prešernovega sklada, da ga je osramotila? Se bomo sedaj lahko norčevali bolezni? Ne, to je nedostojno. Dobrosrčnost in inteligenca se očitno res ne merita v kilogramih.

Nedostojno je za družbo, da dopuščamo takšno komunikacijo na spletu, ki mladi ženski v bolnici povzroča še dodatno stisko. Ne le nedostojno tudi zlobno je.

Nedostojno je za državo, da imamo predsednika, ki se je podpisal pod naslednjih 9 let domicila rasizma na Ustavnem sodišču. Se bomo potem kmalu začeli pogovarjati o pravici do splava in glasovalni pravici žensk in o ... ? Ne le nedostojno, tudi posledice bo imelo. 

Ni sprejemljivo!

Morda pa vendarle razumemo, da so skuhali nas, žabe, ne vlado. Milimeter po milimeter je šla mimo karavana neskončnega spiska nedostojnosti s kriptofantiči in covidnimi testi, sendviči po "zaprtih" gostilnah, pozabljene PIN-kode in listki v suknjičih, neodprte kuverte, razmontirana policija, primitivni izpadi po Evropi, uničena tiskovna agencija, naključni izleti po eksotičnih golfiščih in luksuznih ladjah, davčni in drugačni "svetovalci" iz zaporniških celic, z legalizacijami parcel "prepričanimi" glasovi, strankarskimi odvetniki v neštetih nadzornih svetih, Rupniki v državnem svetu, venci pri domobrancih, rasizem na Ustavnem sodišču, kup instagramabilnih semnjev ničevosti, vojska "Koprivc" na spletu, pospravljenih bazenov na Krku in potem žuganja vsem, ki se ne uklonijo, na koncu pa jasen rezultat. Žaba je skuhana. 

Ne moremo več čakati na naslednjo medaljo v odbojki ali košarki, da rečemo "no, pa saj nismo tako razdeljeni", treba je povezati vse točke akcije reakcije. Spletne nedostojnosti, ki dajejo zeleno luč vsem strankarskim talibanom za še hujšo komunikacijo, uničevanje inštitucij in zdravstveno stanje. Vse to je povezano in čas je, da se držimo preroških besed premiera:

"Zato je potreben aktiven napor za skupno dobro in močan glas, glas brez lažne "politične korektnosti", glas vsakega posameznika proti hujskaštvu, ustvarjanju dodatnih izrednih razmer in neodgovornemu početju."

V zadnjih letih je enostavno preveč politične nedostojnosti in normale, ki to ni, da bi to kar tako sprejeli.

Pravilno in dobrodošlo je, da se v družbi ne strinjamo, in jasno je, da bomo vsi delali napake. A ko vidimo, da smo tako zašli, je treba spremeniti kurz družbe. Oddaja Skupaj naprej je bila v nosu predvsem tistim, ki ne želijo komunikacije. Ki ne želijo poslušati nikogar z drugačnim mnenjem. Ki so rajši v svojem internetnem brlogu, a rešitev iz tega je ravno nasprotna, kar je bil namen oddaje. Več se moramo poslušati, več pogovarjati, spoznavati samega sebe. In ob tem še dodam – se držati čim dlje stran od družbenih omrežij. Čim dlje stran.

 

*It wasn't me – Nisem bil jaz

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Grabrijan 1
15. 11. 2021 20.04
-1
Razumnež
15. 11. 2021 14.09
+1
Odlično napisano... samo vseeno.... Kaj naj pa obkrožim 24.4.2022 ?
flojdi
15. 11. 2021 18.10
. na izbiro bi morale biti osebe . z življenjepisom kot za vse druge razpise. ne več stranke. in iz vseh strank bi moralo biti tam zgoraj" po enako število izbranih . / ker če zmaga" ena stranka , potlej to ni demokracija , ampak prevlada ene stranke
flojdi
15. 11. 2021 18.17
. v stranki pa , menda , morajo biti vsi EnegaInIstega Mnenja". hudo narobe . ( brainstorming?... hihi.. vetrnjaki bi se težko šlepali
Janez Grabrijan 1
15. 11. 2021 20.04
-1
amedeo
15. 11. 2021 12.04
+6
V slabih dveh letih smo postali mafijska država, ki ji vlada hobotnica na čelu z Janezom Janšo!
No pasaran
15. 11. 2021 11.23
+5
Ti minusi, ki letijo bodo svečkarje čist ugonobili!
No pasaran
15. 11. 2021 11.03
+3
Svečarija, ali štejete minuse, ki jih fašete?
Ševednonaskradejo
15. 11. 2021 11.05
-3
No pasaran
15. 11. 2021 11.18
+3
nestabilen
15. 11. 2021 10.19
+11
Koncno en dober clanek,bravo.
janez horvat
15. 11. 2021 10.16
-12
Kaj pa Makarovićka! Je dostojno, da Prešernova nagrajenka klati take neumnosti in prostaštva?
No pasaran
15. 11. 2021 10.47
+8
Makarovičeva je odklonila Prešernovo nagrado. Še pomnite kletni?
lila2140
15. 11. 2021 09.49
+14
bravo zapisu! Jasen, točen!
Banion
15. 11. 2021 09.01
+20
Nevarno in nedostojno je poveličevati tiste ki jih je zaradi zločinov že l. 45 obsodil ves svet. Se strinjam s trditvijo da so ljudje kot pravi Ljudmila, a tudi kriminalci in komunisti so ljudje toda obsojamo jih zaradi njihovih dejanj. Ni lepo biti izdajalec svojega naroda in nikjer v svetu niso cenjeni
AntiMarksist
15. 11. 2021 09.39
-13
Tabeli so se borili proti totalitarni morilski ideologiji. Problem je bil, ker so to poceli pod genocidno nacional socialisticno oblastjo. Bili so na "napacni strani". Saj bi rekel, da bi morali naresti tako kot ostali v OF, vendar tudi to ni bila najboljsa ideja, ker so jih tardeci ponucal za kanonfuter, na koncu so pa se vedno tardeci prevzeli oblast. Svet je kompleksen in vecinoma ni crno-bel..
No pasaran
15. 11. 2021 10.48
+5
No pasaran
15. 11. 2021 11.26
+5
Še Dolfe ni cenil izdajalcev. Naivne belčke je imel le za kanon futer!
No pasaran
15. 11. 2021 12.13
+4
Cenjeni so le pri nas s strani potomcev belogardistov, novodobnih nacifašistov!
JOCR1255
15. 11. 2021 13.24
-4
Ti pa ne veš kaj pišeš. Tko mimogrede, pojdi kdaj v kaksen muzej, preberi....
Uporabnik1865503
15. 11. 2021 08.55
+7
Tako je vse har je Hitler hotel je sedaj europa..
Ševednonaskradejo
15. 11. 2021 11.09
-3
Vključno s stotisoči razseljenih oseb in s krematoriji ter koncentracijskimi taborišči?
Uporabnik1865503
15. 11. 2021 11.23
+2
kramtoriji so zastareli sedaj imajo viruse katere so že hitlerjovi razvijali 😉
Uporabnik1865503
15. 11. 2021 11.23
+1
JOCR1255
15. 11. 2021 13.26
Ce je to vse kar premoreš je bolje da ne kvasiš neumnosti.
klan25
15. 11. 2021 08.37
+6
Ja tranzicija se počasi končuje. Treba stvari postavit na svoje mesto. To pa seveda tistim, ki so najdlje v sedlo in so na nek način simbolični dediči prejšnjega sistema ( simbolični zato, ker niti eden ne živi po načelih bivšega sistema) ne paše.
AntiMarksist
15. 11. 2021 08.46
+5
Jasno. Vprasanje je, koliko ljudi razume kaj se dogaja..
JOCR1255
15. 11. 2021 13.32
+2
Klan.... niti eden ne zivi po načelih bivšega sistema... kaj pa doživljenjski predsednik, avtokrat ki mu ni mar količina mrtvih samo da ostane na položaju... vse to je posledica izobrazevanja obramboslovcev ki so jih "trenirali" da varujejo sistem, bivši. Pridobivanje umskih siromakov pa res ni težko in trobiti laž toliko časa da verjamete vanjo.
nopino
15. 11. 2021 08.36
+19
Enkratna analiza zadnjih dvajsetih mesecev. Podpišem z obema rokama. Eni govorijo, da moramo pasti do dna, da se začnemo spet dvigovati. Bojim se, da bo vse pospravljeno in okradeno, da ne bomo imeli nobenega oprijemka za ponovni dvig. Združimo se in preprečimo katastrofo katera trka na slovenska vrata.
AntiMarksist
15. 11. 2021 08.47
-14
Komunisti nas bodo resili! Oblubljajo delavski paradiz! Vprasanje imam.. kaj bi raje imeli.. Svico ali Venezuelo? Volite temu primerno..
ivan z Doba
15. 11. 2021 09.19
+13
@domosranc, švicaš že, zaradi ivana, petrleta, počivalška, fizjaka in njim podobnih. Predvsem je za švic zaslužen ivan, s tajkunizacijo in nedostojno komunikacijo. Rovtarji ste pač primitivci. Pravi nasledniki izdajalskih prednikov. In kdaj bo ivan nehal "krasti"? Ko ne bo več kaj privatizirati in prodati, ob izdatnih provizijah.
Paskakvali
15. 11. 2021 09.19
+11
AntiMarksist
15. 11. 2021 09.41
-7
No pasaran
15. 11. 2021 10.51
+2
Ubožček! Kje pa je tista obljubljena Švica o kateri je lajal IJJ?
tony soprano
15. 11. 2021 18.55
Vinceremos, ijj-jeva Švica je tam nekje proti Budimpešti in Varšavi.
lujo1
15. 11. 2021 08.07
+13
Pot na zahod se necepljenim zapira, odprta je samo še na Balkan. Pri nas je vedno vse kriv nekdo drug samo pri sebi ne pospravimo podstrešja. Ne pozabimo da smo mi volilci: "kakšen narod, takšen predsednik države in vlada"
AntiMarksist
15. 11. 2021 08.21
-5
Desetletja propagande, kjer smo vsi nemocne "zrtve", kjer je najbolje da pocakamo na drzavo da nas resi.. no, razen tistih ki so "zlobni" in morajo biti neto placniki..
PrettyBird
14. 11. 2021 21.59
-7
Razdelila nas ni politika, razdelil nas je IQ. Cepi se in ne nasedaj na teorije zarot.
BERO
15. 11. 2021 08.06
+12
TO JE VSE PAHORJEVA KUHINJA. ON MORA NA ODPAD ZGODOVINE.
AntiMarksist
15. 11. 2021 08.08
+2
Ce v soli otroke ne naucis kako logicno in kriticno misliti, bodo potem mediji z lahkoto unicili kar je ostalo od "zdrave kmecke pameti" z neskoncno woke propagando, politiki nas bodo pa potem popredalckali v skupine, kjer so eni "zrtve", ostali pa moramo za njih placevati..
Uporabnik1929613
15. 11. 2021 08.30
+4
si ti falil članek al ti samo malo "nagaja" IQ?
No pasaran
15. 11. 2021 10.54
+2
Kjer odpad pa bo sprejel take nevarne odpadke?
San Gabriele
14. 11. 2021 21.58
-16
Dogodki zadnjega leta in pol sovpadajo s tistimi po letu 41 , ko so boljševiki s pričetkom vojne začutili svojo priložnost , da preko trupel domoljubov pridejo na oblast .
AntiMarksist
15. 11. 2021 08.23
+8
Zgodovina se ponavlja. Trenutna politika je absurdna mesanica nacizma in komunizma zdruzena pod eno streho. Uganite kje..
ivan z Doba
15. 11. 2021 09.20
+11
AntiMarksist
15. 11. 2021 09.43
-4
Joj, tako zelo blizu si.. samo ne.. se malo razmisli.. katera politicna stran se gre identity politics..
No pasaran
15. 11. 2021 10.57
+3
Vse si zamešal! Ali so bili krščanski demokrati, Vidmar... ustanovitelji OF tudi boljševiki? Zakaj se ne zdraviš?
San Gabriele
14. 11. 2021 21.53
-5
S sliko el kapota ste pa zadeli , a nehote razkrili ....
muci007
14. 11. 2021 21.42
-4
Kako bo družba napredovala ob izločanju drugače mislečih?
AntiMarksist
14. 11. 2021 21.51
+4
Vprasaj tiste, ki furajo kulturo skenslanja..
Kairos22
14. 11. 2021 21.11
+11
Zanimiv članek
San Gabriele
14. 11. 2021 21.49
-7
No pasaran
15. 11. 2021 12.20
+3
Tipičen komentar pritlehnega klečiplaza, kletnega hlapca, ki ni sposoben misliti s svojo praznoglavostjo.
nebel
14. 11. 2021 20.27
-27
Res vam gre slabo. Najprej ste že toliko oslabeli, da morate združevati moči. Pa ni niti to dovolj. Pisati morate še takele zblojene članke. Imate problem. Pa ni v moči. Problem je, ker vaše zahteve in želje z realnostjo nimajo nič skupnega. So samo politične agitacije. In ne novinarski izdelki.
Cervantes Saavedra
14. 11. 2021 20.39
+34
za nebel: A si sploh prebral članek, morda kaj tudi razumel? Smel razumeti celo? Recimo stavek: "Nedostojno je kjer koli in kadar koli očitati komur koli telesne "pomanjkljivosti", ki to niso. Ne le nedostojno, nedopustno je." - A to se ti zdi zblojeno!!!? - Posneti pogovor med Vizjakom in Petanom je za ovce zlepljenka, pa nato Vizjak sam prizna, da ni. A to je politična agitacija!!!? Kdo ti ima problem s svojim razumom? - Desnici res gre vse bolj na slabše.
No pasaran
15. 11. 2021 11.00
-1
No pasaran
15. 11. 2021 12.23
+3
Dajmo desnosučni, združite Noro TV, demokracijo in vse ostale iz tovarn laži ter javno povejte svoje mnenje. Bo šlo?
No pasaran
15. 11. 2021 12.25
+1
Brez haske se je ukvarjati s temi zblojenci, ki tonejo in tonejo. Tik tak tika taka!
AxisDeus
14. 11. 2021 20.19
+24
Nekatere stvari je zadel v piko in to, da je zadel v piko, kaže cela vrsta komentarjev o cepivu, kjer eni in isti lajajo za alfa samcem. Ljudje, problem je širši. Povsod na svetu je Covid, le v totalitarnih slamnatih državah pa morda take razmere, kot trenutno pri nas. Grizete se okoli ene in iste stokrat prežvečene kosti, na mizi se pa (brez mask) mastijo s pečenko. Tako imamo na vrhu bivšega zapornika, manekena, ki samo ponavlja eno in isto, izmikovalca davkov in na stotine kadra s fiktivnimi diplomami, ki bi jih v drugih državah zaprli in tako linčali na ulicah, da si ne bi upali iz hiše, pri nas pa se mirno sprehajajo naokrog več desetletij. Niso presenečenje, novost na politični sceni, bili so in delali štalo že davno pred Covidom, in, ali smo kaj naredili? Nismo! Zato imamo, kar imamo, ali bolje, nimamo. Razen petminutnega občutka zadoščenja, ko študenta, ki preverja PCT, in učiteljico, in mladega zdravnika, npr. nalajamo, da nam krši pravice, medtem, ko imamo najmanj zdravnikov na bolnike v Evropi. To.
AntiMarksist
14. 11. 2021 21.57
-10
In imamo medije, ki pumpajo rajo s neskoncno propagando proti vladi. Isti mediji, ki se potem derejo kako so zatirani in zrtve..
No pasaran
15. 11. 2021 12.38
+3
A z rajo imenuješ janšistične podrepnike na Trstenjakovi?