Slovenija

Nezadovoljstvo se veča

Ljubljana, 20. 12. 2007 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
11

Čeprav so si medicinske sestre izborile povišico, so prepričane, da je bilo izhodišče sindikata prenizko.


KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Globin
21. 12. 2007 22.38
P.S. Če bi imeli 4200 bruto plače vsi oddelčni zdravniki, potem, verjemi (vsaj mene bi bilo), bi jih bilo sram stavkat. Oziroma, da obrnemo takole - zdravniška plača je trenutno 2,1:1 povprečna slovenska plača. Torej je povprečna slovenska plača 2000€? Hm, dobro nam gre, ni kaj.
Globin
21. 12. 2007 22.34
@fiatbrava: pa kje si ti preveril te bedarije - vsi se strinjajo da je uradna povprečna NETO plača ki jo FIDES navaja za zadravnike čisto realna (2600 pa še nekej €). To je povprečna, z vsemi nadurami, in vsemi možnimi nazivi birokratov na vrhu, predstojnikov oddelkov, šefov ZDjev in bolnic. Oddelčni zdravnik je NAJBOLJ OBIČEN zdravnik kar jih je - to je Janez Novak, dr. med. in nič več nič manj. Torej poleg stažistov (cca. 700-800€ - če sploh kaj) najmanj plačan zdravnik. Če ti misliš, da mora medicinska sestra, ki ima vsaj 8 let manj študija kot zdravnik in razen splošne odgovornosti imeti tako plačo kt zdravnik, potem si pa...No comment. Razmerje bi moralo biti minimalno 2:3 (kar menda skoraj je - samo govorim navadna sestra anvaden zdravnik, ne ti meni navajat birokratskih sel-out plač - govorimo o navadnih zdravnikih, ki imajo naduro plačano 8€ BRUTO - npr. naš najbolj fancy svetovno priznan plastični kirurg za rekonstrukcijo roke - ne pa en ritoliznik ki je po novem celo politično ustoličen na vrh KCja). Vse medicinske sestre ki jih poznam, presežejo 900€ neto. Tako da ne govori bedarij. Če bi imele 660€ in jim zdaj dvignejo za 200€ bruto je to cca. 20% dvig plače - seveda, potem bi zihr rekle, da bi lahko iztržle še več:p kdo pa dviguje plače za take velike procente razn poslancev:p P.S. Vsi v območju sevanja imajo samo bonificiran staž - sestre in zdravniki.
fiatbrava
21. 12. 2007 21.59
Boli mene kaj tvoja teta, stric pa še kdo drug misl oziroma ve. In ne mi govort, da si izmišljujem stvari. Gre za preverjene podatke in ne nakladanje v tri dni. Kot sem napisal, če se že reže večji kos pogače, je prav, da se razdeli pravično... Over&out
Globin
21. 12. 2007 17.33
fiatbrava - od kje si pa te podatke potegnil:p Pa kazensko so odgovorne samo v okviru malomarnosti (kot vsi drugi državljani republike Slovenije). Oddelčni zdravnik ima plače 4200?? Oddelčni? Sploh veš kdo je oddelčni zdravnik? Plača oddelčnega zdravnika je cca 1200€ bruto, plača moje tete ZT (samo z srednjo šolo) in res 15 let delovne dobe pa 1100€ bruto. Torej, busted, nakladaš v tri dni. 660 €. Ja, dijak pripravnik:p
tinie100@email.si
21. 12. 2007 11.25
Viktorius, ti si pacient in ne zdravnik. Pri tem ti nobena šola ne bo pomagala, pa če vse izpite z 10-ko opraviš in to v prvo. V našem zdravstvu je že preveč takšnih "dohtarjev", ki jih niti za živali niso kaj šele za ljudi zdravit.
aligatorcek
21. 12. 2007 11.04
victoriosus, nehaj opletat z svojim pokvarjenim cerkvenim gobcem, ker ti ni nihče dovolil...
fiatbrava
21. 12. 2007 10.57
victoriosus | 21.12.2007 | 09:43 Sestre so ŽE dobile višje plače, zdaj naj bodo nekaj časa tiho. Zdaj so na vrsti zdravniki. Šolajo se občutno dlje časa (neprimerljivih vsaj 12 let s srednjo zdravstveno ali VŠZ!), njihovo delo je 100x bolj odgovorno od tega, kako nekomu plenico zamenjaš, saj tehnik (če ni hudo nenatančen pri npr. odmerkih) nikogar ne more ubiti, itak samo sledi navodilom, na zdravniku pa je prav življenje oz. smrt pacienta, ker skrbi za celoten proces diagnostike in terapije. Poleg tega zdravnik prevzame VSO odgovornost za pacienta, sestre in tehniki se branijo "eh, tam zdravnika vprašajte". Been there, seen it all, verjetmite. Kazensko odgovorni so zdravniki, in še povrh če je pacient jezen, se spravlja nad zdravnika (primer zobozdravnice na Kotnikovi). Pa še povrh je vsak pacient "pameten", ker si prebere na Wikipedii kar misli, da ima, potem pa že kar zdravnika uči. Čudite se, zakaj je to velikokrat muka!!!! Glede na to, da so zdravniške plače že 7 let zamrznjene, se vsekakor spodobi, da ta trenutek tehniki in sestre utihnejo, saj so svoje že dobili. ---------- Ti si en resen pacient, vsaj sodeč po tem, koliko povzdiguješ zdravnike. Ni res, da so le zdravniki kazensko odgovorni.... Tudi sestre so... In največkrat so v stiku s pacienti prav one, zato one najbolj občutijo gnev nezadovoljnih, bolnih ali kako drugače mislečih pacientov. Se dogajajo napadi tudi na zdravnike, ampak na sestre jih je občutno več, le da ne pridejo v javnost ampak se vse skuša pomesti pod preprogo... Kar se plač tiče... Enostavna izračunica... Oddelčni zdravnik v KC-ju domov prinese 4200 EUR plače, medicinska sestra pa 660 EUR osnove... In potem naj bi bili tiho? Takšni kot si ti, bi morali utihniti, ker imam občutek, da si eden teh, ki imajo polno rit. Z no pa vemo, da ni težko srati... Mal se vprašaj koliko zdevamo davkoplačevalci za zdravstvo, razliko o plači sem ti pa že napisal... Nimam nič proti temu, da si zdravniki odrežejo večji kos pogače, ampak le tega si zaslužijo tudi sestre, katerih plače se niso spremenile že 6 let. Preverjeno tudi iz lastnih izkušenj...
svecka@email.si
21. 12. 2007 10.00
@victoriosus Aja, potem pa mi povej zakaj se medicisnki sestri ki jo poznam in dela kot le ta že več kot 25 let ni plača od začetka nidar povišala razen ko se je usklajevalo z inflacijo? Ne pametuj o stvareh ki nimaš pojma!
victoriosus
21. 12. 2007 09.43
Sestre so ŽE dobile višje plače, zdaj naj bodo nekaj časa tiho. Zdaj so na vrsti zdravniki. Šolajo se občutno dlje časa (neprimerljivih vsaj 12 let s srednjo zdravstveno ali VŠZ!), njihovo delo je 100x bolj odgovorno od tega, kako nekomu plenico zamenjaš, saj tehnik (če ni hudo nenatančen pri npr. odmerkih) nikogar ne more ubiti, itak samo sledi navodilom, na zdravniku pa je prav življenje oz. smrt pacienta, ker skrbi za celoten proces diagnostike in terapije. Poleg tega zdravnik prevzame VSO odgovornost za pacienta, sestre in tehniki se branijo "eh, tam zdravnika vprašajte". Been there, seen it all, verjetmite. Kazensko odgovorni so zdravniki, in še povrh če je pacient jezen, se spravlja nad zdravnika (primer zobozdravnice na Kotnikovi). Pa še povrh je vsak pacient "pameten", ker si prebere na Wikipedii kar misli, da ima, potem pa že kar zdravnika uči. Čudite se, zakaj je to velikokrat muka!!!! Glede na to, da so zdravniške plače že 7 let zamrznjene, se vsekakor spodobi, da ta trenutek tehniki in sestre utihnejo, saj so svoje že dobili.
fiatbrava
21. 12. 2007 06.43
Ja zadnji čas je, da dobijo tisto, kar zaslužijo. Treba se je namreč zavedati, da zdravstveni tehniki oziroma sestre dobijo plačano le 1/5 tega, kolikor je plačan nek zdravnik, pa je njihovo delo tudi odgovorno, včasih celo bolj zahtevno. Namreč tem ljudem je potrebno delati, medtem ko zdravnik včasih svoje diktira le po telefonu... Da ne govorim o tem, da si ti ljudje sila težko ustvarijo družino, ker delajo po tri izmene in so že zaradi takšnega ritma življenja upravičeni do boljšega plačila. V ta poklic so pa verjetno šli zaradi nekega notranjega čuta pomoči bolnim, nekateri verjetno tudi zaradi tega, ker so v času šolanja medicinske sestre oziroma tehnike potrebovali. Saj jih še danes primanjkuje... Zato jim gredo le čestitke ob njihovem delu, kajti zame so tehniki, tehnice in sestre steber slovenskega zdravstva. Kajti verjemite, če bo sestra zadovoljna, bo zadovoljen tudi pacient... Zato si zaslužijo boljše plače!
orchid21
21. 12. 2007 00.25
ma koncno se nekaj premika, ceprav visja placa se ne resi vse tezav v zdravstvu. Pri nekaterih zaposlenih v zdravstvu se sprasujem, zakaj so sploh sli v ta poklic, ker ga opravljajo tako, kot da je to najhujsa muka. Sploh pa svojci ze sedaj pomagamo sestram, ker so preobremenjene. Ma sej smo vsi v vseh poklicih in delamo za majhen denar.