Slovenija

Nočejo manj predstavnikov

Ljubljana, 02. 10. 2006 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki SVIZ so predsedniku DZ izročili podpise, s katerimi nasprotujejo zmanjšanju števila zaposlenih v svetih.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je predsedniku DZ Francetu Cukjatiju izročil 21.274 podpisov proti predlaganim spremembam v sestavi svetov šol, vrtcev in dijaških domov.
Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je predsedniku DZ Francetu Cukjatiju izročil 21.274 podpisov proti predlaganim spremembam v sestavi svetov šol, vrtcev in dijaških domov. FOTO: Državni zbor

Predsednik državnega zbora (DZ) France Cukjati je sprejel predstavnike Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki so mu izročili podpise zaposlenih v vrtcih, šolah in dijaških domovih proti predlaganim spremembam zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki opredeljuje sestavo svetov javnih vrtcev in šol.

Spremembo, po kateri bi se število zaposlenih v svetih zavodov zmanjšalo s pet na tri ter se tako izenačilo s številom predstavnikov ustanovitelja in staršev, predvideva novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Odbor naj bi se o njej opredeljeval v četrtek - kot je opozoril glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj, ravno na svetovni dan učiteljev, 5. oktober. Ob tem, ko naj bi na ta dan opozarjali na pomen učiteljevega dela za razvoj naših civilizacij, bodo v DZ obravnavane spremembe, po katerih bi se vpliv učiteljev na organizacijo in vodenje izobraževalnega sistema zmanjšal.

Ministrstvu za šolstvo učiteljski sindikat očita, da se pred vložitvijo sprememb v parlamentarno proceduro z njimi ni usklajevalo. Spremembe pa ocenjujejo kot izraz nezaupanja do učiteljev in vzgojiteljev s strani ministra. "Očitno ni bil zadovoljen, kako so se odločali glede imenovanja ravnateljev," je dejal Štrukelj. V sindikatu namreč vidijo pravi razlog za spremembe prav v doseganju vpliva na imenovanje ravnateljev. Z manjšim številom zaposlenih v svetih se bo povečal vpliv ustanovitelja in pričakovati je, da se bo "stopnja politične bližine" pri izbiri ravnateljev povečala, menijo.

Svet zavoda pa je tudi strokovni organ, ki odloča o letnem delovnem načrtu, razvoju šole oziroma vrtca, uvajanju nadstandardnih programov ter obravnava vzgojno-izobraževalno problematiko, je opozoril Štrukelj.
Po njegovih besedah dobro poznajo delo DZ in si zato ne delajo iluzij, da bo vladajoča koalicija spremenila stališče do predlagane sestave sveta zavoda. S tem, ko so izročili podpise predsedniku DZ, pa so želeli opozoriti, da tem spremembam nasprotuje večina od 39.500 zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, dijaških domovih in višjih šolah.

Cukjati bo podpise predstavil poslankam in poslancem. Predstavniki SVIZ pa bodo imeli tudi možnost predstavitve svojih stališč na seji parlamentarnega Odbora za kulturo, šolstvo in šport. Po besedah predsednika DZ Cukjatija je namreč pomembno, da se tudi na ravni parlamenta soočijo različna stališča.

Na pogovoru med predsednikom DZ in predstavniki SVIZ je bil prisoten tudi predsednik Odbora za kulturo, šolstvo in šport Branko Grims.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.