Slovenija

'Niso vsi isti, a včasih je težko ločiti'

Ljubljana, 05. 12. 2010 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob 20. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije so spregovorili Kučan, Bučar in Peterle. Kučan meni, da je denacionalizacija ena od usodnih napak, Bučarja skrbijo težave v EU, Peterle pa meni, da so ljudje bolj razdeljeni kot prej.

Kučan: Treba je skrbno pogledati, kakšni so razlogi za tako velik razmah socialnega razlikovanja. Čeprav mislim, da je to razlikovanje še vedno dovolj sploščeno, če odmislite ekstrem na vrhu lestvice bogatenja. In še ta je problematičen predvsem zato, ker večinoma ni bil dosegljiv z lastnim delom ali lastno ustvarjalnostjo, pač pa je posledica pravnih nedorečenosti, bodisi v postopku privatizacije bodisi v postopku denacionalizacije. Za slednjo menim, da je ena od usodnih napak mlade slovenske države.
Kučan: Treba je skrbno pogledati, kakšni so razlogi za tako velik razmah socialnega razlikovanja. Čeprav mislim, da je to razlikovanje še vedno dovolj sploščeno, če odmislite ekstrem na vrhu lestvice bogatenja. In še ta je problematičen predvsem zato, ker večinoma ni bil dosegljiv z lastnim delom ali lastno ustvarjalnostjo, pač pa je posledica pravnih nedorečenosti, bodisi v postopku privatizacije bodisi v postopku denacionalizacije. Za slednjo menim, da je ena od usodnih napak mlade slovenske države. FOTO: Dare Čekeliš

Konec meseca bo minilo 20 let od plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Skoraj soglasna podpora plebiscitu – za osamosvojitev se je izreklo 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev oz. 95 odstotkov udeleženih volivcev – je omogočila priprave na dejansko osamosvojitev Slovenije pol leta pozneje, junija 1991.

O takratnem in sedanjem stanju v državi so spregovorili Milan Kučan, takratni predsednik predsedstva, France Bučar, predsednik takratne slovenske skupščine in Lojze Peterle, predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade. Zbrali smo nekaj odgovorov iz intervjuja za STA.

'Status quo je slab za upokojence'

Kučan je prepričan, da je Slovenija dosegla veliko in da te “prehojene poti ne bi smeli meriti skozi prizorišče političnih afer, ki zamejujejo slovenski javni prostor zdaj, pa tudi ne skozi zlom vrednot, ki jih je uveljavljala neoliberalna ali ultraliberalna gospodarska razvojna koncepcija.” Kot meni, je “velika sprememba potrebna v spoštovanju tega, kar je zapisano v normativnih aktih, v spoštovanju institucij, njihove avtoritete, v spoštovanju dostojanstva državljanov.”

Na vprašanje, ali se vlada uspešno spopada s krizo, pa Kučan odgovarja, da je vlada v prvem obdobju dajala poudarek predvsem blaženju socialnih posledic krize, a se obenem sprašuje, ali je možno poiskati pravo pot reševanja teh kriznih razmer mimo tega, kar se dogaja v svetu.

“Znotraj tega vidim prizadevanja in pogum nekaterih ministrov, ki kljub razmeram vendarle gledajo tudi dolgoročno. Zlasti mislim na pokojninsko reformo, ki ni samo reforma, izzvana z nujnostmi, ampak je reforma, ki gleda tudi naprej in gre mimo tega, kar se kaže skozi ravnanje DeSUS, da brani nek status quo. Dolgoročno gledano je status quo slab za upokojence. Tudi sindikati branijo obstoječe stanje, ki je pa slabo. Če se ukvarjaš samo z vprašanjem, kako čim pravičneje razdeliti to, kar imaš, potem spregledaš, da je glavni motiv vendarle, kako imeti več. Torej kako vzpodbuditi gospodarstvo in kako mu olajšati, da se v krizi trdno postavi na lastne noge,” pravi Kučan.

Bučar: Mnoge naše institucije ne delujejo v skladu z ustavo, kar še posebej velja za parlament. Problem je namreč v tem, da se najbolj pomembne odločitve ne sprejemajo v parlamentu, čeprav bi se formalno morale, pač pa zunaj njega. In dokler ne bomo dobili parlamenta, ki bo dejansko imel stvari v rokah, toliko časa ne bo bolje.
Bučar: Mnoge naše institucije ne delujejo v skladu z ustavo, kar še posebej velja za parlament. Problem je namreč v tem, da se najbolj pomembne odločitve ne sprejemajo v parlamentu, čeprav bi se formalno morale, pač pa zunaj njega. In dokler ne bomo dobili parlamenta, ki bo dejansko imel stvari v rokah, toliko časa ne bo bolje. FOTO: POP TV

'Težave drugih tudi naše lastne težave'

Bučar pravi, da je zaskrbljen glede težav, ki jih ima EU, in grožnjah, ki ji pretijo. “To so namreč grožnje, ki pretijo tudi nam. Slovenija je namreč kot država življenjsko odvisna od Evrope,” je prepričan. Glede pomoči drugim državam, ki so zašle v krizo, pravi, da težave drugih pomenijo tudi naše lastne težave. “Reševanje evra je namreč tudi v našem interesu, saj stabilen evro pomeni tudi stabilnost našega finančnega sistema.”

In kako ocenjuje delo sedanje vlade? Kot pravi, bi v tem času imela vsaka vlada veliko dela, a je prepričan, da ta vlada v veliki meri ni dobro opravila svojega dela. “Vendar pa je treba tudi poudariti, da ga verjetno tudi nobena druga ne bi. Gre namreč za velike težave.”

Glede pokojninske reforme meni, da je popolnoma jasno, da jo je treba izvesti, a kot pravi, to ni vprašanje za referendum. “Vprašanje pa je, ali je res reforma pokojnin tista, ki lahko vpliva na reševanje gospodarske krize, kar je sicer v tem trenutku prednostno. Vprašanje namreč je, ali ni morda trenutno bolj potrebno kaj drugega,” pravi Bučar.

Kako pa vidi delovanje opozicije? Prepričan je, da se opozicija ne obnaša tako, kot se za opozicijo spodobi. “Vloga opozicije namreč ni, da za vsako ceno nagaja vladi, ampak da preprečuje napake, ki bi jih delala vlada, in da sodeluje pri nalogah, ki so v skupnem interesu. Ne pa, da je proti vladi samo zato, ker mora biti proti. To je znamenje popolne politične nezrelosti.”

Peterle: Formalne podlage za tajkunizacijo so bile izgrajene na podlagi Drnovškovega modela privatizacije. Managerska privatizacija je bila ves čas v zraku. Zgodila se je tako, da je močno zavrla gospodarstvo in še posebej poslabšala status bank.

Pravila pravne države smo pri nas zamenjali za pravila požrešnosti. Nekateri so zase želeli preveč. Zdaj država plačuje za lakomnost posameznikov in se banke že tretjič sanirajo.
Peterle: Formalne podlage za tajkunizacijo so bile izgrajene na podlagi Drnovškovega modela privatizacije. Managerska privatizacija je bila ves čas v zraku. Zgodila se je tako, da je močno zavrla gospodarstvo in še posebej poslabšala status bank. Pravila pravne države smo pri nas zamenjali za pravila požrešnosti. Nekateri so zase želeli preveč. Zdaj država plačuje za lakomnost posameznikov in se banke že tretjič sanirajo. FOTO: Blaž Garbajs

'Niso vsi isti, a včasih je težko ločiti''

Peterle na vprašanje, ali je čas za bolj korenite spremembe ustave odgovarja: “Mislim, da je čas za spremembo ustave, tudi glede postavljanja vlade. Imamo tako ustavo, da če se ne zgodi nekaj zelo posebnega znotraj same koalicije, smo obsojeni na štiri leta take vlade. Še dve leti tega ... jaz res ne vem, kako bo izgledal finale: Imamo predsednika vlade, ki teka gor in dol po igrišču, hkrati bi streljal na tri gole, zadene pa ne nobenega. Vsi skupaj bomo morali premisliti, vsak volivec. Danes ljudje pravijo: 'Vsi so isti.' Niso vsi isti, a včasih je težko ločiti.”

Peterle ugotavlja, da so ljudje po dvajsetih letih bolj razdeljeni kot prej, in to kar naprej glede istih vprašanj. “Težko bomo dosegli kaj velikega skupaj, če te razdeljenosti ne bomo premagali. Zdi se mi, da se bolj bližamo letu 1941 kot letu 2011. Ko gledam, s čem si populisti ali celo posamezna ministrstva pomagajo, se sprašujem, kam gremo.”

Glede reform pa: “Tudi Karl Erjavec ve, da se tako ne da več živeti, da so reforme nujne. Tisti, ki danes vztraja na statusu quo, koplje jamo tej državi. Ko vidiš, da ne gre, moraš nekaj narediti. Vlado imamo zato, da izvaja reforme, ne da taktizira. Čim bolj bodo odlašali nujne reforme, tem večjo ceno bomo plačali vsi. Ta vlada je očitno pozabila, da je najboljša socialna politika podpora gospodarski rasti. Ta vlada skuša lajšati bolečine, ne odpravlja pa vzrokov za krizo.”

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neli Zivko
21. 12. 2010 01.31
skrajni čas je da se v sloveniji "zbudimo" in pričnemo....delati.Naša glavna napaka je lenoba,skozi leta smo postali lenuhi..zastonj iščemo krivce za krizo v Slo. p.s. Kučan in ostali :čas je da pričnete balinati kot ostali penzionisti, Niste več IN!!!
Marko Varga
06. 12. 2010 12.22
čebelar je nekam zaskrbljen...
Marko Varga
06. 12. 2010 11.25
kmalu bomo praznovali tudi 20 letnico od prve prodaje družbene lastnine,ki se je dogajala v Kočevski reki v režiji JJ...
Tonček Balonček
06. 12. 2010 11.14
Jimi1, nisem vedel, da je Tovšakova v Forumu21! A ni omna članica Združenja kaloliških managerjev? A Opus Dei je v Forumu21= Pa direktor HypoAlpe Adre tudi?
volek
06. 12. 2010 11.10
Jimi1, Peterletova vlada je bila slaba, to je res, ampak oni niso ukinili SDK. To je storil Drnovšek ker je SDK ugotovil ogromne kraje družbrnega premoženja s strani rdečih tovarišev. Bučar je velik krivec ker je nasprotoval lustraciji skupaj z družino Hribar. Grobar, ki je skopal precej jame je vsekakor tudi Drnovšek.
Jimi1
06. 12. 2010 10.06
Hja državni grobarji so spregovorili.... Kučan; ustanovitelj roparskega F21, in mecen "pravne države", ki v resnici pomeni lopovsko pravokracijo-kleptokracijo..... Peterle; Mecen ukinitve SDK in s tem moralni pobudnik za divje lastninjenje. PObudnik razlastitve naroda v korist RKC...... Bučar; Pisec ustave, ki je to omogočila in kot tak človek ki je vse do sedaj (in še) molčal ob zakonskih neskladjih z ustavo..... Vsem trem in njihovim pomočnikom ; HVALA !
mate08
06. 12. 2010 10.01
veleposestnike treba skozi davčni primež stisniti do te mere, da odproda nepotrebno premoženje!!
porka.malorka
06. 12. 2010 09.55
Narejene so bile tri hude napake. 1. Prehitra denacionalizacija- Sedaj se ugotavlja,da so nekateri dobili po 2x vrnjeno 2. Divja privatizacija 3. Jazbinškov zakon
CtrlDelete
06. 12. 2010 09.45
Orgljice, harmonika,čebelice, monotona retorika in tiha molitev so značilnost g.Lojzeta Peterleta. Je zelo prijazen, monotono duhovit, tih, do trenutka ko se spremeni v čebelo ubijalko. Peterle govori kako smo ob osamosvojitvi bili enotni, kako nas je več kot 90% verjelo v samostojnost, kako nas je 90% verjelo v en cilj... Zakaj ste že naslednji dan po osamosvojitvi g.Peterle vi in vaši enako misleči začeli deliti ljudi na tiste ki so vaši, pa na tiste ki niso vaši, so pa takoj postali za vas "rdeči". "komunajzarji", na ljudi ki jih je treba globoko zakopati....itd. A so po vaše tudi ti ljudje zaslužni za samostojnost naše države ali smo mi ki nismo vaši bili uporabljeni samo kot orodje za dosego nekih vaših "višjih" ciljev? G. Peterle....bodite pozorni do čebelic in medu, ker to vam res gre dobro od rok. Pa bodite še naprej v Bruslju....je bil mir kar nekaj let tu doma! Lačni pa itak ne boste...Karitas bo poskrbel če bo treba!
trzican
06. 12. 2010 09.24
pametno razmišljanje
cirenij
06. 12. 2010 08.29
Slučajno mi je prišla v roke Izjava ob referendumu o zakonu o RTV Slo, kjer komisija pri škofovski konferenci poziva vernike, da glasujejo PROTI. (material razdeljen po vseh cerkvah).Kot razbiram, so RKC kot največjemu monopolistu kršene pravice.(verjetno materialne). Jezus pa je rekel, da ni važno ali je človek katolik, pravoslavec....., le da je dober človek in živi po njegovem nauku. Vtikanje RKC v vse sfere, je nedopustno
Tadej Cener
06. 12. 2010 08.25
pahor vse tajkune daj zapret pa boš car
loden
06. 12. 2010 08.17
Eh, loden, utihni, da ne bo pisalo, vaš komentar vsebuje neprimerne besede....
CtrlDelete
06. 12. 2010 08.06
zek05.12.2010, 20:38 --- neverjetno, kako si vse priredil po svoje....tudi ti si član te velike familije ki se ji reče Slovenija, pa to ne pomeni da si pošten!
cirenij
06. 12. 2010 07.52
Vsi so za pokojninsko reformo. V redu, vendar je potrebno prej razlastit pokradeno, pošteno prodat in potegnit črto, kje smo. Vsi se obešajo na hrbte najnižjih slojev. Peterle je z denacionalizacijo popravil ogromne krivice nekaterim. Po tej reformi storjenih krivic delovnemu človeku pa se nihče ne loti. In zdaj greje drag fotelj v Bruslju. Medčloveški in družinski odnosi so pa na nuli. Večina ljudi je celodnevno obremenjenih, za otroke jim ostane malo časa. To je kapitalizem, izkoriščanje človeka po človeku. Naš socializem (ne komunizem) je bil balzam delovnemu ljudstvu.
dule100
06. 12. 2010 07.32
Seveda je pokojninska reforma potrebna. Jaz bi tudi tako mislil, če bi imel 3.000 Eur pokojnine !
loden
06. 12. 2010 07.06
Vsaj zdi se mi, da so bili Čehi.
loden
06. 12. 2010 07.04
SEBASTI 06.12.2010, 06:41 Čehi so imeli prav.
loden
06. 12. 2010 06.59
Kdo je najmogoćnejši kralj in kdo največji revež je pa zelo relativno (pa smo spet pri starih filozofih...). Včasih je največji kralj lahko največji revež, drugič spet pa je lahko največji revež, največji kralj.
loden
06. 12. 2010 06.49
Najbolj boleče je, ker je (v noriji boja za preživetje, po drugi strani pa nadstandarda) razpadla DRUŽINA, kot osnovna vrednota človeške družbe.