Slovenija

Privatizacijska komisija zavrača očitke o korupciji

Ljubljana, 01. 12. 2008 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V privatizacijski komisiji NKBM odločno zavračajo očitke protikorupcijske komisije o sumu korupcije v postopku javne prodaje delnic te banke.

Po mnenju privatizacijske komisije NKBM je napačno stališče protikorupcijske komisije posledica nepoznavanja pravnih značilnosti načina prodaje delnic te banke.
Po mnenju privatizacijske komisije NKBM je napačno stališče protikorupcijske komisije posledica nepoznavanja pravnih značilnosti načina prodaje delnic te banke. FOTO: POP TV

Člani nekdanje komisije za vodenje in nadzor prodaje delnic NKBM najostreje zavračajo takšne očitke. Stališče protikorupcijske komisije je po njihovem mnenju povsem napačno in posledica nepoznavanja pravnih značilnosti načina prodaje delnic NKBM.

Kot se je v imenu članov privatizacijske komisije pisno odzval njen vodja Saša Prelič, so bile delnice prodane v postopku prve javne ponudbe, katerega ključna značilnost je "obveznost vnaprejšnjega vseobsežnega razkritja vseh za presojo ekonomske utemeljenosti naložbe potrebnih informacij o vrednostnem papirju, ki je javno ponujen, in tudi o njegovem izdajatelju".

Dolžnost razkritja je predpisana med drugim tudi zaradi varovanja tistih potencialnih kupcev, ki nimajo položaja dobro poučenih investitorjev, opozarja Prelič. Informacije so bile zajete v več kot 350-stranskem prospektu. Ker so bile delnice NKBM ponujene tudi na tujih trgih, je bil javno dostopen prospekt, ki ga je potrdila tudi ATVP, sestavljen v skladu z vsemi mednarodno uveljavljenimi standardi s tega področja, še navaja.

Očitki protikorupcijske komisije so po njegovem mnenju zato povsem neutemeljeni in v javnosti krnijo ugled in dobro ime članov privatizacijske komisije. Člani komisije so delnice lahko pridobili "izključno na temelju identičnih informacij in tudi ob identičnih ponudbenih pogojih, tako kot več kot dva milijona drugih državljanov Slovenije".

Kot navaja Prelič, članom privatizacijske komisije nakupa ni prepovedoval noben predpis, zato tudi s formalnega vidika v tem ni nobenih kršitev. "Vprašanje, ali in kdaj kupljene delnice odsvojiti, pa je predmet ekonomske presoje in odločitve vsakega posameznega lastnika," je opozoril.

Spomnimo

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč v petek objavila ugotovitev suma korupcije pri javni prodaji delnic NKBM novembra lani. Definiciji korupcije po mnenju komisije ustrezata dve ravnanji ob prodaji državnega deleža banke, in sicer da so naknadno spremenili predlog razdelitve delnic ter da so delnice kupili tudi člani komisije za prodajo, ki naj bi jim bile zaradi operativnega sodelovanja v postopku dostopne informacije, zaradi katerih so bili pri vpisu delnic NKBM v ugodnejšem položaju kot drugi vpisniki.

Člani privatizacijske komisije od pristojnih organov pričakujejo, da bodo raziskali očitke komisije za preprečevanje korupcije in sprejeli "potrebne pravne zaključke". Za zaščito svojega ugleda, strokovnih referenc in osebne integritete pa bodo v teh postopkih uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, še navaja Prelič.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
01. 12. 2008 21.47
Ristoh To zna bit pa problem
Buena Vita
01. 12. 2008 20.44
TITO JE REKU ,,,,,,SNAĐI SE,IN RANKOVIČ JE DODAL ,PAZI SE,RANKOVIČA SO ZAPRLI,A TI VRLEŽI SO SE ZNAŠLI,SE VE KAKO
Tonček Balonček
01. 12. 2008 20.30
Sploh ni treba biti član, pa si vseeno zraven, poglej samo Rupla. Pa ne smeš biti v NSi!!
Tonček Balonček
01. 12. 2008 18.52
Je pa res, da je Jambrek nosil le torbo od prof. Jožeta Goričarja, še pred spreobrnenjem seveda, ko je bil njegov asistent, kak starejši se tega gotovo še spomni! Potem ga ni več maral! Jambrek Goričarja namreč
fantodfare
01. 12. 2008 17.35
pa tudi prodajali.he,he
fantodfare
01. 12. 2008 17.35
he,he. oni so kupovali tako kot drugi.he,he.
Tonček Balonček
01. 12. 2008 15.29
Komunisti v torbah nosijo denar, Čebelar pa glavo! Slednjo je Rupel nosil celo na pladnju, ko je bil že levak ali ne vem točno, kaj je bil takrat,neka demokratska stranka stranka pač! JAnša ni nikoli nosil torb, so mu jih drugi!
porka.malorka
01. 12. 2008 15.19
\"Privatizacijska komisija zavrača očitke o korupciji\" hahahahaha to je tako kot moj pes,k mu ponudim klobaso in rečem, da novš pojedu Dejte no. Sam finančno policijo jim pošlte na vrat.
manjakranjc@hotmail.com
01. 12. 2008 14.22
T.B Res je, in te so znova na oblasti...s kovčki namreč.
Tonček Balonček
01. 12. 2008 13.27
Ne vem kaj se čudite Bermudskim in Kajmanskim skladom. Vendar je treba ja denar od orožja dostojno oprati. Pa ja ne mislite, da se bo ponovno nosil v Slovenijo v kovčkih. Ti časi so minili že pred petnajstimi leti, takratni akterji zdaj svetujejo v NATO!
Ro-Zy-YoZi
01. 12. 2008 13.18
\"Člani nekdanje komisije za vodenje in nadzor prodaje delnic NKBM najostreje zavračajo takšne očitke.\" Vsi \"bajukci\" vse najostreje zavračajo a glej ga zlomka, za medije pa kar na enkrat izginejo, ko jim je dokazana hrpa nepravilosti......Dragi moji, gospodu bivšemu prvemu financerju je s tem trikom uspelo skriti svojo rit pred javnostjo, kar vam zagotovo ne bo uspelo!
who1
01. 12. 2008 11.33
tonček balonček ne vem če gre glih ta nateg, jaz sem delnice kupil in jih tudi že prodal, pa sem navaden državljan in me ni nihče pri tem mojem početju nategoval. Mal dej probi v življenju, ne pa samo neke glupe komentarje tle gor pisat.
manjakranjc@hotmail.com
01. 12. 2008 11.26
Šlo je za projekt, kateri je lahko zgled psevdolevičarskim glavicam - tako transparetnega posla niti nova koalicijska pogodba ( seminarska) ne zajema.
Tonček Balonček
01. 12. 2008 10.58
Ta prodaja se je vendar prodajala kot eden najuspešnejših Bajukovih \"projektov\", pa vam zdaj ni jasno, če smo vsi vedeli, da gre za nateg?!! Žal nismo bili \"na pravi strani\", da bi kaj zaslužili, seveda pa nismo nasedli tej privatizacijski farsi!
Braveheart
01. 12. 2008 10.49
? Kaj bo bi res raziskovali korupcijo, namesto zapravljali našega denarja?