Slovenija

Ni razlogov za zadržanje

Izola, 30. 01. 2007 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravno sodišče ni ugodilo Pečanovi, ki je predlagala, da se županu Izole zadrži imenovanje na župansko funkcijo.

Tomislav Klokočovnik še naprej ostaja na čelu občine Izola
Tomislav Klokočovnik še naprej ostaja na čelu občine Izola FOTO: Dare Čekeliš

Upravno sodišče v Novi Gorici je zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe, ki jo je predlagala izolska županska kandidatka Breda Pečan. Z njo je zahtevala, da Tomislavu Klokočovniku sodišče zadrži imenovanje na župansko funkcijo vse do konca povolilnih zapletov v Izoli.

Kot v svojem sklepu pojasnjuje sodišče, Pečanova ni dokazala, da ji je zaradi odločitve izolskega občinskega sveta, da razveljavi 12 glasovnic, prispelih po pošti, zaradi česar se je posledično spremenil tudi volilni izid v prid Klokočovniku, nastala težko popravljiva škoda. Ker Pečanova nastale škode ni dokazala s konkretnimi okoliščinami, novogoriško upravno sodišče županovanja Klokočovnika ne more označiti za nezakonito. Zaradi tega, kot trdi upravno sodišče, ne more izdati začasne odredbe o zadržanju nastopa županske funkcije do pravnomočne odločitve v sporu.

Klokočovnik že menjuje člane nadzornih svetov

Pečanova čaka na odločitev ustavnega sodišča
Pečanova čaka na odločitev ustavnega sodišča FOTO: Dare Čekeliš
Pečanova je po odločitvi občinskega sveta, da njeno pritožbo zavrne in sprejme ugotovitveni sklep o izvolitvi Klokočovnika za župana Izole, ocenila, da gre pri razveljavitvi 12 glasovnic, prispelih po pošti, za neenakost pred zakonom, saj so volivci iz izolskega doma upokojencev glasove oddali na podoben način kot tisti iz doma upokojencev v Logatcu ali Piranu, kot neveljavne pa so obravnavane samo glasovnice iz Izole.

"Zavedam se sicer, da je težko dokazovati neposredno škodo, ki nastaja zame osebno, dejstvo pa je, da nastaja škoda za občino," je za 24ur.com povedala Breda Pečan, ki je prepričana, da je zanjo primer do dokončne odločitve sodišča še vedno oprt.

"Po mojem mnenju gospod Klokočovnik ne bi smel prevzeti županskih pooblastil, dokler sodba upravnega sodišča ni pravnomočna," je še povedala Pečanova. Nesojena županja se je zavzemala, da bi tekoče posle do pravnomočne odločitve sodišča vodil najstarejši občinski svetnik. Dosedanjo županjo močno vznemirja tudi, da Klokočovnik menjuje člane nadzornih svetov podjetij, ki so v občinski lasti.

Kako bo odločilo ustavno sodišče?

Pečanova se je pritožila tudi na ustavno sodišče, in sicer v paketu zoper sodbo upravnega sodišča v Novi Gorici, sklep Občinskega sveta Občine Izola in zoper poročilo izolske občinske volilne komisije o izidu drugega kroga volitev za župana, s predlogom za začasno zadržanje. Pečanova namreč meni, da so se kršitve zakona na seji občinskega sveta "kar množile".

Pečanova je na ustavno sodišče podala tudi pobudo za oceno ustavnosti 41. člena zakona o lokalnih volitvah in tretjega odstavka 81. člena zakona o volitvah v državni zbor. Pečanova tudi ocenjuje, da sta oba zakona, skupaj z zakonom o lokalni samoupravi v tem delu nedorečena in zato povzročata arbitrarno odločanje volilnih organov in sodišč v primeru sporov.

Kandidatka za županjo Izole na odločitev ustavnega sodišča, ki je 25. januarja sporočilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, še čaka.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojan1@mail386.com
01. 02. 2007 10.01
Čestitam Klokočovniku za neomajano pokončno držo in vsega tega se je lahko zelo veliko naučil, da ja premagal sleparijo...( Pečanovo in poštarskega dimničarja !) Se globoko strinjam z mnenjem Zivetija !
doki007@email.si
30. 01. 2007 12.20
Zelo čudno je, da se je tako priznani kirurg odločil za tako funkcijo, ki je čist izven njegovega dela, in ga bo še bolj obremenjevalo ,. razen če........
ziveti@email.si
30. 01. 2007 10.27
Ma, zadnji čas da se Perčanova umakne s scene, vsi smo že siti te njene vsiljivosti in borbe za stolček. Ne more dojeti, da je tega izgubila in da jo je nekdo-Klokočovnik s pomočjo svojega odvetnika Matoza premagal! Mene npr. bi bilo sram, da bi se tako "boril" za stolček, katerega so ji odžagali občani Izole. Ženska umiri se in umakni v anonimnost! Pusti novega župana, da s svojo ekipo prične delati, dela je več kot preveč!!!!