Slovenija

Nižji proračunski primanjkljaj

Ljubljana, 28. 09. 2006 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela predlog sprememb proračuna za leto 2007 ter predlog proračuna za leto 2008.

Vlada je sprejela predlog sprememb proračuna za prihodnjih dve leti
Vlada je sprejela predlog sprememb proračuna za prihodnjih dve leti FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji sprejela predlog sprememb proračuna za leto 2007 ter predlog proračuna za leto 2008. Proračunski primanjkljaj se bo prihodnje leto znižal na 77,3 milijarde tolarjev, kar je odstotek bruto domačega proizvoda (BDP), je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Andrej Bajuk. V letu pozneje pa vlada pričakuje za 73,5 milijarde tolarjev presežka odhodkov nad prihodki oz. v višini 0,9 odstotka BDP.

Ker bo Slovenija s 1. januarjem 2007 prevzela evro, je vlada predlog obeh proračunov pripravila v evrih, v obravnavo poslankam in poslancem v DZ pa bo podatke posredovala tako v evrih kot tudi še v tolarjih. V letu 2007 je tako predvidenih 1860 milijarde tolarjev (7,7 milijarde evrov) proračunskih prihodkov ter 1938 milijarde tolarjev (8,1 milijarde evrov) proračunskih odhodkov. V letu pozneje pa se bodo prihodki zvišali na 1950 milijarde tolarjev (8,1 milijarde evrov) in odhodki na 2023 milijarde tolarjev (8,4 milijarde evrov).

Vlada v letu 2007 ne načrtuje zvišanja stopenj davka na dodano vrednost (DDV), saj to glede na pričakovane prihodke in pričakovano gospodarsko rast ne bo potrebno. Je pa vlada upoštevala zvišanje stopenj DDV na devet in 21 odstotkov kot možnost pri pripravi predloga proračuna za leto 2008.

Bajuk je med področji, katerim se sredstva v prihodnjih dveh letih najbolj povečujejo, izpostavil znanost in tehnološki razvoj. Za to področje bo prihodnje leto v primerjavi s sprejetim proračunom na voljo deset odstotkov več denarja, v letu pozneje pa še za 7,5 odstotka več.

Povečujejo se tudi sredstva za pospeševanje in podporo gospodarski dejavnosti, in sicer za 9,6 odstotka v letu 2007, za pravosodje za odpravo sodnih zaostankov (za 8,1 odstotka) ter za promet, prometno infrastrukturo in komunikacije (za 8,9 odstotka). Sredstva za gradnjo državnih cest se povečujejo za 20,3 odstotka, je poudaril Bajuk ter poudaril, da smo za to področje vse od osamosvojitve posvečali premalo denarja. Povečanja odhodkov iz proračuna bodo poleg tega tudi na področju notranjih zadev in varnosti (16,1 odstotka).

Zaradi dodatnega zaposlovanja v vojski se bo skupni obseg sredstev za plače prihodnje leto zvišal za pet odstotkov, v letu 2008 pa še za dodatnih 1,2 odstotka.

Vlada je na današnji seji za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. Novela odpravlja predhodni zakonodajni referendum, kar pomeni, da bo referendumov manj kot doslej, je po seji dejal minister za javno upravo Gregor Virant. Novela tudi dviguje število podpisov, ki jih je treba priložiti referendumski pobudi za začetek postopka zbiranja 40.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma, s sedanjih 1000 na 2500 podpisov.

Slovenija ima trenutno zelo visoko gospodarsko rast, ki pa se bo v prihodnje nekoliko umirila, je napovedal Bajuk. V skladu s temi ugodnimi trendi so tudi gibanja javnofinančnih agregatov. Predlog proračuna za prihodnji dve leti tako predvideva, da se bodo javnofinančni odhodki prihodnje leto v primerjavi z letom 2006 znižali za 1,5 odstotka BDP, javnofinančni primanjkljaj pa za 0,3 odstotka BDP.

Primanjkljaj vseh štirih blagajn (poleg državnega proračuna še pokojninska ter zdravstvena blagajna ter proračuni občin) se bo tako po Bajukovih besedah v letu 2008 znižal na 0,76 odstotka BDP. V letu 2007 bo po načrtih znašal 0,89 odstotka BDP, letos pa izgleda, da se bo gibal med 1,09 in 1,10 odstotka BDP.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luzziano84@email.si
29. 09. 2006 11.09
fedepotocnik: Jaz ne vem, kaj so za vas visoke plače, vendar ko doštudiraš pravo in ekonomijo nimaš lep čas dobre plače. Če pa je za vas 200000 sit neto lepa plača pa pač zaradi vaših nizkih pričakovanj. Zakaj nas motijo visoke plače...me sploh nebi, če bi v naši državi imeli malo bolj fer razmerje med delavsko plačo in plačo ministrov, ter če bi ti sploh delali tako dobro, da bi bili vredni svojega denarja. Govorit, da Bajuk nima nič s tem, ja halo, saj pa je finančni minister. Bajukove odločitve v zvezi s novimi davčnimi zakonodajami bodo pomenile vedno manjšo konkurenčnost SLO gospodarstva, višjo inflacijo, povečanje efektivne obdavčitve podjetij, uvedbe raznih novih trošarin in podobno. Zakaj vse to - ker vlada enostavno prevec troši...vlaga sicer v relativno dobre projekte, vendar nima denarja zanj, pa še obrestovalo se bo prepočasi. Naredili bodo preveliko proračunsko "luknjo" in jo bodo potem mašili z davki! Lahko vam dam takoj že prvo in najbolj bistveno rešitev tega problema - vlada naj manj porabi, ker si enostavno ne more privoščit tega, kar počne...pa ne govorim o njihovih plačah, čeprav niso vredni svojega denarja. Obtožujem Bajuka, ker imam to pravico in ker vsakič, ko slišim njegove komentarje vidim, da človek nima potrebnega znanja makroekonomije! Rešitve so vsekakor drugačne tem, ki so v reformah, kakšne pa so, pa se boma pomenila ob kaki kavi...
fedepotocnik@gmail.com
28. 09. 2006 23.21
Brca v temo. adii_sana, poznamo druga sredstva kot proteste. "takšni" davki? Davčna reforma je vsem ZNIŽALA davke, kajne? In dvig DDVja je samo ENA OD MOŽNOSTI. Kaj, noben ne bere članka?? Tudi lani so o tem razmišljali, pa ga ni bilo treba dvigniti. Malice pa prevozi so stvar pogovorov med DELODAJALCI in DELOJEMALCI. Bajuk nima nič pri tem. Didaktik, s to reformo ti je Bajuk znižal davke. luzziano84, ti, ki se imaš za ekonomista mi prosim napiši rešitve, konstruktivno mnenje, ne pa samo brezvezna obtoževanja. In ZAKAJ ZA VRAGA vas motijo visoke plače?? Študirajte, delajte in dobili boste visoke plače!!!!!!!!!!!!!!!!! Raje se veselite njihovega uspeha (razen če je denar umazan, kar v veliki večini primerov NI) in sami poskušajte višje priti, ne pa drugih v drek tlačit, ker sami ne zmorete kaj več!
laokoon@volja.net
28. 09. 2006 22.31
Smešno, kako pljuvate Bajuka in državo. Kdo je država? Mi vsi. Najprej je treba začeti pri sebi in razmisliti, kako je z ekonomijo. Če nekomu nekaj obljubiš, moraš nekomu drugemu zato nekaj vzeti. Pri nas so na prvem mestu upokojenci. Da financiramo njihove nezaslužene pokojnine, smo vsi zaposleni prikrajšani. Potem je tu še Semolič, vir vsega zla, ki navija za visoke obdavčitve sposobnih in jih na ta način sili, da se preselijo v tujino. To je pot v propad. Na ta način bodo davki čedalje višji, pa ne zaradi Bajuka, ampak zaradi nerazumnih zahtev sindikatov in upokojencev zdaj.
miha800@email.si
28. 09. 2006 22.05
Vzemimo en primer. Racunlniski inzener pri nas zasluzi recimo 1000EUR, za isto delo v Nemciji po 2-3000 EUR. CE ta racunalnicar odide v tujino kjer ga bodo Z VESELJEM TAKOJ zaposlili. v SLo ga ne bo vec. znanje za nove produkte,izdelke bo prodajal tujini. pri nas pa ker ne bo novih inovacij bo gospodarstvo tonilo vedno globje! zakaj se slovenci tako obremenjujejmo ko imajo nekateri visoke place!
miha800@email.si
28. 09. 2006 21.59
Jaz pa malo bolj razumem te reforme ki so dobrodosle. Ljudje(inzinirji) ki so gonilo razvoja, novih delovnih mest, dela nasploh so PODCENJENI. in njim je najlazje oditi v evropo po bistveno visjo placo. s tem pa bodo ogrozena delovnema mesta se ostalim(slabse kvalificiranim delavcem). gospodarstvo ne bo konkurencno, vrnili se bomo v bivso jugo kjer je vazno samo da se je delalo ne pa kaj in za koliko.. Bodite malo razumski.
luzziano84@email.si
28. 09. 2006 21.57
Pa kako je tak nesposobnez lahko finančni minister, ni mi jasno! S tem presnetim DDV strasi cel cas, ko pa je to dalec najbolj debilna resitev za preprecitev prevelikega primankljaja, pa se same slabe stvari potegne s seboj. Vlada potrebuje denar? NAJ GA MANJ TROSI PRESNETI NICVREDNEZI! Te reforme bazirajo samo na DAVKIH, DAVKIH IN DAVKIH. Ne razumem, kako lahko toliko porabijo, ce pa tega denarja enostavno ni! Sem gledal enkrat pogovor s Bajukom na tv in je takšne trapaste izjave dajal o nasem financnem sistemu in evru, da mi je kr slabo postalo, kako malo ta clovek sploh ve o ekonomiji. Sem ekonomist in lahko vam le povem, da nas ne caka nic dobrega v prihodnje. Hvala Bajuku za vedno vecjo obdavcitev vsega po vrsti, nizjo konkurencnost gospodarstva, vedno vecjo potratnost ministertev... Ko pa bo naredil najvecje mozno sranje, pa se bo upokojil... In tak ostane minister, vsakega zaposlenega pa bi ob takem delu odpustili. Ministerstvo za finance in zunanje zadeve - SRAMOTA!
adii_sana@hotmail.com
28. 09. 2006 20.42
treba bo narediti proteste, ker nas bojo spet okrog prinesli.na koncu nas bojo tako prignali do skrajnosti da bomo morali krasti da bomo imeli kaj za jest.
adii_sana@hotmail.com
28. 09. 2006 20.38
že zdaj veliko ljudi dela za 100 do 200 tisoč sit pa komaj shajajo kaj bo še to prineslo, če bodo davki takšni. bogati bojo še bogatejši a revežem bojo še malice ukinali in prevoze. s čim bomo pa preživljali družine. kaj pa otroke v šolo poslat če so pa učbeniki in šolnine tako drage pa še vse sami moramo plačati.kako jih bomo šolali? samo bogati se bodo lahko šolali. treba bo narediti proteste!!!!!
DIDAKTIK@SIOL.NET
28. 09. 2006 20.21
BAJUK------POKVARJEN SI DO AMENA---SRAM NAJ TE BODI S TO REFORMO IN KO TI LAHKO ZA SVOJIH 40 MILIJONOV LETNO KUPIŠ DVA STANOVANJA, JAZ NE DOBIM 10 MILIJONOV KREDITA NA 30 LET Z ŽENO IN OTROKOM---SRAAAAAAAAAAAAAAM NAJ TVAS BO VSE SKUPAJ, KER NISTE VREDNI SVOJEGA OBSTOJA!