Slovenija

Pregled bo, a šele februarja 2012

Maribor/Ljubljana, 03. 09. 2010 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tri dni od umika soglasij zdravnikov za nadurno delo je težav vse več. Čakalne dobe se podaljšujejo, operacije prestavljajo. Otroci, ki za pregled z magnetno preiskavo potrebujejo anestezijo, so tako naročeni šele za februar 2012.

Vodstvo pozivamo, da do srede pripravi urnike dela, ki bodo ustrezali zakonskim omejitvam. V kolikor to v kakšnem primeru ne bo možno, pa morajo jasno povedati, zakaj to ni mogoče. Če to ne bo opravljeno, bomo prisiljeni ukrepati tudi s kakšno bolj resno sindikalno akcijo. Boris Rižnar

Zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so na jutranjem zboru, ki se ga je udeležil tudi predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin, opozorili na kršitve pri razporejanju dela. Te so se pojavile po 1. septembru, ko so zdravniki umaknili svoja soglasja za opravljanje nadur. Od vodstva bolnišnice so zahtevali ureditev razmer.

Kot je povedal predsednik zdravniškega sindikata v mariborski bolnišnici Boris Rižnar, je stanje v UKC Maribor precej drugačno, kot pa o tem javnosti razlaga vodstvo bolnišnice. Po njegovih besedah nadrejeni kršijo delovno zakonodajo pri novem razporedu delovnega časa zdravnikov, zato so na vodstvo bolnišnice naslovili zahtevo, da nezakonitosti odpravi najpozneje do prihodnje srede.

Predstojniki nekaterih oddelkov so sicer že na današnjem zboru odgovorili, da brez nezakonito pripravljenih urnikov ne morejo v celoti izvesti službe, zlasti na oddelkih, kjer se že sicer soočajo s kadrovskim pomanjkanjem. Kot je dejal Rižnar, je prav to tudi razlog sklica zbora, saj morajo ne le zdravniki, pač pa tudi njihovi nadrejeni sporočilo, da zdravstveni sistem v novih razmerah ne more delovati, jasno poslati vodstvu UKC Maribor, ta pa ministrstvu za zdravje.

Nekateri zdravniki v UKC Maribor so se odločili, da bodo spet delali nadure.
Nekateri zdravniki v UKC Maribor so se odločili, da bodo spet delali nadure. FOTO: Jani Dolinšek

'1. september se sploh ne bi smel zgoditi'

V slovenjgraški bolnišnici tudi opažajo težave. Največ se jih pojavlja na oddelkih kirurških strok, oddelku za anestezijo in na pediatriji. Odpovedali so tudi že nekaj nenujnih operacij.

Kuštrin je dejal, da se resni državi, ki ji je mar za njene državljane, po vseh opozorilih Fidesa 1. september sploh ne bi smel zgoditi. Kot je dejal, njihov cilj ni zlomiti zdravstveni sistem, pač pa delati v urejenih razmerah in mirno, tako da se bodo lahko posvetili pacientom in da bo napredovala stroka.

Nad sedanjim stanjem v mariborski bolnišnici je presenečen. "Nisem si mislil, da se bo kaj takega dogajalo pod tem vodstvom v mariborski bolnišnici, zato sem zgrožen," je bil kratek in jasen Kuštrin, ki je dodal, da so pritožbe o kršitvah sicer prejeli tudi iz ostalih delov Slovenije, a je vsaj v nekaterih zavodih socialni dialog vseeno dober.

Zdravniki se bodo pridružili napovedani stavki javnega sektorja 27. septembra. Na kakšen način bodo v stavki sodelovali, pa se v Fidesu doslej še niso dokončno dogovorili.
Zdravniki se bodo pridružili napovedani stavki javnega sektorja 27. septembra. Na kakšen način bodo v stavki sodelovali, pa se v Fidesu doslej še niso dokončno dogovorili. FOTO: Reuters

Nekateri zdravniki spet delajo nadure

Po nekaterih bolnišnicah so zdravniki, ki so predhodno preklicali soglasja za delo prek polnega delovnega časa, te preklice začeli umikati. Večinoma se za to odločajo zaradi nezmožnosti zagotavljanja 24-urnega zdravstvenega varstva oziroma nenehne urgentne službe.

V mariborskem UKC je soglasje za nadurno delo vrnilo 14 zdravnikov, v celjski bolnišnici 7, v Novem mestu 5, v ljubljanskem UKC pa 1.

Sicer pa se je del zdravnikov v UKC Maribor že odločil vrniti soglasja k opravljanju nadur, po podatkih iz bolnišnice naj bi bilo takšnih doslej 14. Rižnar je dejal, da je to najverjetneje tudi posledica pritiskov, pa tudi etične miselnosti zdravnikov.

Posledice čutijo tudi otroci

Po umiku soglasij zdravnikov za delo prek polnega delovnega časa se podaljšujejo čakalne dobe za otroke, prestavljajo pa se tudi operacije, opozarjajo v Združenju za pravice bolnih otrok. Tako so na primer otroci, ki za pregled z magnetno preiskavo potrebujejo anestezijo, naročeni za februar 2012.

Podaljšujejo se tudi "že do sedaj nerazumno dolge" čakalne dobe za nenujne operativne posege za otroke, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica združenja Biserka Marolt Meden. Kot spominja, so po opozorilih Rajka Kende in varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik menili, da je tudi ob umiku soglasij zdravnikov dovolj zagotovil, da otroci ne bodo čutili posledic spora med vlado in Fidesom, zato se do zdaj tudi niso oglasili.

Otroci, ki za pregled z magnetno preiskavo potrebujejo anestezijo, so naročeni šele za februar 2012.
Otroci, ki za pregled z magnetno preiskavo potrebujejo anestezijo, so naročeni šele za februar 2012. FOTO:

Pri tem v združenju opozarjajo na določbe konvencije ZN o otrokovih pravicah, ki zagotavlja otrokom posebno skrb. Tako od odgovornih pričakujejo upoštevanje zlasti dveh členov konvencije. Gre za člen, ki določa, da morajo biti otrokove koristi glavno vodilo, ter člen, po katerem države podpisnice konvencije priznavajo otrokovo pravico do najvišje dosegljive ravni zdravja in do storitev ustanov za zdravljenje bolezni in zdravstveno rehabilitacijo.

"Umik soglasij zdravnikov ne sme več vplivati na zagotavljanje najvišje ravni zdravstvenega varstva otrok," opozarja Marolt Medenova, ki obenem vlado in zdravnike poziva, da nemudoma najdejo kompromisne rešitve in zaustavijo rušenje zdravstvenega sistema.

Travmatologi: Prišlo bo do čakanja, zapletov in potencialno napak

Medtem so se oglasili tudi travmatologi, ki opozarjajo na veliko osebno in strokovno stisko. Kot pravijo, tudi s turnusnim delom ob zdajšnjem kadrovskem pomanjkanju ne morejo zagotavljati nemotenega dela. "Prišlo bo do čakanja in s tem do zapletov, kar je strokovno nedopustno," opozarjajo.

Prav tako bo po njihovih napovedih odpadla celotna nenujna zdravstvena oskrba, kar pomeni neskončno čakanje bolnikov in bolniške staleže v nedogled. Štafetna predaja hospitaliziranih bolnikov med turnusnimi izmenami pomeni grožnjo napak, saj se pri tovrstni predaji službe zgodijo največje sistemske napake, opozarjajo.

Ob tem obsojajo zavajajoče izjave tistih managerjev v javnem zdravstvu na sekundarni in terciarni ravni in izjave predstavnika Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki javnosti sporočajo, da zmanjšan obseg dela zgolj v okvire rednega dela javnih uslužbencev v zakonskih okvirih ne bo vplival na obseg opravljenega dela. Nasprotno, društvo travmatologov ugotavlja, da bi v tem primeru bila hudo ogrožena strokovna varnost kirurškega zdravljenja poškodovancev, saj že v dosedanji organizaciji dela zaradi kadrovskih in prostorskih omejitev poteka delo na samem robu.

Od ministra za zdravje Dorjana Marušiča zato zahtevajo, naj takoj zagotovi prostorske in kadrovske zmožnosti za travmatološko dejavnost na celotnem državnem ozemlju v obsegu, ki ga državljanom zagotavlja ustava, in po primerljivih evropskih strokovnih standardih. Minister jih je že povabil na sestanek, srečali se bodo naslednji petek.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
12. 09. 2010 16.06
marko03: "med zdravniki imamo pa tudi veliko povprečno plačanih deloholičnih , visoko etičnih delavcev , ki so v čast svojemu poklicu in prava sreča za paciente". Da, takoj je - in oni so tisti, ki držijo sistem pokonci in nosijo posledice namerne 15 et trajaoče politike omejevanja študija medicine v državi, s katero se je povtzročilo nenormalno pomanjkanje zdravnikov. In precejšnaj tišina je povsod o tem, kako to, da se je v Sloveniji to "zgodilo" ... prav nihče noče o tem z besedo na plano. Seveda, da je kriva "vlada" in "politiki" - tega raje ne razlagajmo več, kdo je oblast na področju zdravstva v državi se je prejšnji teden ponovno pokazalo
Javoje
12. 09. 2010 15.59
Marko3: čestitam za komentar. Končno nekdo, ki si upa vsaj na forumu izpostaviti: 1. "delamo nezakonito že deset let ali več(HALO!?) , pa se nihče prav veliko ne sekira okoli tega.Vlada ,ministrstvo , zavarovalnica in ostali odgovorni recimo..." Kaj pa sami zdravniki, FIDES, zdravniki-ministri in ne nazadnje Zdravniška zbornica. Težko razumem, da so našteti na to kar dolga leta pristajali - razen če ni bil morda denar posredi - ? 2.200 evrov bruto za 48 urno dežurstvo, kar si noben junak ne upa komentirati ... 2. "so zdravniki , ki lahko za enak primer-enako diagnozo in primerljiv izid zdravljenja porabijo tudi po tri in večkrat toliko denarja-beri spremljajočih preiskav , posegov..... Leta in leta lahko tako nekateri zapravijo bistveno več denarja za določeno diagnozo , kot drugi-pa tega nihče noče videti." In potem je denarja za zdravstvo "premalo", pa plače so prenizke? Tudi pred tem pragom noče nihče počistiti - vlada da bi naj? Nemogoče, saj Vlada v tej državi v zdravstvu ni "vlada", kdo "vlada" v slovenskem zdravstvu smo sedaj ponovno spoznali... 3. Zdravstvo vedno na razpolago - seveda, tak sistem so razvili zdravniki-ministri, zdravniki- državni sekretarji in verjetno ga je podprla tudi "stroka" - vključno z ukinitvijo participacije (stališče "stroke" se sliši, da se s participacijo od zdravstvenih storitev odriva samo socialno ogrožene in da je zato participacija škodljiva...). Torej - če "stroka" zagovarja tako noro neomejeno dostopnost zdravstvenih storitev in hkrati namenoma in načrtno 15 let omejuje število zdravnikov državi ... potem je pač treba stotine ur dežurati. 4. No, pa še o tem, da menda nekateri delajo hkrati v javnem in zasdebnem zdravstvu - je ali ni tako?
butci
07. 09. 2010 19.04
NE VLADA, NE MINISTER, NE ZZZS NE DELAJO CIRKUSA V ZDRAVSTVU KOT SAMO KUŠTRUN. ODSTAVITE GA ŽE ENKRAT, ZAPOSLITE ANESTEZISTE ZUNAJ SLOVENIJE, SAJ SAMO ZARADI NJIH NASTAJAJO TUDI PROBLEMI, NI ČUDNO, SAJ JE KUŠTRUN NJIHOV AL NE. KOŠTRUN BOG V BELEM, MISLIM, DA ŽE DOLGO NI OBLEKEL BELE HALJE, SEDAJ JE SAMO V KRAVATAH, MI PA PLAČUJEMO ZAVAROVANJE KOT BI VSE NORMALNO POTEKALO. ALI NAM BO VRNIL TUDI DENAR, KI SMO GA V TEM ČASU DALI OD KAR ON NAPIHUJE ZDRAVNIKE IN CELO SLOVEINIJO.
Andrej Lesjak 1
06. 09. 2010 07.57
Kar si napisal je čisto jasno. V tujini to poznajo kot defenzivna medicina. Več bo napadov na zdravnike, več bo tega, ker je to prvi obrambni mehanizem.
marko03
05. 09. 2010 09.59
Imamo pa veliko več povprečno plačanih , deloholičnih , visoko etičnih zdravnikov , ki so v čast svojemu poklicu in prava sreča za bolnike.Ne mečimo vseh v isti koš. Moj komentar je najbrž predolg zato ga berite v več kosih , če vas zanima.
marko03
05. 09. 2010 09.55
med zdravniki imamo pa tudi veliko povprečno plačanih deloholičnih , visoko etičnih delavcev , ki so v čast svojemu poklicu in prava sreča za paciente.Ne mečimo vseh v isti koš. Očitno je moj komentar predolg za en kos-preberite oba-će vas zanima.
marko03
05. 09. 2010 09.50
Problem je večplasten in nikakor ne nov. V javnem zdravstvu sem zaposlen že dobrih 25 let-ne kot zdravnik. Veliko tega vidim...... Podpiram prizadevanja zdravnikov da uredijo zadeve in spravijo pogoje dela in nagrajevanje dela vsaj v zakonske okvire. Uredili jih bodo(verjamen)tudi za vse ostale , ki delamo v enaki situaciji.Večina nas je izročila preklice soglasij za nezakonito delo svojim sindikalnim zaupnikom vendar jih zaenkrat še nismo "uporabili". Kolikor se spomnim , delamo nezakonito že deset let ali več(HALO!?) , pa se nihče prav veliko ne sekira okoli tega.Vlada ,ministrstvo , zavarovalnica in ostali odgovorni recimo.... To je prva anomalija Druga velika anomalija je , da imamo v zdravstvu sistem nedotakljivosti dela posameznika-zlasti zdravnikov.To pomeni , da tudi tako imenovani " strokovni nadzor", oziroma kakršno koli preverjanje nikoli ne pokaže nobenih bistvenih nepravilnosti , medtem , ko vsi , ki smo " v poslu" že dolgo , dobro vemo , da so zdravniki , ki lahko za enak primer-enako diagnozo in primerljiv izid zdravljenja porabijo tudi po tri in večkrat toliko denarja-beri spremljajočih preiskav , posegov..... Leta in leta lahko tako nekateri zapravijo bistveno več denarja za določeno diagnozo , kot drugi-pa tega nihče noče videti-zdravnik z diplomo , strokovnim izpitom in veljavno licenco je pač suveren pri svojem delu in kakršno koli vtikanje v to delo se konča pri kronski cvetlici slovenskega zdravništva-Gordani.......Kako se konča , vprašajte družino Nekrep. Gordana , čestitam za ta medijski kronski dragulj...... Naslednja velika anomalija je ziheraštvo Konradovih podrepnikov. Nihče od njih kljub licenci in diplomi noče(ne upa?) prevzeti odgovornosti za posamezen primer(pacienta) od trenutka ,ko mu je prišel v roke do "jutri zjutraj": To se pravi , da nekdo , ki pride z banalno težavo , katera lahko počaka na "obdelavo" v rednem delovnem času,k splošnem zdravniku,pripleza do niza skoraj vseh specialistov in servisov (rtg m UZ , laboratorij itd.....) , pa četudi v nedeljo ob treh zjutraj , povzroči lepe stroške in odide z elastičnim povojem , ali celo brez terapije....... Nihče od fidesovih članov mu namreč noče reči:"gospod , pridite jutri zjutraj v redno ambulanto , to ni nič nujnega."Seveda , potem , ko je apcienta videl. Posledica tega je , da v dežurstvu tako obdelamo vsaj 80% nenujnih zadev. Zdravniki pričakujejo plačo za svojo strokovnost in znanje , za svoje odločitve pa porabijo skoraj vedno ves arzenal ukrepov"za vsak slučaj". Kje pa je tukaj znanje in strokovnost? Popolnoma jasno je , da že splošni zdravnik , ki je "strokovno" potipal boleče zapestje , ve , da roka ni zlomljena , kaj šele izkušen kirurg. Oba , vesta , koliko je ura , pa vseeno gre pacient " vsaj na slikanje" , da se zagotovi materialni dokaz za zaščito zdravnika , da je bilo to , kar je ocenil , tudi res.ZA ZAŠČITO ZDRAVNIKA(!).... In pacienti se kar tajajo od hvaležnosti , da so smeli biti ob treh zjutraj brez prave potrebe obsevani..... Nakazujem še eno veliko anomalijo , ki je sistem tudi noče videti že leta in leta. Pri nas vsakdo misli ,da je zdravstvo OB VSAKEM ČASU popolnoma na razpolago za vsako še tako majhno , ali celo že več dni trajajočo zdravstveno težavo , ki se nam zgodi , in večinoma tudi tako postopa.Če res nimamo česa bolj pametnega početi v nedeljo ponoči , se pač odpravimo k zdravniku s tem oteklim mezinčkom.....med tedno je ja taka hudičeva gužva...... Rezerve v zdravstvu so očitne in ogromne , a nihče noče prijeti bika za roge Pa se nisem niti dotaknil sistema javnih naročil in drugih postopkov , ki vplivajo na stroške ..... Slovensko zdravništvo ima med sabo res nekaj fevdalcev , ki mislijo da so "mali bogovi v belem", okoli svojih vrtičkov , ki jim kraljujejo , pa imajo postavljene visoke plotove ,
papaaa!
05. 09. 2010 09.43
manco-capac04.09.2010, 18:50-3 Opravičujem se za tiskovne napake, zato še enkrat: Nekoč sem v neki knjigi prebral, da so se demonstracije, na katerih so temnopolti prebivalci na jugu ZDA zahtevali enakopravnost z belci, začele po tistem, ko se je neka utrujena temnopolta delavka v avtobusu usedla na enega od sedežev rezerviranih za belce in ni hotela vstati. Ne glede na to, ali imajo zdravniki v svojem uporu povsem prav ali ne, jih odločno in z vsem srcem podpiram! Nekdo v tej družbi mora temu izsiljevanju vlade in krčenju socialnih in drugih pravic delavcev z izgovorom, da je kriza, narediti konec! Zdravniki so naredili prvi korak, ostali moramo narediti naslednje. Ali mogoče čakamo na svojega "Martina Lutra Kinga"? manco-čapac. naš martin luther king je trenutno v arestu.
papaaa!
05. 09. 2010 09.33
ni panike. zmrazi me če pomislim, da bi ob zdravnikih, začeli stavkati še možje v belem. peki in mesarji, namreč. to bo revolucija!
Tonček Balonček
05. 09. 2010 09.25
Najbolje bi bilo, če bi uvozili kak miljonček Bangladežancev, bi bili vsi srečni in zadovolnji, naše delavce, ki se repenčijo, d apremalo zaslužijo, pa naj pošljejo tja, bodo videli razliko! Potem se bo tudi Slovenija lahko preimenovala v Deželo srečnih ljudi. Morda skrajšano ime Pučnikovo ali recimo Pomladna sproščenost.
ivo55
05. 09. 2010 07.46
Pa dajte že enkrat tega koštruna v suspenz, na čakanje na delo, saj s svojimi kompanjoni na veliko bremza učinkovitost dela nasploh. Ni h...č, da ne najdete nadomestila v tujini. Imeti v demokratični državi za talce bolne ljudi, ki za zdravsto drago plačujemo - to je pa preko razume in verjetno že kaznivo. Naložite temu hiper delovnemu yes anesteziologu, da poda popis dela, ki ga je opravil v preteklem letu, Produktivnost - potrebno število ur za tako delo pa naj se da oceniti tujim strokovnjakom. Če jebil denar za služenje hiper pomorskih strokovnjako za mejo na Dragonji, mora biti tudi za kaj takega! Pa da vidimo!
snifff
05. 09. 2010 04.04
AH SAJ NI PANIKE S TEMI ZDRAVNIKI SPLOH. Naj se malo na relativna tla počijo pa bo ;) Pripeljali bomo tako ali tako uvožene, potem se bomo pa cenkali, s tem da jih potem več kot dovolj. Naši dohtarji pa lahko gredo planice prati v bližnjo okolico, oziroma lahko gredo v ameriko, ker tam jih rabijo, grem stavit da bodo v zda imeli več kot 10k€ na voljo,tako da nič bati, pa še Kalanovo si naj poleg vzamejo, pa še kako Baričevo stranko0, nebo nič narobe.
Buena Vita
05. 09. 2010 02.23
V ANGLIJI SO ARESTI ŽE ZDAVNAJ PRIVATNI
alterego
04. 09. 2010 21.13
Tonček Balonček04.09.2010, 20:53 1 Če pa kaj ne štima pri rezultatih, s epa potem prerazporeijo oziroma delajo tako, kot jim narekujejo plačniki storitev, ne volilci! zakaj imam občutek, da bo v državnem zboru glasovanje o reformah tajno?
Tonček Balonček
04. 09. 2010 20.53
Mi imamo sprivatizirano že politiko in državo, volitve so le kozmetični okrasek! Če pa kaj ne štima pri rezultatih, s epa potem prerazporeijo oziroma delajo tako, kot jim narekujejo plačniki storitev, ne volilci! Včasih s epa malo zalomi, kot recimo pri Prijatelju, ampak to so pač izjeme, ki potrjujeo pravilo!
alterego
04. 09. 2010 20.34
drži Tonček, kar praviš! sprivatizirat je treba zdravstvo, šolstvo, socialno skrbstvo bosta pa prevzela rdeči križ in karitas. bojda v ameriki dajejo koncesije tud za upravljanje arestov...
Tonček Balonček
04. 09. 2010 19.54
Če s epač večina ljudi v Sloveniji pusti nategovati, to ni razlog, da bi se pustili tudi zdravniki! Še več, namesto da bi ljudje potegnili z njimi, so jih politiki še naščuvali proti njim! Kot da imajo ljudje kaj od politikov, ne pa od zdravnikov. Pa kdo jim je kriv, če imajo zanič sindikate in nasedajo strankam, ki s ene ukvarjajo z drugim, kot z grobišči, poimenovanji ulic ter letališč! Največji problem zdravstva naj bi bil plačevanje naddur in delovna obveznost po zakonih in kolektivnih pogodbah?! Halo? In naj že enkrat nehajo primerjati plače in nadurne tarife zdravnikov z delavci za trakovi! In naj že nehajo vsiljevati normiranje, zdravstvo ni tovarna!!! Ali pa bodo v zdravstvu zaposlili še tisoč ljudi, ki bodo merili in ugotavljali storilnost kolegov! UKC je itak svetovni rekorder v razmerju med številom zdravnikov in ostalega kadra, saj na enega zdravnika pride enormo mštevilo sester in režije!Zdaj bo UKC itak bankrotiral, saj redni program deluje s polovično kapaciteto. Vsakomur tam je jasno, da je namen le eden, sesuti javno zdravstvo pod krinko ter 10 mio EUR nza korektno plačevanje nadur in zadeve sprivatizirati, kar bo pa paciente oziroma davkoplačevalce stalo najmanj 10x toliko! Komu to ni jasno? Lep pokazatelj je molk opozicije, saj je veliko njihovih "ćelnikov" že v preži, kako bi polastnilini določene klinike! Ne oglaša se Janša, ne ogalša se Ljudmila Novak s svojo MSi, nihče, vsi si manejo roke in hujskajo ljudi preko medijev, ljudje pa seveda v svoji nevednosti in naivnosti nasedajo, naemsto da bi počistili po podjetjih, kjer delajo samii! V svoji nesposobnosti in slepoti si ne znajo izboriti pravic zase, ampak tulijo, naj še zdravnikom dajo manj, če že sami nimajo! Taka miselnost nas pelje nazaj v suženjstvo, pa če imamo 100.000 veteranov vojne za samostojno Slovenijo in če si izposlujemo deset Piranskih zalivov, kot da živimo od mej s Hrvaško in vojne v Afganistanu!
manco-capac
04. 09. 2010 18.50
Opravičujem se za tiskovne napake, zato še enkrat: Nekoč sem v neki knjigi prebral, da so se demonstracije, na katerih so temnopolti prebivalci na jugu ZDA zahtevali enakopravnost z belci, začele po tistem, ko se je neka utrujena temnopolta delavka v avtobusu usedla na enega od sedežev rezerviranih za belce in ni hotela vstati. Ne glede na to, ali imajo zdravniki v svojem uporu povsem prav ali ne, jih odločno in z vsem srcem podpiram! Nekdo v tej družbi mora temu izsiljevanju vlade in krčenju socialnih in drugih pravic delavcev z izgovorom, da je kriza, narediti konec! Zdravniki so naredili prvi korak, ostali moramo narediti naslednje. Ali mogoče čakamo na svojega "Martina Lutra Kinga"?
manco-capac
04. 09. 2010 18.20
Nekoč sem v neki knjigi prebral, da so se demonstracije, na katerih so temnopolti prebivalci na jugu ZDA začele po tistem, ko se je neka utrujena temnopolta delavka usedla na enega od sedežev rezerviranih za belce in ni hotela vstati. Ne glede na to, ali imajo zdravniki v svojem uporu povsem prav ali ne, jih odločno in z vsem srcem podpiram! Nekdo v tej družbi mora temu izsiljevanju vlade in krčenju socialnih in drugih pravic delavcev z izgovorom, da je kriza, narediti konec! Zdravniki so naredili prvi korak, ostali moramo narediti naslednje. Ali mogoče čakamo na svojega "Martina Lutra Kinga"?
nightangel
04. 09. 2010 16.56
Mislim,da bi morali glede zdravniških plač narediti neko lestvico,glede na težavnost in odgovornost posameznega zdravnika,npr.najbolje bi morali biti plačani vrhunski kirurgi,takoj za njimi kirurgi,ki vsakodnevno delajo rutinske operacije,nato specialisti itd. navzdol po lestvici,s tem,da bi bilo treba tudi določiti,koliko je seveda tista osnova za vsako posamezno skupino,potem bi bilo dosti manj hude krvi glede plač.