Slovenija

Nič več dohodnine?

Ljubljana, 18. 10. 2006 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za javno upravo Gregor Virant je v letu 2008 napovedal odpravo dohodninske napovedi.

Davčna uprava (DURS) bo »namesto dohodninske napovedi vsakemu zavezancu poslala informativni izračun dohodnine in z davčno administracijo bo imel opravka samo tisti, ki se s tem izračunom ne bo strinjal", je zatrdil minister za javno upravo Gregor Virant.

Davčni zavezanci bodo po mnenju Viranta imeli opravka z davčnimi organi le v primeru, če se z izračunom, ki jim ga bo poslal DURS, ne bodo strinjali
Davčni zavezanci bodo po mnenju Viranta imeli opravka z davčnimi organi le v primeru, če se z izračunom, ki jim ga bo poslal DURS, ne bodo strinjali FOTO: Dare Čekeliš

Kot je še napovedal minister, bo DURS S spremembami zakona o davčnem postopku, ki je že v državnem zboru, že prihodnje leto davčnim zavezancem poslal predizpolnjene obrazce za napoved dohodnine, v katerih bodo že vpisani prejemki davčnih zavezancev, ker DURS s temi podatki razpolaga. V letu 2008 pa bo po Virantovih besedah tudi to odpravljeno.

Minister za finance Andrej Bajuk je meseca junija predstavil nov dohodninski obrazec
Minister za finance Andrej Bajuk je meseca junija predstavil nov dohodninski obrazec FOTO: Dare Čekeliš

Virant je poudaril, da se javna uprava zmanjšuje. "Dodatnih zaposlitev ni in trenutno intenzivno iščemo notranje rezerve," je dejal minister in dodal, da je teh notranjih rezerv dovolj. Kot je izpostavil, je izboljševanje administrativnega okolja zelo pomembno za konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Naštel je nekaj ukrepov, s katerimi so bodisi poenostavili bodisi odpravili določene postopke. Ob tem je poudaril, da te poenostavitve po ocenah obrtne zbornice skupaj z zniževanjem davka na izplačane plače pomenijo prihranek gospodarskim subjektom v Sloveniji za 20 milijard tolarjev na letni ravni.

Izpostavil je tudi pomen projekta VEM - vse na enem mestu -, ki so ga začeli uvajati s 1. julijem letos. Gre za možnost, "da se vse potrebno za zagon dejavnosti samostojnega podjetnika opravi na eni vstopni točki in zastonj". "Oba poudarka se mi zdita pomembna, saj prej ni veljalo ne eno ne drugo," je poudaril Virant.

Med glavnimi točkami programa za leto 2007 si je ministrstvo zadalo zlasti omogočanje brezplačnega dostop do javnih podatkov sodnega registra preko spleta in omogočanje enotnega zajemanja podatkov po načelu spremembe podatkov zgolj na enem mestu. Prav tako so si za cilj zadali poenostavitev postopkov na področju uveljavljanja pravic ob rojstvu otroka in postopkov na področju vračila plačane cestnine.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackoo
19. 10. 2006 09.35
svaka jim Č.A.S.T.
Vegos
18. 10. 2006 22.44
O, zdravo Zorb, nekam znan se mi zdiš. Enivej, če vlada tole izpelje, svaka jim čast - pa čeprav sem levo usmerjen. Dejansko obstajamo ljudje ki nismo tako zelo obremenjeni in indoktrinirani. G. Virant, roka na tole, če boste res zadevo speljali kot zastavljeno (torej, da bodo izračuni čimbolj realni).
MisterM
18. 10. 2006 21.27
KONČNO so ugotovili, da vse te podatke IMAJO in ni nobenega razloga, da jim jih mi posredujemo. @andrej.rajh: Vsi zakoni so prosto dostopni na uradni-list.si - Zorb - Ja. Predvsem na levi bombandirajo Slovence z lažmi, desnica tega ne počne. - Hahaha, tako dobro se pa že dolgo nisem nasmejal.
piko2263
18. 10. 2006 20.24
Tudi meni se zdi, da si levica želi prav obupno dokazati, da je sedaj vse narobe v primerjavi z prejšno oblastjo, pa kao, da so bili res odlični, pošteni, itd..
jjjkkklll
18. 10. 2006 20.06
Ja. Predvsem na levi bombandirajo Slovence z lažmi, desnica tega ne počne.
franciska.pavlin@netsi.si
18. 10. 2006 19.17
predvolilne pravljice, se pa res bojijo Jankoviča, da na vseh ravneh bombandirajo Slovence z lažmi.
andrej.rajh@ibe.si
18. 10. 2006 19.02
Zanimivo je da zakonodaja ni dostopna brezplačno. Za dostop na spletno stran IUS INFO je potrebno plačati. Spletne strani resornih ministrstev pa niso aktualiziurane z novimi zakoni, pravilniki, spremembami...
ja2rise@email.si
18. 10. 2006 18.59
Pozdravljam odločitev g.Viranta. Samo še upam, da ni to samo še ena obljuba pred lokalnimi volitvami oz. če bo to 2008 pred državnozborskimi.