Slovenija

'Ni nas bilo, ker je zakon neustaven'

Ljubljana, 01. 09. 2010 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med torkovim protestnim shodom pred ministrstvom za delo ni bilo predstavnikov vojaškega sindikata. Kot pravijo, jim zakon tako ali tako nezakonito znižuje pravico do povečanega pokojninskega zavarovanja dodatnih treh mesecev za vsako dejansko opravljeno leto dela.

Med torkovimi protesti se je zbralo tisoč protestnikov, delavcev z beneficiranim delovnim stažem.
Med torkovimi protesti se je zbralo tisoč protestnikov, delavcev z beneficiranim delovnim stažem. FOTO: Miro Majcen

Na torkovem protestnem shodu zaposlenih v poklicih s priznano beneficirano delovno dobo pred ministrstvom za delo Sindikata vojakov Slovenije ni bilo, saj je pokojninski zakon po njihovem neustaven. O pomanjkljivostih zakona je sindikat obvestil tudi vlado.

Po zakonu o obrambi iz leta 1991, katerega 135. in 136. člen veljata še danes, pripadnikom Slovenske vojske za 12 mesecev dejanskega opravljanja dela pripada 15 mesecev zavarovanja. Zakon o obrambi je sprejet z dvotretjinsko večino, "zato določil o povečanem pokojninskem zavarovanju ne more spreminjati navadni zakon, kakršen je predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju," poudarja predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Predlog zakona, ki zaključuje v letu 2000 začeto pokojninsko reformo, pripadnikom Slovenske vojske po Novakovih navedbah jemlje zagotovljeno predčasno upokojevanje in višino pokojnine, zato je za pripadnike Slovenske vojske nesprejemljiv. Opozarja tudi, da v zakonu ni omenjeno niti to, da se mora razlika med predlagano poklicno pokojnino in pokojnino po splošnih predpisih za pripadnike Slovenske vojske zagotavljati iz proračuna.

O pomanjkljivosti predlaganega pokojninskega zakona je sindikat danes opozoril vlado in napovedal, da bo vložil zahtevo za presojo ustavnosti takoj po sprejetju zakona, če bo sprejet brez upoštevanja navedenih opozoril. Dopis je sindikat med drugim posredoval tudi vrhovnemu poveljniku obrambnih sil predsedniku republike Danilu Türku, je še sporočil predsednik sindikata Novak.

Dopis vojaškega sindikata premierju Pahorju

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JezekSekaSeka02
01. 09. 2010 15.29
Eh, ti naši taborniki ...
robertc
01. 09. 2010 15.20
Jaz predlagam, da vojaki po 45 letu ostanjo zaposleni v vojski, vendar naj delajo družbeno koristna dela za primerno plačo. tisti, ki pa se s tem ne strinjajo pa si naj poiščejo sami službo!!
trasty
01. 09. 2010 14.43
Jaz vidim problem v tem, da so v vojski večina zaposleni nesposobneži, ki niso bili zaposljivi v njihovih osnovnih poklicih. Ko enkrat pridejo v vojsko pa mislijo, da se bodo lahko na tuji račun redili do penzije, ki morala biti že pri starosti 45let. Če jim je tako hudo in je delo tako težko in zdravju škodljivo, da rabijo beneficirano dobo, pa naj menjajo službo. To pa ne ker pol pa bi morali v službi delati, pa nebi dobili dobro plačanih prevoznih stroškov (kar nekaj jih poznam, ki dobijo prevoznih stroškov več kot 1200€ na mesec in na skrivaj stanujejo blizu vojašnice ali se vozijo skupaj po 5), za obleko bi morali skrbeti sami, nebi dobili poceni vojaških stanovanj, beneficirane dobe, nebi mogli študirat na delovnem mestu, nebi bilo napredovanj… Naj se poskrbi, da bodo vojaki res ljudje, ki si to res želijo in so za to telesno in duševno sposobni. Naj se zavedajo, da je mogoče biti v vojski največ do 10 let in naj se zavedajo, da poklicni vojak tudi ubija!