Slovenija

Pri posojilih so banke suverene

Ljubljana, 24. 04. 2009 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./STA/D.Š.
Komentarji
12

V Novi Ljubljanski banki poudarjajo, da so pri obravnani posojil poslovali v skladu z zakonskimi določili. Predvidene spremembe zakonov ne želijo komentirati.

V NLB smo seznanjeni s sklepi vlade, ker pa vsebine predvidenih zakonskih in podzakonskih sprememb ne poznamo, je še preuranjeno za komentarje oz. ocenjevanje njihovih posledic. Dokler napovedane spremembe zakonov in uredb, ki urejajo izdajo poroštva, ne bodo znane, so aktivnosti za izdajo obveznice NLB začasno odložene, so dejali v Novi Ljubljanski banki.

NLB
NLB FOTO: Dare Čekeliš

"Ponovno poudarjamo, da se banka pri obravnavi posojil odloča izključno na podlagi strokovnih, poslovno-ekonomskih kriterijev, upoštevajoč razmere v širšem okolju. Pri svojem ravnanju deluje skladno z zakonskimi določili, internimi akti in sklepi organov upravljanja ter v interesu banke, vseh njenih delničarjev, varčevalcev ter tujih in domačih kreditorjev. Navedeno seveda velja tudi za kredite za menedžerske odkupe podjetij," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Opozorilo Banke Slovenija

V Banki Slovenije poudarjajo, da je država pomemben vendar ne edini lastnik NLB in NKBM. Banka Slovenije tako od članov uprav in nadzornih svetov bank in hranilnic zahteva, da upoštevajo cilje banke kot celote in morajo tem ciljem "podrejati morebitne drugačne osebne ali posamične interese delničarjev, uprave, javnosti ali drugih oseb“, poudarjajo v Banki Slovenija.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Banka Slovenije tudi od ostalih bank in hranilnic zahteva, da si v vseh okoliščinah prizadevajo za neodvisno sprejemanje odločitev in na tej podlagi presojajo morebitna mnenja in navodila tistih, ki so jih izvolili, predlagali oziroma imenovali. Poudarjajo, še da v bankah v pretežni posredni ali neposrednio državni lasti potekajo revizije menedžerskih prevzemov, vendar poudarjajo, da bodo šele na podlagi revizij ugotovljena konkretna dejstva, na podlagi katerih bo mogoče sklepati o kršenju pravil in sklepov Banke Slovenija.

Banka Slovenija je še pohvalila prizadevanja vlade za reševanje finančne krize in hkrati dodala, da bi z bolj jasnimi pravili povečala učinkovitost državne podpore , ki še vedno ni zaživela v polni meri. Poudarili so še, da pozorno spremljajo financiranje prevzemnih aktivnosti s pomočjo kreditov, ki jih odobravajo banke.

NKBM: O posojilih nismo odločali

NKBM
NKBM FOTO: Kanal A

Nadzorni svet Nove kreditne banke Maribor (NKBM) se je danes odzval na sklepe, ki jih je vlada sprejela glede reprogramov posojil.

Poudarjajo, da nadzorni svet NKBM deluje v sedanji sestavi od začetka septembra preteklega leta. "V tem času ni odobril oziroma dal soglasja k nobenemu posojilu za managerski odkup podjetij, kar tudi ni v pristojnosti nadzornega sveta. V času svojega delovanja je stalno spremljal vprašanje primernega zavarovanja kreditov in tudi odobrenih kreditov za managerske odkupe. Od uprave ves čas tudi zahteva ustrezno skrbnost glede zavarovanj teh kreditov. Sodelovanje z upravo je ustrezno in le-ta deluje v skladu s sprejetimi poslovnimi načrti," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

V nadaljevanju navajajo, da nadzorni svet "o podaljšanju kreditov za managerske odkupe v letošnjem letu, ki naj bi jih odobrila NKBM, ni bil obveščen in ni odločal". Zato je na današnji seji sprejel sklep, da uprava pripravi poročilo o podaljšanju posojil za menedžerske odkupe v letu 2009 oziroma novih odobritvah.

Včeraj je ministrski zbor sklenil, da v primeru nekaterih reprogramov posojil, povezanih z menedžerskimi prevzemi in lastniško konsolidacijo, pričakovanja vlade niso bila uresničena, upravi in nadzorna sveta NLB in NKBM pa niso sledili sklepom Banke Slovenije. Vlada meni, da obstoječa nadzorna sveta ne izpolnjujeta odgovorno svojih nalog in obveznosti.

Zadnje dni je prišlo prav zaradi omenjenih težav do razhajanj v vladni koaliciji. Gospodarski minister Matej Lahkovnik pa je zagrozil celo z odstopom. Ker je bil s sprejetimi sklepi zadovoljen, se je Lahovnik odločil, da bo ostal na položaju.

Janša: Sklep vlade ni rešil ničesar

Predsednik SDS Janez Janša je danes poudaril, da četrtkov sklep vlade o ravnanju bank NLB in NKBM v primeru nekaterih reprogramov posojil, povezanih z menedžerskimi prevzemi in lastniško konsolidacijo, ni rešil ničesar, le pomiril razmerja znotraj koalicije. Po njegovem je treba preprosto izvajati dopolnjen zakon o javnih financah. "Vlada ne sme sprejemati sklepov, s katerimi zgolj ponavlja tisto, kar piše v zakonu, in to, kar je sprejela v četrtek, že bolj ali manj piše v zakonu, ki je bil sprejet v državnem zboru," je dejal Janša ob današnji predstavitvi svežnja predlogov največje opozicijske stranke za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer v Sloveniji in dodal, da bi se zakon o javnih financah moral preprosto izvajati.

"Včerajšnji sklep ni prinesel ničesar. Kar veže pristojne institucije, je zakon," je poudaril in dodal, da je ta sklep zgolj "besedilo, s katerim so pomirili razmerja znotraj koalicije, rešil pa ni ničesar". "Posojilo, ki je bilo podaljšano, ostaja podaljšano, predsednik uprave banke, ki ga je podaljšala, ostaja predsednik uprave, koalicija ostaja cela," je zatrdil in izrazil prepričanje, da edino dejstvo ostaja to, da je "nekdo dobil denar".

Vlada je v četrtek po koalicijskih trenjih, ki jih je povzročilo reprogramiranje 150 milijonov evrov posojila Infond Holdingu, ugotovila, da v primeru nekaterih reprogramov posojil, povezanih z menedžerskimi prevzemi in lastniško konsolidacijo, pričakovanja vlade niso bila uresničena, upravi in nadzorna sveta NLB in NKBM pa niso sledili sklepom Banke Slovenije.

Vlada je poudarila, da se se s tem ne strinja in izrazila mnenje, da obstoječa nadzorna sveta ne izpolnjujeta odgovorno svojih nalog in obveznosti.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
28. 04. 2009 09.08
Tonček Balonček Se strinjam. Niso. Ker jih vedno rešujemo davkoplačevalci. Kako je z nadzornimi sveti pa tako ali tako vemo vsi. In če mačku stopiš na rep ...
Tonček Balonček
26. 04. 2009 06.37
Kako so banke lahko suverene, če jim poroštva daje država, njiuhove bankrote pa sanirajo davkoplačevalci. NLB in NKBM smo sanirali že pred 20 leti! in verjetno ju bomo še kdaj, pri zapravljanju so pa seveda suvereni, kot Bavčar in drugi direktorji! Naj bo suveren in naj mu poberejo ves denar in premoženje, ki ga ima! Iz česa je postal suveren lastnik nekih stomiljonskih portfeljev? A to ej posledica umika države iz gospodarstva?
ojster10
25. 04. 2009 07.35
Res nisem bančnik, da nas pa imavečina bančnikov in nadzornikov za tako neumne si pa nisem mislil. Zgleda, da so vse vrednote kaj je prav in narobe odšle z pohlepom po denarju in politični moči.
metuljka
24. 04. 2009 19.33
Če banka ne dobi nobenega denarja (poceni ali nepovratnega) denarja od države, oz. je kao privat, potem naj bo neiodvisna. Če želi, naj tudi daje kredite zblojenim vodilnim. Če je pa banka državna, tako kot NLB ali NKBM, potem naj pa bojo tiho nadzorniki. To, da so bili neodvisni je pomenilo samo to, da so neodgovorni in nesposobni. Od kje neki pa je kriza???
pikam_dopust
24. 04. 2009 15.43
Sodelovanje z upravo je sicer ustrezno, vendar niso bili o ničemer obveščeni. NS je res zrel za odstrel - če še sedaj ne zna presoditi, kaj je "ustrezno sodelovanje z upravo". (hint - to, da te ne obveščajo o takem posojilu, ni ravno zgled dobrega sodelovanja). Hja - sicer pa osliček, senca, na mrtvo mahanje po njej s kolom (nihče ne bo nič odgovarjal...).
manco-capac
24. 04. 2009 15.04
Nadzorniki so še od prejšnje vlade...
Tonček Balonček
24. 04. 2009 14.46
A slovenske banke v zadnjih letih res ne vidijo druge perspektive in vlaganj, kot je financiranje managerskih odkupov, kjer gre le za spremembo lastništva, anuitete in obresti pa se financirajo iz tekočega poslovanja, trpi pa razvoj in nova vlaganja teh istih podjetij? A to je ta famozna zahodna ekonomija, ki nas bo rešila iz komunističnega planskega gospodarstva? Posledice tega plelaganaj iz votlega v prazno čuti ves svet!!
Uporabnik113189
24. 04. 2009 14.39
Očitno so ukrepi vlade tokrat pravi. Nadzorni sveti že iščejo izhode, ali povedano drugače, podgane se pripravljajo na beg. Grozi jim namreč osebna in materialna odgovornost za sprejete odločitve. To bo pa od sile zanimivo. Vlada je začela tresti drevo, da bodo dol popadala črviva in gnila jabolka..Imajo dobre plače, pa lahko najamejo posojilo na 15ali 20 let in plačajo nastalo škodo..Ker so bankiriji bodo dobili poseben popust na obresti..
titovka
24. 04. 2009 14.26
saj ni čuden, da smo v riti, ker imamo takšne bedake v nadzornem svetu, ki nimajo pojma o pojmu!!!!
matej1111
24. 04. 2009 14.23
Vsi bi radi za svoje poskrbeli!
cupofmarja@email.si
24. 04. 2009 14.18
zakaj že mamo nadzornike........
Pticja_Grapa
24. 04. 2009 14.02
hehehheheh.........................