Slovenija

'Vladna koalicija je rešena'

Ljubljana, 29. 09. 2009 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je popustila. Pokojnine se bodo s plačami usklajevale polovično, po letu 2011 pa se bodo uskladile tudi za nazaj. Prvak DeSUS je zadovoljen, zato o krizi vladne koalicije ne razmišlja več.

Denarnica
Denarnica FOTO: Reuters

Vlada je na današnji seji sprejela predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti. ''Za vlado je težaško delo priprave proračuna za leto 2010/2011,'' je po štiriurni seji povedal premier Borut Pahor in dodal, da so poiskali ravnovesje, prav tako so tudi prioritete bolj transparentne kot so bile doslej. Pahor še ocenjuje, da bo koalicija proračun podprla, zato potrebe po zaupnici vlade ni. "Glede na to, da smo proračun uskladili tako, da vsi menimo, da je usklajen najprimerneje glede na čas in potrebe države, ocenjujem, da bodo koalicijski poslanci proračun podprli," je dejal Pahor in dodal, da glede tega znotraj koalicije ni razlik. ''Kot predsednik vlade ne zastavljam zaupnice zato, da bi bil proračun sprejet,'' je še dodal Pahor. Prav tako je prepričan, da rebalans proračuna v tem letu ne bo potreben, sicer bo morda potreben prihodnje leto, vendar je o tem težko govoriti.

Na vprašanje, kako jim je uspelo zapreti proračun, je premier odgovoril, da je zelo pomembno, da "imate od vsega začetka jasne cilje in tem ciljem je bilo potrebno podrediti postopek usklajevanja". V zadnjih dneh se je govorilo o tem, da bi morda prišlo do takih razhajanj znotraj koalicije, ki bi onemogočale sprejem proračuna v DZ, a so se po njegovih besedah temu na nek "pameten in preudaren način" izognili tako, da so sprejeli pametne kompromise.

Vlada bo predlog proračuna za leto 2010/2011 jutri predložila DZ.

Finančni minister France Križanič pa je poudaril, da model pokojnin ostaja takšen kot je, so se pa v skladu s stranko DeSUS dogovorili, da se bodo pokojnine s plačami usklajevale polovično. ''Novembra bo še normalno, drugo leto pa polovica tega. Leta 2011 pričakujemo začetek rasti, takrat se bodo pokojnine prilagodile tudi za nazaj, da ne bi padla celotna osnova za izračun pokojnin za prihodnja leta 2012, 2013.'' Vlada je poleg tega sprejela predlog interventnega zakona glede plač v javnem sektorju, njegovo vsebino pa bodo še usklajevali. trenutno je na mizi predlog, da bi se plače prihodnje leto usklajevale zgolj s polovico inflacije. Vlada bi zamrznila nagrade in dodatke, ki jih izplačujejo javnim uslužbencem, regres pa bi ostal isti kot lansko leto. Tri četrtine plačnih nesorazmerij pa bi odpravili šele jeseni in ne pomladi, kot je predvidevala plačna reforma.

Predlog proračuna za leto 2010 sicer predvideva proračunski primanjkljaj v višini 5,03 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je povedal Pahor. V letih 2010 in 2011 vlada pričakuje gospodarsko rast, ki bo postopoma zniževala primanjkljaj in ga v razumnem času spravila pod tri odstotke BDP, če želimo imeti vzdržen javnofinančni razvoj, je dodal.

France Križanič-9
France Križanič-9 FOTO: Dare Čekeliš

V letu 2010 vlada pričakuje proračunski primanjkljaj v višini 1,8 milijarde evrov, v letu pozneje pa naj bi se znižal na 1,6 milijarde evrov. Celoten javnofinančni primanjkljaj pa naj bi prihodnje leto znašal 5,5 odstotka BDP in se v letu 2011 po sedanjih načrtih znižal na približno pet odstotkov BDP. Takšni primanjkljaji so značilni tudi za ostale razvite države, je komentiral Križanič.

Prihodnje leto naj bi se v državno blagajno steklo 8,6 milijarde evrov, od tega sedem milijard evrov iz naslova davkov, kar je približno 600 milijonov evrov manj kot lani. Pričakovanja o prilivu evropskih sredstev so po Križaničevih besedah optimistična, in sicer naj bi jih bilo za 1,1 milijarde evrov. Proračunski odhodki bodo prihodnje leto po načrtih znašali skoraj 10,5 milijarde evrov.

V letu 2011 naj bi se davčni prilivi zaradi napovedi o nekaj višji gospodarski rasti nekoliko povečali, in sicer na 7,4 milijarde evrov. Nasprotno se bodo prilivi iz evropskega proračuna zmanjšali na 1,1 milijarde evrov, je povedal Križanič.

Erjavec je zadovoljen s pogajanji o pokojninah.
Erjavec je zadovoljen s pogajanji o pokojninah. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je tokrat proračun pripravila na drugačen način kot doslej. Proračunska sredstva po novem ne bodo več razdeljena po posameznih ministrstvih temveč po razvojnih politik. Od tega bo prihodnje leto največ denarja namenjenega za področja socialne varnosti in zdravstvenega varstva (2,6 milijarde evrov), izobraževanja, kulture in športa (1,7 milijarde evrov) ter nacionalne varnosti, obrambe in zunanjih zadev (ena milijarda evrov).

Prihodnje leto se bodo najbolj povečala sredstva za promet, in sicer za sanacijo na železnicah, je povedal finančni minister. Povečali se bodo tudi stroški servisiranja javnega dolga.

Vlada je sprejela tudi predlog zakona o izvrševanju proračuna v prihodnjih dveh letih. Med novostmi je Križanič izpostavil omejitev možnosti prerazporejanja pravic porabe, proračunski uporabniki torej proti koncu leta ne bodo mogli več intenzivno trošiti državnega denarja s prerazporejanjem denarja med postavkami. Poleg tega namerava vlada izboljšati plačila za namenska sredstva, ki se koristijo iz skladov EU.

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
01. 10. 2009 06.53
Die_Gottesliebe Kar se župe tiče imaš res dobre odgovore! Bližnja pol preteklost(4 leta Janševizma te pa popolnoma nič ne zanimajo!) Sklep! Die_Gottesliebe je zelo demenčna oseba! Spomni se vse iz leta 1941-1947, kar se je pa zgodilo včeraj pa sproti pozablja!
caspera1
30. 09. 2009 22.20
Aja.... v moj zagovor: mal sem blond.
Uroš Palhartinger
30. 09. 2009 21.47
Politik70, glede na to da se spoznaš na kostne zadeve... Ali veš kdo je ukradel žaro Pepce Kardelj???
Uroš Palhartinger
30. 09. 2009 21.31
Dežman je človek, ki neumorno sprašuje "še pomnite tovariši kje ste pobijali..."
politik70
30. 09. 2009 21.21
Kdo je dežman??? Tisti ki non stop kuha kostno juho......
caspera1
30. 09. 2009 14.17
Oprosti Politik70 moji nevednosti - ne morem se spomniti, kdo je že to Dežman?
politik70
30. 09. 2009 12.34
Kdo bo to vse plačal??? Kdo bo meni čez 35-40 let dal pokojnino in koliko bo visoka???? Delali bomo do groba! Pa to še ni vse.... Še hujše bo! Še se bojo dvignili davki! Kajti država mora vračat kredite! Se še spomnite kako je janša ukinil financiranje darsa iz proračuna???? Nikoli ni povedal kam je preusmeril tisti denar! Najel pa je kredite za dars ki jih bojo plačevali še naši pravnuki.... A omenim še vinjete????? Po mojem maste dost sranja za prežvečit...... Aja pa še nekaj je! A mogoče kdo ve kje je Dežman??????
politik70
30. 09. 2009 12.29
Prejšna vlada je zmanjšala davke BOGATIM ..... Prejšna vlada je ukinila davek na plače... Imeli smo najnižjo trošarino na gorivih... Imeli smo najvišjo inflacijo na območju EU.... Uvedla je brezplačni vrtec.... Dvignila že tako visoke plače ZDRAVNIKOM (medicinske sestre pa po domače povedano na..teg...nila...) Pa ljudje kaj vam ni dones JASNO? To da smo totalno v ........??? Krivite (tudi meni ni všeč) Pahorja..... Ja pa kaj mislite da je on Čarovnik?????? Pa nakup patrij..... Blagajna pa prazna! PA ne samo prazna ! Prihajajo zahtevki (na kmetijskem področju) zaradi nepravilno izdanih subvencij.... Kdo je to zakrivil???????????? Mogoče Pahor???? Iščemo krivca! Imate ga! In to z vlado v senci! Kdo mislite dajej naščuval delavce v Gorenju?? Kdo je naščuval delavce v MURI ( cel mandat prejšne vlade se ni zgodilo nič!Ko pa je Frutek naredil izračun so se vsi prijeli za glavo (ali pa jajca) )????? Kje je proračunski višek??????? Kje so tajkuni od NKBM???????
politik70
30. 09. 2009 12.20
Ja vrag je odnesel Janšo.... Njegovo vladanje (zapravljanje) bomo pa vsi čutili! Kako je lahko zapustil tako raz..je..ba..n proračun?? In to v dobrih časih! Se je kdo od spodaj pisočih vprašal zakaj taka luknja?? Ste pozabili da je oproga Virant zrihtal plače v javni upravi in koliko to DANES STANE?????? Pa brezplačni vrtec,pa prehrana za dijake (je jih samo 35 % ostalo gre ??????) In konec koncev tudi tajkunski krediti! Pod katero vlado so bili izdani(vdržavnih bankah?)
resslovenka
30. 09. 2009 12.14
Ja sedanji upokojenci imajo zagarantirane pokojnine in tako je prav. Nikakor pa niso krivi, da v pokojninsko blagajno priteče manj denarja kot bi moralo. Odkar so v modi minimalne plače se pač plačuje minimalno tudi prispevke iz tega naslova. Ker je večina delavnih ljudi kar na minimalcu. Pa se okrog tega nihče ne razburja, siva ekonomija pa veselo cveti. In s tem nepobrani davki. Večkrat imam občutek, da tako stanje nekaterim prav ustreza. Ker se enostavno ne postopi narediti red tam, kjer so še rezerve. Brez veze.
caspera1
30. 09. 2009 10.03
Tudi tega Karla imam dosti. Včasih se mi je še malo zabaven zdel, zdaj pa tako kot drugi samo svoj stolček v stranki rešuje. Jaz mislim, da pokojnine za 400 Eur res ni treba zamrznit, kar je nad 800 pa nujno. Res je, da so prispevali včasih v blagajno. Si zaslužijo. Ampak gre se za to, da se blagajna prazni. Mi smo pač na slabšem, dajemo v blagajno, ampak brez garancije. Oni jo zaenkrat še imajo, Kožuhova pa pravi, da gredo protestirat.
nikajana
30. 09. 2009 09.50
obljubili ste nam 1000 eur pokojnine........aja, seveda moral ste zavajat ljudi, da lahko grejete stolčke še naprej....res žalostno kaj vse izrečejo .........ljudje pa pokojnine, plače s katreim ne morejo pokriti niti tekočeih stroškov...Pred uvedbo eura je 5.000 sit bilo vsaj nekaj vredno......sedaj je pa 20 eur nič...Dajte povišat minimalne plače, tisti , ki jih odrejate...Zamislite si , s kakšno plačo bi vi preživeli, pa dajte "minimalce" na to mejo.......
pepar
30. 09. 2009 09.15
Vem,da nekateri upkojeni ljudje težko živijo z okoli 400 evri na mesec. Pa vzemimo za primerjavo dva upkojenca, ki skrbita sama zase in dva delavca z enakimi dohodki in dvema ali tremi otroki,ki se recimo šolajo izven kraja bivanja. STROŠEK ENEGA JE MINIMALNO 300 E NA MESEC. Vsem je težko v sedanjih časih tako enim kot drugim,me pa zanima kako bi bilo,če bi tudi delavci imeli stanovsko stranko v vladi,ali bi se dalo kaj izborit? Pa še to,sedaj je za 40 let delovne dobe ena znosna penzija.Kaj nas pa čaka vse tiste, ki imamo sedaj med 25 in 30 let delovne dobe in smo v službah bolj obremenjeni kot so bili nekoč,pa bolje ne študirat.Pri 65. v penzijo za manjši denar,kot nekateri v preteklosti pri 55 ali še prej. Upokojeni sedaj imate prav zaprav še srečo !!
resslovenka
30. 09. 2009 08.42
Stane ima prav. Ko se že toliko piše o medgeneracijski solidarnosti - tudi naši prispevki v pokojninsko blagajno so šli in še gredo za izplačilo pokojnin. Na lepem pa je problem upokojevanje naše generacije. In to tiste, ki so jim z zadnjo pokojninsko reformo že tako in tako podaljšali delovno dobo (primer žensk). Stvar je logična in čisto enostavna. Gospodarje bo potrebno zamenjati za varčnejše pa bo rezultat kmalu viden. Da se podaljšuje starost uživalcev pokojnin je tudi logično. Ni pa logično, da se sedaj zapolnjuje luknje, ko teče voda v grlo. Očitno se nihče ni resno ukvarjal z demografskimi spremembami prebivalstva. Na lepem je preveč upokojencev, tistih ki so tik pre upokojitvijo, pa novorjencev , pa brezposelnih pa tistih ki bodo vsak hip brezposelni , skratka povsod škriplje in povsod zmanjkuje. In do vsega tega je pripeljala dvoličnost novodobnih vlad, ki so počasi in postopoma utirale pot dvojnih meril za take in one druge državljane. Samo s to razliko, da se take državljane stiska in se jim dokazuje nekaj, kar je totalno skregano z idejo o pravični družbi in enakopravnsti vseh državljanov, oni drugi pa se postavljajo v vlogo pravičnežev. Kako izgleda stvar v vsakdanjem življenu pa tako ali tako vidimo. Ni da ni.
sottozero
30. 09. 2009 08.20
Vlada se vedno upogiba pritiskom ZNOTRAJ koalicije... Tako kot sem napisal...pojdimo spontano VSI na ulico...podobno kot so se uprli Miloševiču...in enkrat za vselej počistimo s to kvazi levo (v svojem bistvu pa ultra KAPITALISTIČNO) falango !
killi-123@hotmail.com
30. 09. 2009 07.50
Je..š državo,katera rešuje svojo blagajno na upokojencih in soc.transferjih, bogataše in luksuz pa ne obdavči, vključno z cerkvijo.
bolimepatak
30. 09. 2009 07.19
Ja, reveži imajo probleme obdavčiti bogate. Jahto ima od prijateljevega prijatelja prijatelj, vilo na podeželju od ženine sestre bivši mož, "stroji" pa so od njihovih otrok.........Skratka, najpreprosteje je udariti po delavcih, kmetih in upokojencih, saj le ti nimajo "prijateljev", ki bi jim lahko pomagali........Pa tudi navajeni so skromno živeti, zato v mošnjičku 50 EUR /-, ni velik problem.
politik70
30. 09. 2009 07.07
tomi.passion je zapisal... ""Vlada rešena, Slovenija pa še naprej propada."" Tomi pa v jok in na drevo.... Kako je že pisal TOMI???? Ni se mu uresničil scenarij oziroma razpad koalicije........ Da bi pa pogledal v ogledalo in si priznal ali se pa samo vprašal zakaj se je slovenija znašla oziroma zašla v taki situaciji ????? Sicer pa tomi bo že vedel o čem pišem....
stane@jesenice.net
30. 09. 2009 07.00
Upokojenci rabijo 400€ za počivanje! Dragi moji NEVEDNEŽI, sem upokojenec in sem 40 let plačeval v pokojninsko blagajno tako kakor vsi moji nekdanji sodelavci in sedaj želim mirno živeti samo s tem mojim privarčevanim denarjem (kje so še obresti od tega kar sem vložil) pa mi boste VI MLADINCI, ki niti delat še niste začeli, tukaj traparije pisali. Če bi nam nekdanjim delavcem država povedala, da bo nekontrolirano zapravila naš denar, bi se vrjetno tudi že mi takrat odločili in varčevali na tujih bankah za stara leta, in nas nebi sedaj VI MLADI ki sploh še niste ničesar dali v pokojninsko blagajno OBTOŽEVALI, DA DELATE ZA NAS. Upokojencem naj država izplačuje mesečno samo to kar smo vložili in OD NIKOGAR NOČEMO NIČESAR DRUGEGA. Ne pa da nam sedaj daje neko miloščino in nas prosi naj "zategnemo " pas, ker so oni (DRŽAVA) slabo gospodarili z našim denarjem. In sedaj bomo plačevali še pokojnine bivšim vojaškim oficirjem JLA od katerih pa je šel denar v času pokojne Jugoslavije v Beograd kjer pa so ga tudi znali lepo zapraviti. To pa nam je "zrtihtal" prepametni VAJGL, ko je že lansko leto v Beogradu obljubljal da bodo vsi dobili pokojnine v Sloveniji. POKVARJENCI KOMUNISTIČNI, SAMO, DA BI VLADALI IN KRADLI ŠE NAPREJ KOT SO VSA LETA KAR SO BILI NA OBLASTI
kubo
30. 09. 2009 02.40
Kje bo vzela denar.....,kmet dobi za en liter mleka 0,23 eura. , v trgovini na policah pa je 0,65 eura. Kam pelje vse to.....,v pogupo pohlepa,ki ga nebo nikoli vec konec.