Slovenija

NLB v delni lasti KBC

Ljubljana, 08. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik izvršnega odbora belgijske bančno-zavarovalniške skupine KBC Remi Vermeiren in slovenski finančni minister Anton Rop sta opoldne podpisala pogodbo o nakupu 34-odstotnega državnega deleža v NLB.

Podpis pogodbe Nove ljubljanske banke in belgijske banke KBC
Podpis pogodbe Nove ljubljanske banke in belgijske banke KBC FOTO: Dare Čekeliš

Vermeiren se je po podpisu zahvalil za zaupanje in izrazil razumevanje, da so proces spremljale številne razprave o smotrnosti prodaje. Po njegovem mnenju današnje dejanje pomeni korak naprej za Slovenijo. Minister Rop pa je ob priložnosti napovedal, da se bo predvidoma že prihodnji teden začela druga faza privatizacije NLB, v okviru katere naj bi podoben sporazum podpisali z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD).

Pred podpisom pogodbe o nakupu deleža v NLB so predsednik uprave NLB Marko Voljč, član uprave NLB Boris Zakrajšek, član uprave KBC Herman Agneessens in Vermeiren podpisali pismo o razkritju in sporazum o sodelovanju med bankama, nato pa sta predstavnika belgijske banke ter predsednik uprave Kapitalske družbe Jože Lenič, v.d. direktorice Slovenske odškodninske družbe Kaja Špiler in finančni minister podpisali še sporazum med delničarji.

Banka KBC
Banka KBC FOTO: Reuters

Banka KBC mora pridobiti še dovoljenje od urada za varstvo konkurence, Banke Slovenije ter pristojnih organov držav, v katerih ima NLB podružnice. Po besedah predsednika izvršnega odbora KBC bodo vlogo za pridobitev kvalificiranega deleža v NLB slovenski centralni banki predložili predvidoma danes ali jutri.

Kot je znano, bo belgijska banka za dobro tretjino največje slovenske banke odštela 435 milijonov evrov oz. po sedanjem tečaju 98 milijard tolarjev. Denar se bo stekel na račun Deutsche Bank v Frankfurtu 120 dni po podpisu pogodbenih dokumentov, pretežni del pa ga bo država namenila za odplačilo dolgov do tujine.

"Prepričan sem, da smo za najpomembnejšo slovensko banko pridobili pomembnega partnerja, ki bo prispeval k razvoju, rasti in večji kvaliteti NLB ter celotnega finančnega sistema," je po podpisu pogodbe za 24 ur dejal minister za finance Tone Rop.

Kot predvideva dopolnjeni program privatizacije NLB, se bo v drugi fazi privatizacije izvedla do 15-odstotna dokapitalizacija banke, pri kateri bo sodelovala tudi EBRD, domačim investitorjem pa se bo omogočilo, da kupijo delnice NLB. Hkrati z dokapitalizacijo bo stekla tudi prodaja 14 odstotkov delnic NLB, namenjenih portfeljskim investitorjem.

V pogodbah je med drugim določeno, da bodo imeli Belgijci v novem 11-članskem nadzornem svetu NLB štiri predstavnike, šest članov bo predlagala vlada skupaj s Kapitalsko družbo (KAD) in Slovensko odškodninsko družbo (SOD), enega pa Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). V novi petčlanski upravi bo enega člana predlagala KBC, ostale pa vlada skupaj s KAD in SOD. Predlog sestave nove uprave je po naročilu nadzornega sveta NLB pripravil sedanji predsednik uprave NLB Marko Voljč. Nadzorni svet NLB bo o novih članih uprave, ki bodo banko vodili naslednjih pet let, odločal predvidoma sredi maja.