Slovenija

Nižje plače za več dela?

Ljubljana, 19. 07. 2006 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikat državnih organov opozarja, da so pripravljeni sprožiti ustavni spor, če bi prišlo do zniževanja plač.

Republiški odbor Sindikata državnih in družbenih organov Slovenije (SDDO) od ministra za javno upravo Gregorja Viranta zahteva pojasnila o posledicah novele zakona o visokem šolstvu glede stopnje izobrazbe. "Če bo prišlo do poskusa spreminjanja ravni izobrazbe s sedme na šesto stopnjo in posledično do zniževanja plač, bomo sprožili ustavni in delovnopravni spor," še napovedujejo v sindikatu.

Sindikat zahteva od Viranta pojasnila o posledicah novele zakona o visokem šolstvu.
Sindikat zahteva od Viranta pojasnila o posledicah novele zakona o visokem šolstvu. FOTO: Dare Čekeliš

V SDDO ugotavljajo, da je bil zakon, ki pomembno posega v socialno-materialni položaj zaposlenih, sprejet brez socialnega partnerstva. S tem je bil kršen člen zakona o javnih uslužbencih, ki zavezuje predlagatelja oziroma pristojno ministrstvo, da je dolžno sindikatu v mnenje poslati predpis, ki posega v položaj zaposlenih.

Sindikat se v zvezi z novelo visokošolskega zakona nikakor ne strinja, da bi delavce iz dosedanje sedme stopnje uvrščali v šesto stopnje izobrazbe. Teh je po podatkih ministrstva za javno upravo v državni upravi približno 3800 oziroma 10,93 odstotka.

V sindikatu zato od Viranta pričakujejo pojasnila, kako se bo razreševala problematika glede novih ravni izobrazbe tako v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, ki opredeljuje devet tarifnih razredov, kot tudi v zakonu o javnih uslužbencih, ki razvršča izobrazbo v šest kariernih razredov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezek123@gmail.com
20. 07. 2006 20.05
Mojo firmo (zasebni sektor) stane moja placa npr. 2000 EUR-ov, od tega dobim ven samo 1000 EUR-ov. Ce zelijo uresniciti dane volilne obljube bodo morali pac zmanjsati stroske javnega sektorja. Kam pa to vodi, da imajo v javnem sektorju skoraj 50% visjo povprecno bruto placo, kot pa v zasebnem sektorju, ki deluje na trgu in financira (!) javni sektor.
caroll
20. 07. 2006 12.47
Naj jih kar znižajo,sam,da jih bodo tapravim znižali,takim,ki se bogatijo na račun delavcev..Razmerje 1:30 in še več res nikamor ne pelje....g.Virant le tako naprej!