Slovenija

Razkol v koaliciji: Pahorjeve besede kaplja čez rob?

Ljubljana, 18. 04. 2009 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Zaradi razhajanj v stališčih, da je bilo imenovanje predsednika uprave NLB izvedeno na poseben način, mislim, da je čas za resen premislek, ali še ostajamo v tej vladi ali ne," pravi Lahovnik.

Nove Ljubljanske banke (NLB) ne vodi vlada, ampak uprava banke, ki je za svoje ravnanje odgovorna nadzornemu svetu, je danes dejal predsednik vlade Borut Pahor. Sedanjim nadzornikom se mandat kmalu izteče, tako se bo novi nadzorni svet odločil, ali naj sedanji upravi še naprej zaupa upravljanje, je povedal Pahor. "Smo v občutljivem času, ko je na preizkušnji zaveza, da se politika ne vtika v gospodarstvo," je dejal premier.

Pahor
Pahor FOTO: Jani Dolinšek

Sedanjemu nadzornemu svet bo v kratkem potekel mandat in imenovan bo nov nadzorni svet. "Ta se bo odločil, ali naj sedanji upravi še naprej zaupa upravljanje te banke ali pa se bo odločil za imenovanje nove uprave," pravi Pahor.

Novela zakona o javnih financah in uredba o merilih za izdajanje poroštev je bila po njegovih besedah sprejeta zato, da se stabilizira finančni sistem, da popusti finančni krč in da se zagotovi sredstva za normalno poslovanje podjetij. "Vlada se je z novelo zakona o javnih financah in uredbo osredotočila na omogočanje pogojev, da bodo do kreditov za poslovne dejavnosti lažje prišli gospodarski subjekti z razvojnimi potenciali in ne tisti, ki se ukvarjajo pretežno s problemi lastniške konsolidacije," je dejal Pahor in dodal, da se mora vsak zavedati svojih odgovornosti in pristojnosti.

Zares na nogah

"Glede na to, da obstajajo zelo velika stališča, da je bilo tudi imenovanje predsednika uprave NLB izvedeno na prav poseben način, očitno obstajajo tako velika konceptualna razhajanja, da mislim, da je čas za resen premislek, ali še ostajamo v tej vladi ali ne," pa odgovarja Matej Lahovnik, za katerega so bile Pahorjeve besede o usodi Draška Veselinoviča očitno kaplja čez rob. "Nesprejemljivo je, da državna banka, ki je dobila državna poroštva, v času finančne krize skrbi za tajkune in potem tišči glavo v pesek," pravi Lahovnik, ki trdi, da ne bo presenečen, če se bo v torek na izredni seji sveta pojavil predlog o izstopu Zaresa iz koalicije "zaradi velikih vsebinskih razhajanj in razlik med tem, kar je koalicija obljubljala državljanom pred volitvami in držo, ki jo prakticiramo po volitvah“.

Draško Veselinovič
Draško Veselinovič FOTO: POP TV

In še en udarec za Pahorja – Zares ni osamljen. "Glede na to, da je bilo eno izplačilo za milijon evrov za Kramarjevo nagrado že narejeno, vodstvo, ki je trenutno v NLB, verjetno ni v stanju, da bi zadeve obvladovalo,“ namreč pravi Karl Erjavec.

Katarina Kresal, pri kateri je Veselinovič na zadnjih volitvah kandidiral za poslanca, je danes brez komentarja, saj pravi, da je bila več kot jasna že včeraj. "NLB je samostojna finančna družba, ki je ne vodi niti LDS niti Zares niti kakšna druga stranka," trdi, neuradno pa naj bi danes s Pahorjem večkrat govorila po telefonu – ravno zaradi Veselinoviča oziroma zaradi daleč najbolj resnega razkola v Pahorjevi koaliciji doslej.

Ozadje ...

Kot je znano, so v NLB v četrtek potrdili, da je banka podaljšala posojilo Infond Holdingu, ki je največji lastnik Pivovarne Laško in ga posredno obvladuje prvi mož pivovarne Boško Šrot.

Minister za visoko šolstvo in predsednik stranke Zares Gregor Golobič je v odzivu dejal, da bi bilo treba v primeru reprogramiranja posojil Skupini Pivovarna Laško razmisliti o zaupnici upravi in nadzornemu svetu NLB. Stranka bo tudi prihodnji teden, predvidoma v torek, na podlagi dogajanja okrog reprogramiranja posojil s strani bank sklicala posebno sejo sveta stranke.

Finančni minister Franc Križanič je v petek dejal, da po njegovem ni potrebe za zamenjavo prvega moža NLB.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Sedanji nadzorni svet je bil imenovan na skupščini 29. junija 2005. Po statutu banke se člani nadzornega sveta izvolijo za obdobje do zaključka letne skupščine banke, ki odloča o letnem poročilu za četrto poslovno leto od njihove izvolitve, če ni ob imenovanju posameznih članov določeno drugače. Načeloma jim torej poteče mandat junija letos.

Na javni poziv ministrstva za finance se je prijavilo 41 kandidatov, ministrstvo pa jih je poslalo v presojo kadrovsko akreditacijskemu svetu. Kot piše današnje Delo, je kadrovsko-akreditacijski svet od prijavljenih izbral le nekaj kandidatov, zato so ministru posebej predlagali še nekaj dodatnih imen uglednih slovenskih profesorjev in generalnih direktorjev, ki ne prihajajo iz finančnih ustanov in ki se niso prijavili na javni razpis.

KOMENTARJI (359)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
19. 04. 2009 23.36
Lepo zapuščino je pustil JJ. Ne moremo za krizo kriviti Pahorja saj je po vsem svetu.
Tonček Balonček
19. 04. 2009 21.30
colio, jaz sem pa Ljubljančan in sem proti Jankoviću!
Jože Pernek
19. 04. 2009 21.28
svetovljan 19.04.2009, 20:28 že sam si dal odgovor SMO NA BALKANU
svetovljan
19. 04. 2009 20.28
Ja pol zakaj ste jim pa dali drzavni denar, denar ljudi, saj bi ga lahko porabili za ljudi, penzije, zdravstvo, socialo. Lumpi pa naj si svoje lumparije financirajo sami, Zakaj se tudi tu ne zgledujemo po zahodu, tam managerji v nobenem primeru ne mora kupiti podjetje katerega vodi. Kje so konkurencne klavzule, pa kodeks eticnosti. To velja le za povprecne ljudi. Se vedno smo globoko na balkanu, na zalost. Za tako Slovenijo, se nismo odlocili, taka je ze bila Jugoslavija. Pa ne govorim o barvi saj je isto ali rdeci, beli ali crni.
mac4_m
19. 04. 2009 20.28
mislm, nastavijo nekoga brez razpisa (očitno jim to prehaja v navado), potem nanj izvajajo politične pritiske, da podpiše podaljšanje kreditov tajkunom, čeprav le ta javno izjavlja, da ne misli podpisat in potem trdijo, da se politika ne vmešava v gospodarstvo. Ker najbolj zahojen, neuk, beb. av buč man vm bo še verjel??
colio
19. 04. 2009 20.04
Sem Mariborčan in proti tej koaliciji!
Mawsyy
19. 04. 2009 20.02
In enako velja zate PrvoBorec. Ce hoces, da te bo kdo razumel. Sicer pa... saj ni cudno, da ne razumes napisanega, ce niti sam ne znas pisati. -.-
Prvo Borec
19. 04. 2009 19.59
billnebill če že pišeš , potem saj napiši v slovenščini !! Razumeš ??
billnebill
19. 04. 2009 19.53
veste zakaj je zmagala ta koalicija? ker so glupi ljudje v večini... pa nevem zakaj brišete ta komentar!!!! sej nisem napisal nič kar ne drži!!!!
Demosten
19. 04. 2009 19.42
Ta "koalicija" je bila razklana že takoj na začetku, že pred volitvami. Vendar so morali stisniti zobe in se predstaviti kot trojček, ki se odlično razume, da so lahko premagali SDS. Sedaj se jasno vidi, da je bila vse skupaj farsa in da levica ni enotna in si vsaka stranka želi oblasti. V času Janševe vlade se je točno vedelo kdo je šef, razen DeSUS-a, ki ga po naslednjih volitvah z malo sreče ne bo več v parlamentu, pa so stranke delovale složno. Tukaj se kaže razlika v kulturi in zavezanosti med desnimi in levimi strankami.
Prvo Borec
19. 04. 2009 19.26
koni9 dober večer !! Najboljši post si napisal od vseh !! LOL
colio
19. 04. 2009 19.08
Pr mej duš ,da ne razumem !Ali smo v Kapitalizmu ali v Kumonizmu(PAHOR ,ROP ,GOLOBIČ) ?????
Xspot
19. 04. 2009 19.04
Zanimivo je, na kakšni realni osnovi smo se desetletja zadolževali. Če pogledamo povprečno poslovanje firm, so vsi poslovali kolikor-toliko. Ves dobiček je šel v investicije in stroške. Prav ti "majhni" zneski so najbolj pomembni. Krediti so se vračali tako, da je avtomatsko rasla cena nepremičnin in drugega kapitala na trgu. Po domače, v upravljanje dobiš nič vredno nepremičnino. Poceni (zastonj) jo odkupiš in investiraš v objekt, seveda s krediti. Nepremičnini cena raste in zato imaš vedno trdno kapitalsko osnovo ter nove kredite. Če te kdo tolerira, seveda.
Mawsyy
19. 04. 2009 18.58
ahahaha... kot sem rekla pred volitvami.... slej kot prej bodo podgane in jastrebi Pahorja odnesli. Ce imas Golobica in Ropa v koaliciji oz med delovnimi telesi, ti polena pod nogami nikakor niso prizanesena. /me s prekrizanimi rokami naslonjena na zid radovedno opazuje pricakovano dogajanje. Upam, da bodo volitve cimprej, oz da Zares zares izstopi iz koalicije da bo mir.
Kapitan kljuka
19. 04. 2009 18.55
Sedaj si morajo komunisti fajn nafilat žepe, da bodo lepo preživeli jesen svojega življenja. V komunizmu jim to ni bilo treba početi, ker so imeli itak vse možne privilegije in vse zastonj. Toplice, zDržajudravniške usluge v Petru , če pa se je kdo pijan vozil z avtom, pa tudi ni prišel pred sodišče. In kaj so naredili za Slovenijo ta rdeči ? V krasni alpski dolini postavili železarno, uvozili cel kup čarapanov, jim razprodali stanovanja za drobiž, ker je pač palček iz Murgelj potreboval volilno bazo, sedaj pa bodo še izbrisanim talali odškodnine. Res, tudi če odkriješ kup zlata, samo komunist stopi zraven in že je to kup dreka. Poznam čarapane, ki so že 30 let tukaj kao slovenski državljani, pa ne spregovorijo niti besede po slovensko. A Todorović zna ? Je lepo kalkuliral, da bo prišel Slobo z JLA, pa se je malo uštel, naša vlada pa mu da denar. Ta vlada nima šans, da se obdrži, saj bo prijateljski trojček vsak hip razpadel.
delavc1
19. 04. 2009 18.45
janša je kriv
arksikris
19. 04. 2009 18.40
Kakšna "kaplja čez rob" neki ! Golobič hoče že od vsega začetka Pahorja "odnesti". Zdaj mu priteguje še, nekoč Ropov zdaj pa Golobičev repek Lahovnik, ki pa tako ali tako ni dorasel ministrovanju in bi bil res pravi čas, da se umakne in bevska iz zavogala. To v resnici edino zna!
Uporabnik113189
19. 04. 2009 18.38
Xspot19.04.2009, 18:14, tvoja zgodba je popolnoma podobna tisti, ko je gospodič vzel iz elektrarn milijone in jih posodil holdingu Zvon, ki jih ne more vrniti. Le da so si tokrat svinjarijo privoščili v občini Laško.
Tonček Balonček
19. 04. 2009 18.32
Najbolj zanimivo je, da na Zahodu banke, finančni inžiniringi in podobni finančni baloni propadajo zaradi kapitalizma, v Sloveniji (in na področju bivše Jugoslavije) pa zaradi komunistov. Ampak temu verjetno ni tako! Možno je seveda, da so razni Kučani, Pahorji, Cvikli, Veselinovići, Jankovići in Šinigoji svoje lovke stegovali tudi v ZDA, Nemčijo, Islandijo, na Irsko, pa v Avstrijo, Baltik in še kam ter praktično s vojim početjem okužili ves nekomunistični svet, ki ga, upajmo lahko rešita vsaj Janša ter Bajuk, s pomočjo gospoda Vizjaka seveda. Gre za totalno razkrinkavanje "zgodbe o uspehu" (na 45 let podlage seveda! To je še zadnja bilka in upanje za Baracka Obamo, Merklovo, Sarkozyja ter podobne, ki so nasedli tem našim komunističnim ostankom! Naj se streznijo dokler še ni prepozno. Imajo pač. kar so volili! Bavčar bi zaključil :"Naj živi proletarska revolucija!"
jansa-arms
19. 04. 2009 18.28
a je zaradi slabega vremena spet odpadlo urjanje v grosupeljskin močvirjih ? namreč vsa janševa propagandna mašinerija ždi ob računalnikih !