Slovenija

Nižje cene zdravil

Ljubljana, 17. 05. 2007 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni direktor ZZZS ni zadovoljen s pogajanji glede cen zdravil, saj jim je uspelo cene znižati le za 20 odstotkov.

Fakin pravi, da s pogajanji glede cen zdravil niso preveč zadovoljni.
Fakin pravi, da s pogajanji glede cen zdravil niso preveč zadovoljni. FOTO: POP TV
Zavod bo na podlagi novega pravilnika pri medsebojno zamenljivih zdravilih prihranil 24,3 milijona evrov. Pri zdravilih, ki niso medsebojno zamenljiva, pa bodo zaradi zvišanja cen prihranili 6,4 milijona evrov, namesto 12,6 milijona evrov, kot je bilo predvideno prej. Pavel Poredoš, predsednik komisije za razvrščanje zdravil na liste

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pri posameznih proizvajalcih zdravil dobil zagotovila za dodatno znižanje cen zdravil, ki niso medsebojno zamenljiva. Tako se bo letni prihranek v tej skupini zdravil povečal za približno 1,5 milijona evrov na skupno približno 6,4 milijona evrov. Kljub temu pa po besedah generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina s pogajanji niso preveč zadovoljni, ker jim je uspelo cene znižati le za 20 odstotkov. Tako bodo s pogajanji še nadaljevali, je dodal.

Upajo namreč, da jim bo uspelo cene znižati za 30 odstotkov. Do sedaj jim je namreč cene uspelo znižati za med 65.000 in 380.000 evri. V ZZZS pričakujejo, da bodo proizvajalci zdravil v naslednjih dneh še znižali cene zdravil, ki so jih podražili. Da bodo to znižanje dosegli, so pripravljeni uporabiti tudi nekatere mehanizme, kot je npr. umik proizvajalca s seznama zdravil, je povedal Fakin.

Minister za zdravje Andrej Bručan je ZZZS in pristojno komisijo za razvrščanje zdravil pozval, naj se pogajajo za znižanje tistih cen zdravil, ki so jih nekateri proizvajalci enostransko povišali ob uveljavitvi novega pravilnika o cenah zdravil. Bručan pričakuje, da bodo pogajalci cene znižali vsaj na izhodiščno vrednost, so sporočili z ministrstva za zdravje.

ZZZS bo proizvajalcem zdravil predlagala še, da sklenejo dolgoročen dogovor o rasti stroškov za zdravila, saj lahko zavod finančno prenese samo določeno stopnjo podražitve, je pojasnil prvi mož zavoda.

Znižanje cen v onkologiji

Zavod je v okviru pogajanj dobil tudi zagotovila za večinsko ali celo celotno znižanje cen zdravil v onkologiji, ki se izdajajo samo za bolnišnično uporabo. Ker gre za zdravila, ki so sestavni del materialnih stroškov bolnišnic, se materialni stroški Onkološkega inštituta in nekaterih drugih bolnišnic zaradi tega ne bodo povečali - gre za dodaten prihranek v višini približno dveh milijonov evrov. Ta se bo namenil za hitrejše uvajanje bioloških zdravil, je povedala direktorica področja zdravstvene ekonomike in analitike na ZZZS Sladjana Jelisavčič.

Nekateri proizvajalci zdravil so takoj, ko je v veljavo stopil nov pravilnik o cenah zdravil, zvišali cene.
Nekateri proizvajalci zdravil so takoj, ko je v veljavo stopil nov pravilnik o cenah zdravil, zvišali cene. FOTO: Kanal A

Kdo je podražil zdravila?

Kot je povedal predsednik komisije za razvrščanje zdravil na liste Pavel Poredoš, so nekateri proizvajalci zdravil, takoj ko je v veljavo stopil nov pravilnik o cenah zdravil, izkoristili možnost zvišanja cen. Tako so najbolj podražili nekatera svoja zdravila Krka, GSK, Astra Zeneca, Novo Nordisk, Roche, Bayer in Novartis. ZZZS je nato pozval vse proizvajalce zdravil, da vse na novo povišane cene zdravil vrnejo na stanje pred uvedbo novega pravilnika. Zvišanje cen bo sicer ZZZS stalo sedem milijonov evrov, je povedal Poredoš. Poudaril pa je, da je bil projekt prenove pravilnika kljub temu uspešen.

Farmacevtska družba Roche je sporočila, da bo po pogovorih z ZZZS na raven, pred uvedbo novega pravilnika, znižala naslednja zdravila: dormicum, madopar, pulmozyme, rocaltrol in roferon. Našli so tudi rešitev za onkološki zdravili herceptin in mabthera, kjer bodo lahko ob določenih spremembah v distribuciji za Onkološki inštitut in popustih ohranili strošek zdravljenja z omenjenima zdraviloma na ravni pred uveljavitvijo novega pravilnika, so še sporočili iz družbe Roche.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
17. 05. 2007 22.34
Uvozniki zdravil in ne Krka. Malo treba ta lobi pogledat. Če ne bi bilo Srbov, potem ne bi bilo KRKE in LEKA na taki stopnji. To so samo veze preko komunistov in ne od kapitalistov. Spustili so pa samo 20 procentov od povišanja cene, kar pa ni isto.
yanker007@gmail.com
17. 05. 2007 21.47
Se vid, da nova ablast še ni zamenjala direktorja v Krki ;)
ernest83
17. 05. 2007 21.40
Ko se bo direktor Krke spet hvalil z dobičkom ga bi lahko nekdo na gobec.
Prvo Bore
17. 05. 2007 17.44
No SDS JJ pristaši, kdo pa je to napravil?