Slovenija

Niso potrebni vsi podatki

Ljubljana, 22. 08. 2006 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je pritrdilo, da za delovanje izravnalnih shem ni potreben nabor vseh podatkov, ki jih zahteva Vzajemna.

Lekarni Ljubljana ne bo treba pošiljati vseh podatkov Vzajemni
Lekarni Ljubljana ne bo treba pošiljati vseh podatkov Vzajemni FOTO: POP TV


Ljubljansko okrožno sodišče je zdravstveni zavarovalnici Vzajemna, ki je tožila Javni zavod Lekarna Ljubljana, delno zavrnilo zahtevo po pošiljanju podatkov o prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju. S tem je sodišče pritrdilo stališču Lekarniške zbornice Slovenije, da za delovanje izravnalnih shem ni potreben nabor vseh podatkov, ki jih zahteva Vzajemna, so sporočili iz lekarniške zbornice.

Okrožno sodišče v Ljubljani je opredelilo tudi obliko pošiljanja podatkov, ki je bistveno drugačna in enostavnejša od oblike, ki jo je sprva zahtevala Vzajemna. V začasni odredbi Lekarni Ljubljana je sodišče zapisalo, da sme za te podatke znašati nadomestilo največ 0,75 odstotka od zneskov bruto obračunanih škod. To pa pomeni, da mora v primeru, če tožeča stranka zaradi lažjega in hitrejšega izpolnjevanja obrazcev za ministrstvo za zdravje želi več podatkov, to tudi plačati, ne more pa zneskov povišanih nadomestil za zagotavljanje dodatnih podatkov uveljavljati v sistemu izravnalnih shem.

Sklep sodišča potrjuje stališče Lekarniške zbornice, ki je ves čas poudarjala, da se je želela Vzajemna v primeru izravnalnih shem okoristiti na račun lekarn z neupravičeno razširitvijo nabora podatkov, ki jih potrebuje za racionalizacijo svojega poslovanja, kar je bilo posledično povezano s povečanim obsegom dela za lekarne, so zapisali v lekarniški zbornici.

Vzajemna je vložila tožbi proti največjima lekarnama

Vzajemna
Vzajemna FOTO: POP TV


Kot je znano, je zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je na okrožni sodišči v Ljubljani in Murski Soboti vložila tožbi proti največjima lekarnama v Sloveniji, Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana in Javnemu zavodu Pomurske lekarne, ker Vzajemni ob izdanih računih ne pošiljata ustreznih specifikacij, kot jih predvideva zakonodaja, ki je pričela veljati lani septembra in ki uvaja izravnalne sheme v dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih. Ravnanje lekarn bi lahko po mnenju Vzajemne ogrozilo delovanje izravnalne sheme ter uresničevanje javnega interesa pri dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih.

O tožbi Vzajemne proti Pomurskim lekarnam pa je že odločalo Okrožno sodišče v Murski Soboti, ki je konec prejšnjega meseca Pomurskim lekarnam naložilo pošiljanje vseh podatkov glede računov iz naslova dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj.

Po mnenju lekarniške zbornice dejstvo, da sta dve sodišči o isti zadevi odločili različno, potrjuje njihova opozorila o pomanjkljivosti zakona, ki je uvedel izravnalne sheme. Posredno je privedel izvajalce zdravstvenih storitev v položaj, v katerem je dopuščena zloraba prevladujočega položaja ene izmed zavarovalnic, ki izvajajo prostovoljno zdravstveno zavarovanje ter odprl vrata finančnemu pritisku na izvajalce zdravstvenih storitev, so še zapisali v lekarniški zbornici.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.