Slovenija

Ni pogajanj brez pogodbe!

Ljubljana, 21. 02. 2006 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trgovci so odpovedali kolektivno pogodbo, ki je urejala pravice in obveznosti zaposlenih v trgovini.

Predstavnika Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Združenja delodajalcev Slovenije sta odpovedala kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine in njeno tarifno prilogo. Veljavnost pogodbe bo potekla 31. decembra letos, v tem času pa naj bi se trgovci in sindikati dogovorili za podpis nove pogodbe. Ta naj bi urejala tudi odpiralni čas prodajaln.

Francija Lavrača (desno) je odpoved kolektivne pogodbe presenetila
Francija Lavrača (desno) je odpoved kolektivne pogodbe presenetila FOTO: POP TV
Za četrtek je na ministrstvu za gospodarstvo sklican skupni posvet, ki naj bi začel reševati zaplet glede obratovanja trgovin ob nedeljah, torej delovni čas v celoti. Danes pa so delodajalci kar odpovedali kolektivno pogodbo ... Če trgovci menijo, da se bomo zdaj pogajali o delovnem času, da bomo pristali na nedeljsko delo, medtem ko je kolektivna pogodba odpovedana, takšnega junaka, ki bi na to pristal, po mojem mnenju ni. Predsednik Sindikata delavcev trgovine Franci Lavrač

Odpoved kolektivne pogodbe je bila "le vprašanje časa", je pojasnil predsednik pogajalske skupine delodajalcev za kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Boštjan Grom. Kolektivno pogodbo so delodajalci in sindikati podpisali leta 1998, veljala pa naj bi le do leta 1999, vendar so jo od takrat ves čas podaljševali in nadgrajevali.

Trgovci: Cilj je pospešiti pogajanja – Sindikati: Pogajanj ne bo!

Po Gromovih besedah je odpoved prišla dovolj zgodaj tudi za sindikate, saj je do poteka veljavnosti dovolj časa, da se dogovorijo glede nove pogodbe. "Cilj je pospešiti pogajanja," je dodal.

Cilj pogajanj o novi kolektivni pogodbi mora biti tudi sestava dogovora o ureditvi delovnega časa delavcev v trgovini, zatrjujejo na združenju za trgovino. "Odpiralni čas trgovin ne sodi v zakon o trgovini," je poudaril predsednik upravnega odbora združenja Peter Zavrl in dodal, da bo odpiralni čas vsekakor predmet pogajanj.

Sindikati pa trdijo ravno nasprotno: sindikat delavcev trgovine se ne bo pogajal o delovnem času zaposlenih v trgovini, če delodajalci ne bodo odpoklicali umika kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, je namreč povedal predsednik sindikata Franci Lavrač. Sindikat se bo kljub temu udeležil četrtkovega sestanka na ministrstvu za gospodarstvo, vendar po Lavračevih besedah v četrtek "pogajanj o delovnem času ne bo".

"Alarm" zaradi odpiralnega časa

V trgovinskem sindikatu vre
V trgovinskem sindikatu vre FOTO: POP TV

Odpiralni čas v prodajalnah je po Gromovih besedah "alarmantna zadeva", kar so pokazali tudi rezultati ankete, ki so jo opravili na združenju za trgovino. V anketi je sodelovalo 218, večinoma manjših trgovskih podjetij. Več kot polovica jih je prepričanih, da se jim bodo prihodki zaradi zaprtja v nedeljo zmanjšali za najmanj deset odstotkov, 61 odstotkov anketiranih navaja, da se prihodki ne bodo prerazporedili na druge dni v tednu.

Zakon "povozil" pogodbo?

Med razlogi za odpoved kolektivne pogodbe so delodajalci izpostavili tudi neusklajenost pogodbe z zakonom o delovnih razmerjih. Kar 34 odstotkov določb normativnega dela kolektivne pogodbe je bilo treba na novo razlagati, je pojasnil Grom. Povedal je, da je zakon kolektivno pogodbo "v marsikaterem delu porušil oziroma povozil", tako da je po njegovih besedah "nastala konfuzna situacija za vsa podjetja, ki se ukvarjajo s trgovino".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.