Slovenija

Nezadovoljni zdravniki

Ljubljana, 09. 12. 2007 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
26

Zdravniki ljubljanskega Kliničnega centra opozarjajo, da so pogoji za delo vedno slabši.


KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strelka23
10. 12. 2007 15.03
Razlika v tujini(govorim za Avstrijo) je prva že to,da je carski rez tudi v možnosti po izbiri,epiduralna v vsaki porodnišnici drugi dan po porodu domov,v vsaki porodnišnici možnost poroda v vodi,kontrola nad novorojencem nobena...Če pretehtaš... Pa še to:v M.Soboti sta na porodnem oddelku v popoldanski in nočni izmeni ter v soboto nedeljo in praznike v službi dve babici in en dežurni zdravnik.Drugi zdravnik je v pripravljenosti doma.Anestezista in OP osebja se ne rabi,ker se CR dela v kirurškem bloku z osebjem kirurgije.Če pride do nujnega CR nastopi delo drugi dežurni zdravnik.
Tonček Balonček
10. 12. 2007 11.48
Seveda, pri nas je vse super in primerljivo, politiki imajo najraje dogodke, kot so razne senzacionalne presaditve ali kaj podobnega, češ poglejte, kako so naši dobri, to smo jim omogočiki mi! Kot pri športu npr.
Uporabnik113189
10. 12. 2007 11.42
Tonček, zelo zanimivo bi bilo primerjati kakšno dobro porodnišnico v tujini z našimi, je pa to verjetno hud greh in hudo varovana tajna.
pahor?ek
10. 12. 2007 11.41
To sem jaz tebe vprašal in se spet!!! ne izmikaj s protivprašanjem...
doki007@email.si
10. 12. 2007 10.59
pahorček ,....dej mi povej kako ma nalogo minister ,...????? ----
Tonček Balonček
10. 12. 2007 10.47
Da bo komu malo bolj jasna ta naša ekstenzivnost v zdravstvu: V Sloveniji se na leto rodi manj kot 20.000 otrok, kar pri šestnajstih porodnih oddelkih, od največjih do najmanjših, pomeni na dan malo več kot trije porodi na en porodniški oddelek. Baje, da je Kukovičeva specialistka za krizni menagemnent! Vsak porodni oddelek dela 24 ur na dan, sedem dni na teden, s posadko porodničarja, babice, anesteziologa, oddelčnih sester itd, seveda so tam še šefi, predstojniki ali karkoli že! Ponavadi delo koordinira še kakšna diplomirana zdravstvenica. Manjka edino še psiholog in fajmošter z mašnico!! Aja, del ekiope mora skrbeti še za bodočega očeta, ki ima ponavadi več problemov s sabo kot porodnica sama! Nekateri seveda pridno snemajo audio-vizualni material za družinski arhiv, drugi padajo v nezavest, tretji s seboj pripeljejo še mamo ali taščo itd.
pahor?ek
10. 12. 2007 10.21
doki...ti sploh veš, kakšna je naloga ministra ali ministrice?
Tonček Balonček
10. 12. 2007 09.58
doki007 ima seveda prav! Nam ne preostane drugega, kot da se na področju zdravstva, znanosti in še česa puščamo presenetiti, očitno da je zdaj taka vizija razvoja na teh področjih, praktično uradna. Pa na financah je enako!
Uporabnik113189
10. 12. 2007 09.58
Zdravstvo je ena od panog pri nas, kjer mnogi naših vodilnih še niso pospravili podstrešja. Vse skupaj obvladuje zavarovalnica, kjer je njihov edini vidik pozitiven saldo. Nikjer nobene strategije ali odgovora, kaj bo s celotno panogo. Vsem je jasno, da je klinični center velikanska zverina, ki za svoje poslovanje potrebuje ogomna sredstva. Radi bi imeli vrhunske zdravnike in opremo, ampak tega ne bi nihče plačal. Samo od etike se žal ne da živeti. Za nameček je pa še država odprla meje in naši najboljši kadri zlahka najdejo dobre službe v sosednjih državah. V športu je že tako, da se igralce in trenerje kupuje, takšen proces pa se seli tudi v zdravstvo. Če želimo dobro zdravstvo, potem bo najprej potrebno poskrbeti za osebje. Brez kvalitetnega izobraževanja se bo tudi vse podrlo in UKC je edina ustanova ki jo imamo..Toliko je govora o dobrih managerjih, le kje so..Ali so zagotovili dovolj velik trg za takšno kliniko ( če ta stavek sploh kdo razume). Če želimo najboljše zdravnike in opremo, potem bo potrebno zagotoviti tudi dovolj bolnikov ( ne samo iz Slovenije) ker je naša državica pač premajhna. Stvari so namreč precej preproste. Bolnik potrebuje hitro pomoč, ki jo lahko nudi samo ekipa. Ker ima dan 24 ur, potrebuješ torej tri ekipe kirurgov, anastezistov, sester itd..To je pa presneto draga reč, ki si jo lahko privošči le bolnišnica, ki ima vsak dan dovolj pacientov in s tem tudi veliko praktičnega znanja, izurjenosti, izkušenj preizkušenih postopkov itd..
doki007@email.si
10. 12. 2007 09.31
dokler bo ženska komanda v kliničnem centru ,....in dokler bomo mel ministrico sveto zofijo ,....ne bo sprememb ,.... .------zofija še sedaj študira knjige o medicini ,.....in komaj čaka novo leto ......drugo jo ne zanima !!!
Tonček Balonček
10. 12. 2007 09.27
Za vsako zadevo je pač neka spodnja kritična masa, ko dejavnost postane kvalitetna, racionalna, ekspeditivna, primerno strokovna itd., sicer vse skupaj postane "naša mala klinika", kjer ena bolniška ali dopust poruši ves sistem , ki ga krpajo z raznimi "fušarji", kar ni v prid ničemur in je veliko enostavneje, da se pacient odpelje npr. V Ljubljajno, da ne govorim o komplikacijah, konzilijih, reanimacijah itd. Načelo "bolnico v vsako slovensko vas" je smešno. Tudi gimnazij s po enim oddelkom v vsakem letniku nimamo,niti inštitutov z dvema raziskovalcema. Imamo sicer gledališča enega, ampak to je pa res že umetnost!ei
strelka23
10. 12. 2007 09.14
Na ortopedsko operacijo se pri nas čaka povprečno 1,5-2 leti tudi zato,ker so ortopedski oddelki polni.V sklopu porodnišnice pa delajo tudi ginekološki oddelki ki so polno zasedeni.
Tonček Balonček
10. 12. 2007 09.07
Seveda jih je preveč, saj je smešno imeti na površini manj kot 30.000 kv. km na vsako uro vožnje z avtom eno porodnišnico, ortopedijo in še kaj! Menda ja ne bo zdravstvo vzdrževalo porodnišnice, kjer se rodita včasih po dva otroka na dan ali pa še to ne. Na otropedijo ne hodiš vsakih par dni kot na dializo, je vseeno, če ti kosti daljšajo v Ljubljani ali pa v Valdoltri. Za pet presaditev jeter na leto lahko vse paciente pošlješ v Huston, je ceneje in bolje, ne pa da imaš v KC celo posadko ljudi v te namene itd. Tudi nima smisla, da so bolnišnice zgrajene v rostfreju in steklu ter marmorju, ni pa denarja za opremo in zdravnike!
strelka23
10. 12. 2007 08.23
In to za vas Tonček pomeni,da je otropedij preveč?Ali mogoče porodnišnic?
Tonček Balonček
10. 12. 2007 08.05
Nekateri res nimajo pojma o razmerah v KC-ju (ali drugih bolnišnicah), Francek62 npr. Ure za dežurstva, npr. nedeljske in nočne, so plačane salbše od rednih ur, ne glede na to, ali dežuraš na urgenci, reanimaciji ali kje na okulistiki ali dermatologiji, kar je več kot smešno. Če kdo misli, da zdavnikov primanjkuje le "na podeželju", se zelo moti. Niso pa zdravniki krivi, če imamo v Sloveniji npr. 16 porodnišnic in 17 ortopedij.
suzana2
10. 12. 2007 07.21
Na žalost se ne morem strinjati z komentatorji o plačah ki so dejansko premajhne še manj pa z izjavo,da dežurnega ponoči ne smejo zbuditi.V Ljutomerskem urgentnem bloku ni tako.Imamo zdravnike v pravem pomenu besede in kar nekaj krat sem ponoči ob bolezni otroka klicala in šla z njim na urgenco.VEDNO so bili VSI prijazni in so pomagali ali z nasvetom ali z zdravili.Zato se vprašam,zakaj bi bili drugod slabši zdravniki?Tudi z partnerjem smo že iskali ponoči zdravniško pomoč zaradi ledvičnega napada.Niti na urgenci niti v bolnišnici nismo bili grdo sprejeti.Pa še to:v bolnišnicah so občasno zdravniki prisotni po 30 in več ur.Malo premislite kaj to pomeni za njihove družine.
Puppy
10. 12. 2007 05.25
dnapolimeraza strinjam. Francek62 dežurstvo (nočno) jim na eno nočno prinese cca 30 eur, s tem da ponavadi pred nočno delajo 8 ur svojo ambulanto in po nočni naprej 8 ur svoje ambulante. Seveda so izjeme.. ampak v povprečju imajo res slabe plače za vse kar "dajo skoz" čez delavnik. Upam, da jim bo država to porihtala.
Globin
10. 12. 2007 00.20
No comment na komentarje (večino) ozkogledih nerazgledanih ljudi, ki komentirajo zadeve o katerih nimajo pojma.
LazniviZares
09. 12. 2007 23.27
Seveda da je vedno slabse ,saj v tej drzavi je vse vedno slabse in slabse,enkrat pa bo ja konec in bomo na dnu.
FrancMihaKlanc
09. 12. 2007 23.26
hm, ce bi gospodje zdravniki malo pogledali place in tezavnost dela npr. inzenirjev, bi se lahko malo zamislili. v bisvu jim gre, glede na prezivetvene problem ostale populacije, kar dobro. industrija premalo naredi za potratni druzbeni sektor ....