Slovenija

'Nisem rekel, kar misli Del Pontejeva'

Bruselj/Ljubljana, 31. 01. 2007 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Jaz nisem rekel tega, kar Carla Del Ponte misli, da sem rekel," je v odzivu na kritiko glavne haaške tožilke dejal Rupel.

Zunanji minister Dimitrij Rupel
Zunanji minister Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je pojasnil, da je glede njegovih izjav o nadaljevanju pogajanj EU s Srbijo in odzivov glavne haaške tožilke Carle Del Ponte nastal nesporazum. "Jaz nisem rekel tega, kar ona misli, da sem rekel," je dejal minister in pojasnil, da je za časnik European Voice dejal le, da bi moral Beograd pogoj sodelovanja s Haagom izpolniti do konca pogajanj z EU.

Minister je ponovil stališče, ki ga je pred tem na spletnih straneh objavilo zunanje ministrstvo, da je na zasedanju zunanjih ministrov EU 22. januarja v Bruslju zagovarjal spodbuden odnos do Srbije in do nadaljevanja pogajanj o pridruženem članstvu, ne da bi opustili pogoj popolnega sodelovanja s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Minister je potrdil, da je za časnik European Voice dejal, da bi EU morala nadaljevati pogajanja s Srbijo tudi brez aretacije glavnega haaškega obtoženca, generala Ratka Mladića. "Razmišljamo o tem, da bi nadaljevali pogajanja in da bi Srbi morali pogoj sodelovanja s Haagom uresničiti do konca pogajanj. S tem bi nekako približali standarde, ki so predpisani za Srbe, tistim standardom, ki so bili predpisani za Hrvaško," je pojasnil Rupel.

Pri tem je spomnil, da je EU od Hrvaške zahtevala prijetje generala Anteja Gotovine šele pred začetkom pristopnih pogajanj o polnem članstvu, od Srbije pa zahteva prijetje Mladića že pred začetkom pogajanj o stabilizaciji in pridružitvi, ki je bistveno nižja raven pogajanj, ki vodi šele k pridruženemu članstvu.

"Problem, ki je najvažnejši, pa je ta, da smo s tem želeli pomagati demokratičnim silam v Srbiji na volitvah in da bi se položaj teh sil utrdil," je še pojasnil minister. "Nikakor pa nismo rekli, da bi bilo treba Srbijo oprostiti obveznosti sodelovanja s Haagom, nasprotno, ta obveznost ostaja in to smo rekli vsi. Večina v Evropskem svetu misli, da bi bilo potrebno čimprej nadaljevati s pogajanji," je še dejal Rupel.


Carla Del Ponte je zaskrbljena zaradi Ruplovih izjav
Carla Del Ponte je zaskrbljena zaradi Ruplovih izjav FOTO: Reuters


Sporne Ruplove izjave


Glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je v Bruslju namreč izrazila zaskrbljenost zaradi slabenja podpore unije Haagu. Ob tem je posebej izpostavila Ruplove izjave, da bi EU morala nadaljevati pogajanja s Srbijo tudi brez Mladićeve aretacije. "Berem časopise, berem članke in včeraj sem prebrala, da je slovenski zunanji minister javno dejal, da bi se pogajanja morala nadaljevati," je dejala. To je zaskrbljujoče in lahko ogrozi ključno fazo sodelovanja Beograda s Haagom, je še ocenila glavna haaška tožilka.

Del Pontejeva je že pred odhodom v Bruselj kritizirala članice unije, ki si prizadevajo za oživitev pogajanj o sklenitvi stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma s Srbijo tudi brez Mladića v Haagu. Še posebej ostra je bila do Avstrije, Italije in Španije.

Rupel razburil tudi domače politike

Aurelio Juri iz SD je v izjavi za javnost zapisal, da izjava ministra Rupla, da bi EU morala nadaljevati pogajanja s Srbijo tudi brez aretacije Mladića, nima podlage v stališčih državnega zbora.

Koštunica bi prekinil diplomatske stike z vsemi državami, ki bi pristale na neodvisnost Kosova
Koštunica bi prekinil diplomatske stike z vsemi državami, ki bi pristale na neodvisnost Kosova FOTO: Reuters

"Ko je bil Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) pred nedavnim seznanjen z namero vlade, da bi se znotraj EU, Slovenija zavzemala za to, da se izročitev generala Mladića haaškemu sodišču med pogoji za nadaljevanje pristopnih pogajanj Srbije k EU opusti, jo je posvaril, da naj tega ne stori in ji tudi ustrezno preoblikoval smernice," spominja Juri in dodaja, da je Slovenija polno sodelovanje s haaškim sodiščem zahtevala tudi od Hrvaške. Ob tem ugotavlja, da je odziv Carle del Ponte ob tem na mestu in Sloveniji ne more biti v čast.

Na razlike med stališči OZP in Ruplovimi izjavami pa je opomnil tudi poslanec LDS Jožef Školč, ki je na ministra naslovil pisno poslansko vprašanje. Školča zanima, kako da je mimo zakona o zunanjih zadevah in zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU javno izrazil in zagovarjal stališče, ki nima podlage v sklepih odbora DZ za zunanjo politiko.

Mladića na Tromostovje

Ruplove izjave odmevajo tudi na Hrvaškem. Tako je Novi list komentiral, da se je med Ljubljano in Beogradom vzpostavila močna os, če slovenski zunanji minister trdi, da sodelovanje Beograda s haaškim sodiščem ne pomeni, da mora biti Mladić "vklenjen, aretiran in v Haagu". Reški časnik dodaja, da si je potem "rabelj iz Srebrenice" in "morilec osem tisoč ljudi" namesto Scheveningena zaslužil prodajati kostanj na ljubljanskem Tromostovju.

Svoboda kot nagrada za vojni zločin bo potem logično nadaljevanje evropske politike do svojega največjega morišča po drugi svetovni vojni, do Srebrenice, ki se je kazala tudi v izogibanju vojnemu posredovanju in odlikovanjih, ki so jih zaradi popivanja žganja z Mladićem dobili nizozemski vojaki. Novi list

Če Evropska unija resnično noče, kot napoveduje Rupel, pogojevati nadaljevanja pogovorov s Srbijo z aretacijo osumljenca za vojne zločine, ki se sprehaja pod nosom srbskega premierja Vojislava Koštunice, je obstoj haaškega sodišča brezpredmeten, trdi Novi list. Dodaja, da se bo v tem primeru pokazalo, da se zločin včasih splača, evropski predstavniki pa bodo pod krinko lažne humanosti, ljubezni do pravice in poštenja razkrili svoje Janusove obraze.

Podpora Kosovu, spor s Srbijo

Vse glasnejše so govorice, da EU Srbiji popušča v primeru Mladića, da bi dobila njeno podporo v pogajanjih o Kosovu. Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari se je v svojem predlogu zavzel za omejeno neodvisnost pokrajine, česar pa v Beogradu ne podpirajo.

Demokratska stranka Srbije (DSS), ki jo vodi premier Vojislav Koštunica, se tako zavzema za zaostritev odnosov z vsemi državami, ki bi priznale kakršno koli obliko neodvisnosti Kosova, posebej pa s članicami zveze NATO, piše srbski časnik Blic. Kot je razložil njihov vir, šlo naj bi za človeka blizu vladi, to pomeni prekinitev diplomatskih vezi z omenjenimi državami.

V Beogradu in Prištini v petek pričakujejo posebnega odposlanca Združenih narodov za Kosovo Marttija Ahtisaarija, ki naj bi predstavil svoj predlog o prihodnjem statusu Kosova. Koštunica je že sporočil, da se z Ahtisaarijem ne namerava sestati.

To je zapisano v predlogu strankine delegacije, ki so ga v torek dostavili srbskemu predsedniku Borisu Tadiću. Kot še poroča Blic, je omenjeni predlog pogoj DSS za sestavo nove srbske vlade nasploh. Od predsednika Tadića so zahtevali čimprejšnji odgovor.


KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
31. 01. 2007 23.42
Rupel,kot prvošolček, tršica jst pa tega nism reku...............
sracko@mail386.com
31. 01. 2007 23.08
Rupel je podoben Drnovšku. Oba imata čudne prebliske. Oba naj spokata. Drnovšku itak poteče mandat, Rupla pa bo treba odslovit.
kgb@akcija.net
31. 01. 2007 22.13
janezgorenc@email.si
31. 01. 2007 21.58
Koga bi potem predlagali za zunanjega ministra? Meni se je zdel izjemno podkovan g. Ignac Golob, samo žal je že pokojni. G. Turk? Ne vem, če bi se sprijaznil z mestom zunanjega ministra. IMa kdo kako idejo? Lp, Janez
malasutra@gmail.com
31. 01. 2007 21.20
slon v trgovini s porcelanom. to je dober sinonim za rupla v diplomaciji. in ta osebek nas reprezentira v svetu.
Uporabnik113189
31. 01. 2007 20.35
To je zelo lep primer, ki dokazuje mojo trditev, da bom verjetno v času predsedovanja Slovenije od sramu nosil vrečko na glavi.
Uporabnik113189
31. 01. 2007 20.07
Tokrat se je naš minister dobro "opekel". Segel je žerjavico, ki jo greje Carla, ki ne pozna usmiljenja. Ja, torej on predlaga, da bi lahko Mladič medtem ko se Srbija priključuje od teže vesti sam zaključil svoje zločinsko pot. Če bo imel še kakšno tako idejo, se mu lahko zgodi srečanje v Hagu, ki mu ne bo všeč.
esfflight
31. 01. 2007 19.34
Gospod Rupel je bolan, kar je razvidno iz njegovih izjav, ki so kontraverzne.Sedaj so ga pogostili v Beogradu in je njihov. Poleti gre na morje in bo na drugi strani. Misli da je povsod tako kot v Sloveniji zamenja stranko in izjavo pa je ze spet na sedlu. A konj je vedno nizji. Mislim da bi bil cas zanj da ga se odstrani, saj sam tako ne bo sel nikamor. Mi pa se moramo zamisliti kaksen clovek nas predstavlja po svetu, saj je zunanji minister prvo srecanje neke dezele z nami in ze prvi vtis naredi lahko slabo sliko.
theta
31. 01. 2007 18.54
Srbija ni 'talka'. Gre se preprosto za to, da države, kjer pravosodje ne deluje niti pri vojnih zločinih, pač nikoli ne morejo sprejeti v EU, saj bi to bilo slabo znamenje za prihodnost unije. Pravni red je temeljni kamen EU. Do Rupla imam mešano mnenje, predvsem me moti njegova izjemna toleranca do izzivanj sosedov, ki jih ima za prijatelje. Namesto, da podpiramo 'pot v Evropo' Srbije in Hrvaške, rajši malo bolj podprimo Makedonijo, ki ni nikoli se šla etničnega čiščenja, se zelo trudi in na sploh tudi nas bistveno bolj ceni, kot zgoraj navedeni 'prijatelji'
lebdim@email.si
31. 01. 2007 14.46
ja, jaz pa ne podpiram janševe vlade ... podpiram vlado LDS ... sicer pa me politika NE INTERESIRA, NE ZANIMA in me BRIGA, kaj se dogaja ... itak pa SDS sam neki obljubljajo, naredijo pa NIČ ...
janezgorenc@email.si
31. 01. 2007 14.34
Podpiram vlado g. Janše, podpiral sem podpis Vilniuške izjave, toda tukaj je mojo podporo izgubil. Razumem, da ima Slovenija stkane močne gospodarske vezi s Srbijo, toda so meje, preko katerih se ne sme iti. In Mladič je taka meja. Mislim, pa kdo so ti Srbi? Oni da bodo ohlajali odnose z določenimi državami? Kaj so supersila ali kaj? Kolikokrat bi mi morali s kom ohlajati odnose. Ampak ne, še vedno smo prijatelji, še vedno imamo odlične odnose. Zakaj, denimo, mora Rupel poudarjati, da je Mesič njegov prijatelj? Kakšen prijatelj neki? Nekdo, ki izjavlja, kar izjavlja on, ni moj prijatelj. In če si lahko Srbija, ena najrevnejših držav v Evropi, privošči ohlajanje odnosov in celo prekinitev diplomatskih odnosov, potem ni opravičila, zakaj bi ob podobnjih 'grožnjah' Mesič bil prijatelj našega zunanjega ministra. Res je, čas je, da spoka. Toda: ali ve kdo za koga drugega, ki bi ga lahko nadomestil? Ker je žal tako, da si mi - pa ne mislim samo politikov, tudi ljudje - ne upamo biti država. Žal. Hrvati si upajo. Srbi si še bolj upajo. Mi si pa ne. Zelo sem žalosten zavoljo tega. Lp, Janez
toxicox
31. 01. 2007 14.22
mah ta ponta nima pojma zakaj mora srbija trpeti zaradi enega in še nekaj ljudi
malasutra@gmail.com
31. 01. 2007 14.03
rupel, GO HOME!
super_man
31. 01. 2007 13.59
itak si upajo sam majhne ribe v bivši jugoslaviji lovit... kakšne teroriste pa ne upajo XD
Samo.Jst
31. 01. 2007 13.42
..naj odleti že enkrat ta hudič nesposobni!
ales6m
31. 01. 2007 12.22
Srbija ima prav. Neodvisnost Kosova je norost in nagrada teroristom in le norec bi kaj takega podpiral.
jaka2b@hotmail.com
31. 01. 2007 12.03
se en dokaz kako bedasteg ministra imamo . Ves svet to ze ve od nekdaj .samo nasi politiki skupaj z Janso se zmiraj stavijo na njega , seveda iz svojih osebnih razlogov .