Slovenija

'Ni šlo za škodljivo odpoved'

Ljubljana, 05. 07. 2007 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odpoved Janševega obiska v Rusiji ni imela negativnih posledic za odnose, trdi minister Rupel.

Zaradi odpovedi obiska zamere ni, trdi minister Rupel in dodaja, da je bilo vse pojasnjeno ruskemu veleposlaniku v Sloveniji
Zaradi odpovedi obiska zamere ni, trdi minister Rupel in dodaja, da je bilo vse pojasnjeno ruskemu veleposlaniku v Sloveniji FOTO: Dare Čekeliš

Zunanji minister Dimitrij Rupel je na seji odbora DZ za zunanjo politiko na vprašanje poslancev opozicije o vzrokih neudeležbe premierja Janeza Janše na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu odgovoril, da zamere s strani Rusije zaradi neudeležbe ni in da "ni šlo za škodljivo odpoved".

Jožef Školč (LDS) je ministra prosil, da poslancem oziroma odboru pojasni vzroke odpovedi udeležbe Janše na forumu v Sankt Peterburgu 9. in 10. junija, ki je po njegovi oceni sporna, ker naj bi se ob robu ruski predsednik Vladimir Putin z Janšo sešel v najmanj polurnem pogovoru. Zahteval je tudi pojasnilo, "katere so bile te druge dolžnosti, ki so bile pomembnejše", kar je kot vzrok za odpoved udeležbe navedel premier.

Aurelio Juri (SD) se je vprašanju pridružil in menil, da je bila odpoved "neprimerna in škodljiva za slovenske interese". Kot še posebej neprimerno pa je ocenil, da delegacija OZP, ki je bila v tednu po forumu na obisku v ruski dumi, ni bila seznanjena ne z odpovedjo niti z vzroki zanjo.

Rupel je opozicijo obtožil "brskanja po zadevi, ki ni zelo pomembna, aktualna", in da o tem "nima smisla naprej razpredati". Dodal je, da bi morala opozicija in koalicija sodelovati pri obrambi nacionalnih interesov. Anton Anderlič (LDS) je po tem poudaril, da v državi "ni stvari, ki je poslanci ne bi smeli izvedeti", in da lahko tudi zaprejo sejo.

Rupel: Janša se je sam odločil

Rupel je poudaril, da je o zadevi že vse povedal, in poslancem svetoval, da se za dodatna pojasnila obrnejo na premierja. "Zakaj ni šel, predsednik vlade presoja sam," je poudaril minister. "Škoda ni bila narejena," je pristavil in dodal, da "zamere ni" in da je bilo vse pojasnjeno ruski strani, ruskemu veleposlaniku v Sloveniji.

S tem je tudi odgovoril na očitke Školča, da je Moskva zamerila neudeležbo Janše na forumu, na kar naj bi kazala odpoved udeležbe Lavrova na slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču. Rupel je še dodal, da je šlo le za preložitev obiska.

Lavrov prihaja oktobra v Ljubljano

Minister Rupel se je danes po telefonu pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Ministra sta potrdila visoko in prijateljsko raven meddržavnih odnosov. Dogovorila sta se, da bo Lavrov obiskal Ljubljano v mesecu oktobru. Ruski minister je ob tem prosil slovenskega kolega, naj kar najbolj odločno zanika vsakršne špekulacije, ki bi se pojavile v zvezi s prestavitvijo njegovega obiska, ki je bil prvotno predviden za konec julija. Problem je zgolj zasedenost ministra Lavrova, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Slovenski in ruski minister sta sicer tudi potrdila visoko in prijateljsko raven odnosov med državama in se dogovorila, da bosta stalno v stiku, še posebej glede na slovensko predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta. Ministra sta se tudi medsebojno seznanila z razvojem dogodkov v zvezi s Kosovom in primerjala stališča Rusije in Slovenije glede tega vprašanja. Pri tem je Rupel ruskega kolega "opozoril na časovni element in na morebitna tveganja".

Rusija namreč tako kot Srbija nasprotuje načrtu posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, ki predvideva nadzorovano neodvisnost Kosova, in vztraja pri nadaljevanju pogajanj med Prištino in Beogradom. Mednarodna skupnost po drugi strani Ahtisaarijev načrt podpira, je pa pripravljena neodvisnost z resolucije VS ZN preložiti za 120 dni, da bi se strani dogovorili. Moskva in Beograd tudi s tem nista zadovoljna.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Še ena cvetka naše diplomacije. Zaradi bebavega poslušanja američanov je naša diplomacija pripravljena tvegati desetletja dobrih gospodarskih odnosev z Rusijo. Mogoče pa se g.Janša nerad spominja trenutkov, ko je bil sam v partiji in mu jih taka srečanja obujajo :) Kako lahko drugače razumemo osebne vzroke za odpoved obiska? Kaj je za politika lahko važnejše, kot srečanje z enim od trenutno največjih svetovnih politikov? To je nekako tako, kot da slovenska reprezentanca nebi hotela igrati z brazilsko, ker jim niso všeč barve njihovih dresov. Mogoče pa Urška terja dodatno pozornost?
exim@t-2.net
06. 07. 2007 09.20
Mali človečuljki: toliko se spoznate na politiko, kot zajec na boben. Komentirate vse po vrsti, pametnjačite, pa pojma nimate, za kaj gre. nagci!
mirjana.ck@siol.net
06. 07. 2007 08.58
kundi! :))))))) tonček, tonček, ...predvsem pa balonček:)))
kundi@email.si
06. 07. 2007 08.35
Haaaaaaaahaaaaa! BRAVO Tonček.Balonček - Janša je dal Putinu košarico ker se z bivšim komunajzarjem noče več videt!!!! - res svaka čast!!! Sam problem je v tem DA SE POL TUD V OGLEDALO NE SME VEČ POGLEDAT!!!!!!
jrainer@siol.net
05. 07. 2007 22.47
Ko da predsednik republike košarico predsedniku vlade, je narobe vse, ko pa veliki JJ košarico podeli predsedniku še vedno velesile Rusije, pa je odgovor, da je šlo za druge dolžnosti, ki so bile pomembnejše. Bi dal dvojko tudi Bushu? Pa ne pozabimo, da je Rusija glavna in edina dobaviteljica plina za Slovenijo.
Tonček Balonček
05. 07. 2007 21.35
Mogoče je pa Janša dal Putinu košarico in sez njim, kot bivšim komunajzarjem, noče več videti, saj ni tako neumen in zaslepljen kot tisti nemški, italjanski in drugi predsedniki. Jim bo vse razložil, ko pride čas! Gre za načelno držo, ki jo moramo še kako ceniti. Tega še Rupel ne ve!!
neti
05. 07. 2007 20.51
Moro | 05.07.2007 | 19:32, Piši resnico, putin je študiral pravo, magistriral pa ekonomijo, tekoče govori nemško, angleščio tudi, vendar samo na neuradnih srečanjih.......... obramboslovje pa končano ima naš premier, jeziki: uradna srečanaja pevajalec, privatno pa malo angleško
Tonček Balonček
05. 07. 2007 20.14
Možno je celo, da bo po pošti prejel kakšno rusko odlikovanje, v spremnem dopisu pa Putinovo priporočilo, naj ga tudi v bodoče več ne motil! Nikakor se ne da izvedeti, kaj neki ga je tako nujno zadržalo!?
tomi.passion@gmail.com
05. 07. 2007 17.25
Zakaj imam občutek, da se nekateri mediji in partijski politiki obnašajo kot užaljeni otroci, ki bi kar na silo radi sprli ne vem koga zaradi ne vem česa. Očitno opozicija ni sposobna sestavit konkretnega alternativnega vladnega programa in konkurirati na ta način. Zato mora ustvarjati fiktivne težave. Če prav pomislim, so bile vse afere do sedaj, ki so jih poskušali podtakniti vladi, narejene na isti način. Še nobene niso izpeljali do konca, še manj pa dokazali. Kako bedno je gledati tako nebogljeno opozicijo.
doki007@email.si
05. 07. 2007 17.12
KAKO SLAVNI RUPEL VE KAJ SI MISLI PUTIN ,...KI JE PREDSEDNIK VELESILE SVETA ,....TO JE SPET ZAVAJANJE LJUDI , KOT PO NAVADI !!!!!
hinko.murovec@siol.net
05. 07. 2007 16.34
Rad bi vedel kaj si naši politiki predstavljajo. Očitno je nekaterim letošnja vročina že krepko škodila. Enostavno tak odnos bo Slovenijo še krepko stal. Ne samo " pomembnost " JJ , ki se ima za očitno enako močnega kot Buš, tudi kasnejše razlage Rupla in ostalih, da vse skupaj ni nič še bolj negirajo Putina in prav nič ne pomagajo k popravku oslarije analfabeta diplomacije. Če hodi doma kot pav po dvorišču zadeva še uspeva, ko pa ga začnemo lomit v odnosu do svetovnih velesil se hec neha. Še kako mu zna Putin zagreniti njegove sanje o velikem vodji. Putin ni študiral obramboslovja kot veliki JJ , zna biti zoprno. Škodo bomo trpeli mi majhni, JJ jo bo ko ne bo več šlo lepo stisnil in pika. LP
Jožajoža
05. 07. 2007 16.07
verjetno se janša že vidi kot voditelj VELIKE evrope
mcgregorslo@hotmail.com
05. 07. 2007 15.33
Sem že mislil, da piše Janšev odstop... ooo.. škoda
Uporabnik113189
05. 07. 2007 15.00
To pravljico bi mogoče naložil komu iz kajvemkakšne države, ali pa slepim in gluhim ovcam SDS-a. Ko pa poskuša vse skupaj natveziti na seji odbora za zunanjo politiko, je pa to žalitev tistih ki imajo še kaj v glavi. Saj sploh ni mogoče verjet da je to res kar piše..Saj nismo v vrtcu.
neti
05. 07. 2007 14.32
Ne bo držalo, g. premier SLO, v diplomaciji je to malo manj "po Domače", dueli so pa na nivoju, kar dotičnim žal manjka.....
Matej Rojc
05. 07. 2007 14.28
ha, 24ur.com težo bi imela kvečjemu izjava samega Putina, ne pa nekega Rupla, ki tako reče karkoli se mu zdi. Pa tudi če ne bi imelo škodljivega vpliva, bi pa lahko izboljšali odnose, v kolikor bi se udeležil.
kundi@email.si
05. 07. 2007 14.23
Ma kaj brez posledic....dejte no. Kdo pa je JJ da bo on odpovedal obisk pri Putinu??? Halo!!!! Pa tudi če mu Angela M. to ukaže!