Slovenija

'Nismo se usklajevali glede plač'

Ljubljana, 02. 10. 2009 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z ustavnega sodišča so sporočili, da se glede ureditve plač sodnikov niso usklajevali z ministrom Zalarjem in ministrico Pavlinič Krebsovo. Le glede ureditve plač funkcionarjev ustavnega sodišča.

Na ustavnem sodišču so v sporočilu za javnost, s katerim se odzivajo na navedbe v anonimnem pismu, ki sta ga prejela poslanca Vinko Gorenak (SDS) in Zmago Jelinčič (SNS), zapisali, da so funkcionarji ustavnega sodišča, predsednik, ustavni sodniki in generalni sekretar ter da se tudi njihove plače urejajo v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju.

evri
evri FOTO: Reuters

Ustavno sodišče se je usklajevalo tudi že glede zakona o sistemu plač v javnem sektorju in ob pripravi novele tega zakona leta 2008, so zatrdili in dodali, da sta se tedaj z ministrom Gregorjem Virantom v imenu ustavnega sodišča usklajevala predsednik ustavnega sodišča in generalna sekretarka."Tako je ravnalo tudi ob pripravi tokratne novele zakona, ki ureja tudi plače funkcionarjev ustavnega sodišča. Gre namreč za zakonsko ureditev, ki neposredno zadeva položaj ustavnih sodnikov, zato ustavno sodišče v takšnih primerih pove svoje mnenje, seveda zgolj v tem ozkem okviru," so poudarili na ustavnem sodišču.

Po navedbah omenjenega sodišča je na to, da plače ustavnih sodnikov v veljavni ureditvi niso ustrezno urejene, Zalarja opozoril predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik že ob obisku 3. decembra lani. "Ko je bilo v okviru pristojnih ministrstev oblikovano predlagano besedilo novele zakona, je bilo to predloženo tudi ustavnemu sodišču," so pojasnili. Ob tem so zatrdili, da je ustavno sodišče predlagano besedilo s tega vidika obravnavalo in svoja stališča do ureditve vprašanj plač funkcionarjev ustavnega sodišča sporočilo v pisni obliki.

Prav tako so svoja stališča predstavili na sestanku s Pavlinič Krebsovo in z državnim sekretarjem na ministrstvu za javno upravo Boštjanom Škrlecem, so pojasnili. Kot so dodali, je bila na sestanku poleg Tratnika navzoča tudi generalna sekretarka ustavnega sodišča Jadranka Sovdat.

V anonimnem pismu omenjenima poslancema je med drugim zapisano, da se je vsebina plačnega zakona za sodnike usklajevala na ustavnem sodišču pri generalni sekretarki tega sodišča. Pri tem usklajevanju naj bi bila prisotna Škrlec in Pavlinič Krebsova.

Kot je znano, so poslanci SDS in SNS v torek vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju in noveli zakona o sodniški službi. Odbor za notranjo politiko pa je danes predlagal DZ, da od ustavnega sodišča zahteva ustavno presojo zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o obeh omenjenih novelah.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
04. 10. 2009 21.39
KDOR HOČE REFERENDUM NAJ BO TUDI PLAČNIK TEGA REFERENDUMA!!!!!!!!!
Buena Vita
04. 10. 2009 21.28
fuj hočemo referendum
NOshit
03. 10. 2009 11.03
miha040
02. 10. 2009 18.07
hahahaa pri nas je veliko visokih državnih ljudi samo za pred zid, saj dejansko delajo kot jim paše...
odbogaposlan
02. 10. 2009 17.56
he,he,! ako kot se nista dogovarjala Baučer in Šrotek! he,he! POPOLNOMA ČISTI! OPRANI!
odbogaposlan
02. 10. 2009 17.55
he, he , he, niso se usklajevali! pod mizo! he,he. pa kdo vam še verjame!
CezDrnInStrn
02. 10. 2009 17.51